Connect with us

Religija i Vjera

Pater Ike poručio: Muškarac je neostvaren u četiri zida. Duhovnost i strategija ga krase!

Objavljeno

-

Foto: Fra Mario Knezović

”Muškarac je predodređen za onoga koji preuzima odgovornost na zemlji i onda poput Abrahama u poslušnosti Bogu vodi svoju zajednicu”.

Rijetki su susreti kao što je bio 22. veljače na Kočerinu kad su se na susretu i predavanju okupili isključivo muškarci. U prepunoj dvoranu predavanje o temi „Je li ugrožena muškost? Muškarac u Crkvi i društvu“ održao je p. Ike Mandurić.

Predavač je svoje izlaganje kontekstualno vezao uz četiri biblijska osobe: Abrahama, Mojsija, Dvida i Josipa, te dvojicu hrvatskih blaženika: bl. Alojzija Stepnca i bl. Ivana Mertza. ”Muškarac je predodređen za onoga koji preuzima odgovornost na zemlji i onda poput Abrahama u poslušnosti Bogu vodi svoju zajednicu. Muževnost je, kako reče, prije svega hrabrost u otvorenosti životu.

Muškarac ne može skrštenih ruku promatrati patnju, ropstvo, nevolju svoga naroda. On mora imati mentalitet Mojsija koji uzima štap i vodi narod”, rekao je p. Ike. Muškarac bdije nad obitelji, selom, gradom, državom, svojom župom i kao takav je ratnik poput biblijskoga Davida.

‘Želeći naglasiti duhovnu dimenziju muškarca p. Ike je rekao da nije sretan što u obiteljima nisu muškarci predvoditelji molitve. Muškarac i na duhovnome području mora prednjačiti jer onda i molitvom stječe autoritet. Na tom putu nam je uzor sv. Josip. Prisutnima je p. Ike iznio i slike muškosti bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivan Mertza. Njih dvojica su model djelovanja koji je potreban za naše vrijeme.

Primjer bl. Ivana Mertza potiče da se muškarac aktivno uključi u društvena zbivanja, udruge, političke stranke i da čuva vrednote. ”Muškarac ne smije biti ‘njonjav’ i nikada neće biti ispunjen samo u četiri zida. To je za muškarca malo i kao takav će ostati nedorečen”, istaknuo je p. Ike. Susret je zaključen pitanjima i odgovorima, te zahvalom župnika fra Marija Knezovića.

Susret je pjesmom obogatio Jozo Mikulić. Podsjetimo, da je prije ovoga susreta za muškarce, bio posebna susret samo za žene/djevojke. Snimak predavanja bit će naknadno cjelovito emitiran u emisiji Agape na Radiopostaji Mir Međugorje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari