Connect with us

Iz Svijeta

Patrijarh Irinej: Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija

Published

on

Srpska pravoslavna crkva apsolutno ostaje na stajalištu kako je Kosovo i Metohija neotuđivi dio Srbije, bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je uoči Vidovdana patrijarh Irinej.

Iako je ranijih godina imao običaj da jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne provodi na Kosovu, ovoga puta, zbog obaveza u Beogradu, srpski patrijarh neće putovati.

“Tamo je početak svega. Mi se moramo boriti za tu teritoriju i moramo pronaći put da ono ostane u okviru naše zemlje. Sila otima zemlje i gradove, ali ono što se njome otme jednog dana se može i povratiti. Upravo je Kosovo najbolji dokaz za to, jer je mnogo vremena bilo pod Turcima, pa je ipak oslobođeno”, rekao je Irinej za portal Nova.rs.

Govoreći o značaju sutrašnjeg praznika i konteksta u kojem se obilježava, patrijarh je naglasio da Kosovo i Metohija čine temelj države, bez kojih “Srbija nije Srbija”.

“Tamo je počela naša kultura. Na tom prostoru se nalaze naše najveće svetinje i prolivena je ogromna krv od Vidovdana do danas”, rekao je on.

Patrijarh je dodao da je Kosovo “sveta zemlja, za koju se vezuje sva povijest srpskog naroda”.

Irinej je istakao kako će sutrašnji dan u svim hramovima SPC biti u potpunosti posvećen Vidovdanu.

“Sutra ćemo cjeli dan posvetiti ovom prazniku. Biti će riječi, govora i propovijedi. Svaka crkva će na adekvatan način obilježiti ovaj praznik”, poručio je srpski patrijarh.

Milo Đukanović: SPC je instrument u rukama velikosrpskog nacionalizma

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari