Connect with us

Kronika

Patrijarh Irinej u Jasenovcu

Objavljeno

on

Irinej je rekao: ”Hram Svetog Ilije u Mlaki nosi sve rane našeg naroda, nevinih žena i još nevinije djece koji su stradali jer su bili anđeli”, pritom konstatirajući da je najstrašnije to što su zločine počinili kršćani.

U srijedu su patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorski Amfilohije i vladika lipljanski Jovan služili liturgiju u obnovljenom hramu Svetog Ilije u selu Mlaka u općini Jasenovac povodom obilježavanja Dana proboja jasenovačkih logoraša – 22. travnja.Patrijarh Irinej

Hram u Mlaki leži “na mučeničkoj zemlji na kojoj je stradalo stotine tisuća mučenika samo zato što su bili Srbi i pravoslavci”, podsjetio je prisutne Irinej.

Patrijah Irinej je kazao: ”To je bila njihova jedina krivica, a zlikovci su mislili da zbrišu s lica ove zemlje sav srpski rod i pravoslavni narod ”, i sebi ocijenio ocijenio da je zločin u Jasenovcu “veći od životinjskog i zločin koji ni vrag nije činio”.

Srpski patrijarh je rekao: ”Najtragičnije je što su stradala i nevina djeca. Plemenita Diana Budisavljević spasila je više od 12.000 djece, a koliko je tek djece stradalo to će za narod i povijest ostati vječno tajna koju će mnogi htjeti ublažiti”.

Zemlja na kojoj se prostirao logor Jasenovac natopljena je krvlju i ispunjena kostima, naglasio je.
Irinej je rekao: ”Hram Svetog Ilije u Mlaki nosi sve rane našeg naroda, nevinih žena i još nevinije djece koji su stradali jer su bili anđeli”, pritom konstatirajući da je najstrašnije to što su zločine počinili kršćani, prenose regionalni mediji.

”Neću da ih osuđujemo ili proklinjemo, ali to ne smijemo zaboraviti. Samo djelo proklinje, a ostavimo Gospodinu da im sudi jer postoji zakon i pravda Božja”, kazao je patrijarh.

Oko 200 vjernika prisustvovalo je liturgiji među kojima Milorad Pupovac, predsjednik SNV u Hrvatskoj i izaslanik predsjednika Milorada Dodika i Vlade RS, čiji je Sekretarijat za vjere inicirao obnovu crkve u Mlaki, Dragan Davidović.

dnevno.hr

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari