Connect with us

Balkan

Patrijarh Porfirije pokušao ući na Kosovo: Vratili ga s granice

Objavljeno

-

Foto: Hina/EPA

Patrijarh srpski Porfirije nešto poslije 14.30 vraćen je s administrativnog prelaza Merdare.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručuje da je ovim Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmjere. Nakon rutinske kontrole sa srpske strane administrativnog punkta, na kosovskoj strani automobil patrijarha Porfirija i njegovih suradnika je izdvojen sa strane iz kolone, a putnicima je rečeno „da čekaju“, prenosi RTS.

Nakon četrdesetominutnog zadržavanja patrijarhu Porfiju nije dozvoljen ulazak na Kosovo, nakon čega se sa suradnicima vratio u centralnu Srbiju. I direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Petar Petković potvrdio je da je patrijarhu srpskom Porfiriju Priština zabranila ulazak na Kosovo

”Njegova Svetost je fizički vraćen s prelaza Merdare. Ovim je Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmjere”, naveo je Petković na Twitteru. ‘

‘Uskratiti pravo poglavaru SPC, čovjeku koji propovijeda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj Patrijaršiji gdje se nalazi viševjekovno sjedište srpskih patrijarha je zločin kakvom suvremena civilizacija nije svjedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale povijesti”, naglasio je Petković.

Vlasti u Prištini zabranile su jučer patrijarhu Porfiriju da doputuje u Pećku patrijaršiju.

Porfirije se oglasio nakon što ga nisu pustili na Kosovo

Nakon što ga prištinske vlasti nisu pustile na Kosovo, oglasio se patrijarh SPC-a Porfirije.

“Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sjedište svoje Crkve. Kao svećenik, krenuo sam biti sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom”, napisao je patrijarh na Instagramu i nastavio:

“Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gdje god sam bio izvan Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savjest svih ljudi”, napisao je Porfirije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari