Connect with us

Povijesnice

‘Pauci’ – junaci za sva vremena: 28. obljetnica osnutka legendarne Četvrte gardijske brigade

Objavljeno

-

Četvrta gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine u jeku priprema za ustrojavanje ZNG-a, nakon samog početka agresije na Republiku Hrvatsku. Brigada je bila sastavljena od skupine mladih redarstvenika (njih 130) koji su izašli iz središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene MUP-a PJP Kumrovec u Split su stigli 30. svibnja 1991. godine u Hotel Split. Većina je bila iz Livna, zatim iz Tomislavgrada, Kupresa, Širokog Brijega, Trebižata, Ljubuškog, Stoca i Bugojna. Prva baza (30. svibnja 1991.) im je bila hotel Split (nekoliko dana), a zatim se sele u hotel Resnik u Resniku.

Dvadeset i osma godišnjica osnivanja slavne Četvrte gardijske brigade, koja je začeta u Splitu 28. travnja 1991. godine, bit će obilježena bogatim programom događanja.

Okupljanju prvih pripadnika brigade prethodili su u travnju 1991. tajni sastanci sekretara za obranu s područja Dalmacije i planiranje stvaranja postrojbi Zbora narodne garde.

Posljednje okupljanje bilo je 28. travnja 1991. u Vili Dalmacija pod splitskim Marjanom, kojim je rukovodio general Tomislav Biondić.

Planom stvaranja postrojbi bilo je predviđeno ustrojavanje profesionalne brigade, označene kao Četvrta brigada ZNG, te pet pričuvnih brigada (12. Zadar, 13. Šibenik, 14. Split, 15. Imotski i 16. Dubrovnik). U sastavu Četvrte brigade trebalo je biti pet bojni sa sjedištem u Splitu, Dubrovniku, Imotskom, Šibeniku i Zadru koje su zbog nedostatka ljudstva i opreme razvijane kao satnije.

Za prvog zapovjednika brigade imenovan je Ivo Jelić, a većina sudionika skupa od trinaest dalmatinskih sekretara za obranu ulazi u sastav zapovjedništva brigade na raznim dužnostima.

Zapovjedništvo brigade smješteno je u Domu “Ina-vinila” u Kaštel Sućurcu, a pripadnici 1. bojne smješteni su u Poljoprivrednoj školi. Ukupno je prvih pripadnika brigade bilo 1973, a zapovjedništvo se ubrzano ustrojava u Vili Dalmacija u Splitu.

Početkom srpnja Zapovjedništvo brigade organizira i sudjeluje u oduzimanju najveće do tada pristigle količine naoružanja u akciji “Zbrojovka”, iznenadnom akcijom u Luci Ploče zarobljeno je dvije tisuće automatskih pušaka Zbrojovka i 125 tona streljiva.

Dio ovog naoružanja i streljiva podijeljen je postrojbama u Dalmaciji i diljem Hrvatske, dok je polovica kontingenta ostala u brigadi, čime su, uz sačuvana sredstva i opremu Teritorijalne obrane, stvoreni temeljni uvjeti za razvoj svih postrojbi brigade.

Od lipnja do listopada 1991. godine ubrzano su stvarane pristožerne postrojbe i pješačke bojne: Vod veze, Izvidnički vod, Inženjerijski vod, Diverzantski vod, Vod PZO-a, NKBO-a te Logistika.

Zadarsko zaleđe

Nakon kratkotrajnog smještanja u hotelu “Split”, u kampu “Resnik” tekao je razvoj pješačkih bojni: 1. bojne u Splitu, 2. bojne na području Sinja, 3. bojne na području Imotskog, 4. bojne na području Drniša. Ustrojeni su potom i Interventni vod, Zrakoplovni vod i Vod Vojne policije, te dvije samostalne satnije.

U nevjerojatna tri mjeseca brigada je ustrojena i popunjena s oko 1100 pripadnika, što je ipak bilo ispod predviđenog plana uz opremljenost samo osobnim naoružanjem.

No, već krajem srpnja pripadnici brigade upućeni su u zadarsko zaleđe za pripreme borbenih aktivnosti na oslobađanju prostora koji su na području Obrovac – Benkovac blokirali pobunjeni Srbi.

Prve borbene zadaće započele su na području Kruševa početkom kolovoza 1991. godine, što je ujedno zabilježeno i kao početak rata u Dalmaciji.

Od tih dana pa do kraja rata, 11. i 12. listopada 1995., a što je obilježila pogibija jednog od najznamenitijih časnika, zamjenika zapovjednika brigade Andrije Matijaša Pauka, Četvrta brigada rasla je u ratnim okolnostima do najmoćnije udarne sile Hrvatske vojske, u neprobojan i nesavladiv bedem juga Hrvatske.

Četvrta je brigada od prvih akcija kod Kruševa sudjelovala u akcijama Zelena tabla – Male bare kod Ploča, u obrani Zadra i Šibenika, na drniškom i sinjskom bojištu, na južnom bojištu i obrani Dubrovnika i Stona.

Operacija ‘Oluja’

Slijedi akcija “Maslenica” u siječnju 1993., potom “Zima ’94”, “Skok-1”, “Skok-2”, “Ljeto ’95”, kojom je ovladano prostorom Bosanskoga Grahova, čime je pripremljen teren za oslobodilačku operaciju “Oluja”, koja je počela 4. kolovoza 1995. godine, i u kojoj je Četvrta brigada uz Sedmu brigadu oslobodila Knin.

Slijedile su akcije “Maestral”, za prodor do Drvara, i “Južni potez”, u kojoj je ovladano širim prostorom Mrkonjić Grada.

Četvrta gardijska brigada, kojom su zapovijedali Ivo Jelić, Mirko Šundov, Damir Krstičević i Ante Kotromanović, u Domovinskom je ratu položila stotinu devedeset i tri žrtve, uz četvoricu nestalih, a oko 1600 njezinih pripadnika ranjeno je ili je na drugi način stradalo.

Svečani program: Od mimohoda i ‘Krila Oluje’ do skoka padobranaca

Dvadeset i osma obljetnica osnivanja Četvrte gardijske brigade obilježit će se svečanim programom u nedjelju, 28. travnja.

– U 9 sati je polaganje vijenaca na spomen-ploči u Vili Dalmaciji. Na splitskoj Rivi je od 9 do 19 sati razgledanje taktičko-tehničkog zbora naoružanja te opreme postrojbi OS RH.

– U podne je mimohod svečanog ešalona gradom te prelet akrobatske grupe “Krila Oluje” HRZ-a. – Na Dračevcu u Vojarni “Sveti Križ” u 14.15 je defile Moto-kluba veterana 4. GBR, u 15 sati je polaganje vijenaca, a u 15.45 misa za, nestale i umrle pripadnike brigade.

– U 16.30 je doskok padobranaca sa stjegovima, u 16.45 prisega novih pripadnika 3. mehanizirane bojne “Pauci”. – U 17.20 je snimanje milenijske fotografije.

– U 18.30 je svečana akademija i promocija poštanske marke u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

– U prostorijama Udruge veterana 4. GBR u subotu, 27. travnja, u 18 sati je večer domoljubne poezije, a u 20 sati projekcija dokumentarnog filma “A plastic Ocean”.

Start biciklijade “Putevima 4. gardijske brigade” je 4. svibnja iz Vojarne “Sveti Križ”, a završetak biciklijade je 5. svibnja u 17 sati u Kninu.

Slobodna Dalmacija / Wikipedia

 

Andrija Matijaš Pauk izvukao je tenkove na Dinaru, na 1800 metara visine. To je šokiralo srpske oficire

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas