Pratite nas

Vijesti

PAVAO BILOBRK

Objavljeno

na

PAVAO BILOBRK

pavao bilobrk

U cijelom selu najviše volim starog Petraju

i njegovu ženu Jakaru, a vole i oni mene.

Danas sam im pomagao popravljat spaljenu staju.

Sjedino šutke na sopici. Tuga im u lica utisla sjene.

Staja je prazna, nema u njoj ničega više,

ni krova, ni vrata, ni prozora.

Pustara, bez blaga što u njoj spokojno preživa, diše…

Bez duše… Otraše partizani put Vrdova…

U Jakare na glavi marama crna,

usahla lica gleda put polja.

Prebire sporo, krunice zrna,

Samo joj ruke, još drži volja.

Šimun i Pava dovoze kolja iz Dražica,

zatvorit će vrata i prozore.

Uzimlju posna zelja, smrknuta lica,

mučaljivo jedu, ne zbore, ne govore.

Pavao je najjači čovjek u selu

i mogao je sam na ramenu nositi gredu.

Mišnicom jakom odmiče zdjelu,

zamišljen gleda u mater sijedu.

Odvraća pogled, tamo, put planine,

a odlučno lice, plamti mu, gori.

Razmišlja kratko, očima sine.

i vidim da s nečim, rve se, bori.

Odlazi u kuću, šutke, bez riječi

i vraća s puškom, koraka laka.

Idem na Vrdovo vratiti blago i neka me nitko ne priječi.

Povest ću iz sela par momaka.

Partizani će jedva dočekat da te dočepaju šaka,

i neće ti vratiti blago,

umolno će, majka mu Jaka.

Pusti, vratit će im Bog milo za drago.

Dinarski odred je to, ne ajde sine…

To su zlodusi i ti nikad ne dolaze danju,

takvi Boga ne mole, niti siju, niti žanju.

… Sačekaj bar da žalost u selu mine…

Majko i oče, ja sam Pava Bilobrk, vaš sin,

ali sam i Božji, i koga da se bojim…

Ovo je moja borba, moj usud i krin,

dok kasno nije idem, putem pravednim, svojim.

Djeca će mi pomrijeti od gladi, nemam im što dati,

muka mi je kad ih onakve vidim

i ovom zlu ja moram u kraj stati!

Zar, da sam sebe se stidim?

Smrti se ne bojim, jer ovo je gore od toga,

i za vas, ako treba i život svoj ću dati.

Milost tražim za se, jedino od Boga

i molite za me, da me putem prati.

Za te sam se uvijek bojala, otkad si ponika,

ubit će te Pale, zna to majka, sluti.

Ti si moja snaga, moj ponos i dika,

i tvoje su sudbe, zacrtani puti.

Šimune, čuvaj mi djecu, ako se slučajno ne vratim.

Pozdravite mi brata Mirka, sestre moje i sve moje drago…

Ženi Ivi ne kazujte ništa, da ne brine. I ne mora znati,

jer prije neg sunce ponovo sine, vratit ću kući naše blago.

Odlazi prilika visoka, jaka…

Na pušci blista zraka kasnog sunca…

Prolazi duž zidova, njiva, koraka, poznata, laka…

Išao sam za njim i plaka, sve gor, do Umca.

Prođoše dva, tri dana, kada puče glas…

Na Dubovim vratin, ubiše Pavla Bilobrka!

Zaječala Jakara i Dinarski kras…

Poniknu očima stidno, planina velebna, mrka.

Na domak Dubovih vrata, gdje hrašće bura vije,

Smrt je s puškama stala, krvavu žetvu da sije.

Na uzmak nije htio, bez blaga da se vrati…

… Znao je da ne smije živ, u šake im se dati…

Bio je to moj Pava, moj junak.. Naš ponos i dika,

Petraje i Jakare, roda svoga slika!

Htio bih biti kao i on i hoću da ga se pamti…

Kad budem imao sina, po njemu će se zvati!

Njegov brat Šimun Bilobrk i nekoliko ljudi iz sela,

su uspjeli izvuć i vratit njegovo tijelo kući.

Pokopan je na mjesnom groblju u Bajagiću.

 

 

Zdenka Bilobrk

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Hrvatska dobila zeleno svjetlo za Schengen

Objavljeno

na

Objavio

Europska komisija dala je u utorak zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u šengenski prostor bez unutarnjih graničnih kontrola što je hrvatski premijer nazvao još jednim velikim uspjehom Hrvatske, a pohvale su izrekli i visoki dužnosnici u Bruxellesu.

“Europska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska poduzela mjere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uvjeti za punu primjenu šengenskih pravila te da su standardi ispunjeni”, objavila je Komisija u priopćenju.

Poziva Hrvatsku da nastavi primjenjivati sve sadašnje aktivnosti, posebice upravljanje na vanjskim granicama kako bi osigurala da ti uvjeti budu i dalje ispunjeni.

“Ovo je važan dan i još jedan veliki europski uspjeh Hrvatske”, kazao je u izjavi novinarima u Zagrebu premijer Andrej Plenković.

Sama ocjena Komisije o tehničkoj spremnosti za ulazak u Schengen nije dovoljna, ali je preduvjet da bi zemlje članice mogle donijeti političku odluku o primanju u šengenski prostor. Bugarska i Rumunjska još od 2011. imaju pozitivnu evaluaciju Europske komisije, ali još nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti svih zemalja članica.

“Mi smo u tehničkom pogledu danas dobili objektivnu verifikaciju jedine institucije koja je za to zadužena, da smo spremni”, dodao je Plenković.

Na pitanje novinarke o datumu ulaska Hrvatske u šengenski prostor, odgovorio je da “ne želi spekulirati o preciznom datumu”, ali drži da “nije realno” da Hrvatska uđe u šengenski prostor za vrijeme predsjedanja EU-om.

Pohvale

Nakon objave ocjene EK-a Hrvatsku je pohvalio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izrazivši uvjerenje da će uloženi trud biti nagrađen.

“Vjerujem da će zemlje članice poduzeti prave korake kako bi Hrvatska uskoro postala punopravna članica Schengena”, rekao je, prema priopćenju, Juncker.

Pohvale je izrekao i povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos objasnivši zašto je to važno.

“Sada kada je Hrvatska poduzela mjere kako bi osigurala da su svi potrebni uvjeti ispunjeni, mi to moramo priznati”, rekao je.  “Kada postane punopravna članica Schengena, Hrvatska će pridonijeti daljnjem jačanju šengenskog prostora i osigurati da se vanjske granice EU-a bolje štite”.

Stalne evaluacije

Da bi mogla pristupiti šengenskom prostoru država mora dokazati da je u stanju preuzeti odgovornost za kontrolu vanjskih granica prostora u ime drugih država članica šengenskog prostora i za izdavanje ujednačenih viza za kratkotrajni boravak; učinkovito surađivati s drugim državama članicama šengenskog prostora kako bi održale visoku razinu sigurnosti nakon ukidanja unutarnjih granica; primjenjivati skup šengenskih pravila, poput pravila o kontrolama na kopnu, moru i u zračnim lukama, izdavanje viza, o policijskoj suradnji i zaštiti osobnih podataka te se povezati se na šengenski informacijski sustav (SIS) i Vizni informacijski sustav (VIS) i upotrebljavati ih.

U državama članicama šengenskog prostora provode se redovite evaluacije kako bi se provjerilo primjenjuju li ispravno pravila šengenskog prostora.

Što će sve utjecati na trenutak hrvatskog službenog ulaska u Šengensku zonu

Sam ulazak u Schengen, odnosno kada će biti donesena politička odluka, teško je predvidjeti iz više razloga: prvi je što se već nekoliko godina u EU-u pokušava dogovoriti reforma Dublinskog sustava, što je pitanje solidarnosti unutar Unije po pitanju migracija i o čemu još nema konsenzusa, drugi je što će se morati jačati šengenski sustav i treći što su ispred Hrvatske u čekaonici za Schengen Bugarska i Rumunjska.

Osim toga, Slovenija manje-više otvoreno najavljuje da će blokirati hrvatski ulazak povezujući to pitanje s neriješenim graničnim pitanjem.

Plenković se u izjavi novinarima osvrnuo i na moguće slovensko blokiranje ulaska u šengenski prostor kazavši da je  spor sa Slovenijom “bilateralnog karaktera”.

“Mi ćemo nastojati te teme (bilateralne) odvajati od ove teme, jer je to tema koju trebamo rješavati sa Slovenijom na drugi način, dijalogom i traženjem rješenja s kojim će obje strane biti zadovoljne”, poručio je premijer.

Arbitraža 

Slovenska vlada zadnjih mjeseci izražavala je dvojbe u to da je Hrvatska ispunila sve potrebne kriterije za ulazak u Šengen, a među argumentima koje je navela u tužbi protiv Hrvatske sudu EU u Luksemburgu zbog neprimjene arbitražne presude o granici napisala je da joj to onemogućava kontrolu šengenskog režima na moru, stvara teškoće za slovenske ribare, te da Hrvatska krši europsku pravnu regulativu.

Slovenska novinarka pitala je u utorak Plenković hoće li se pridržavati presude Europskog suda o arbitraži sa Slovenijom. Plenković je podsjetio da je Hrvatska izašla iz arbitražnog procesa, jer je bio kompromitiran zbog slovenskog utjecaja na suce.

“Ušli smo u to u dobroj vjeri”, kazao je Plenković i dodao da pitanje rješenja hrvatsko-slovenskog graničnog spora nije “ključno pitanje”.

“Nismo ni prvi ni zadnji koji imamo otvorena granična pitanja”, kazao je Plenković i dodao da ih Hrvatska i Slovenija trebaju rješavati u dobrosusjedskom duhu.

“Protiv smo blokada, a za dijalog”, kazao je.

Kratka povijest Schengena

Šengenski prostor trenutačno se sastoji od 26 europskih zemalja (od kojih su 22 države članice EU‑a: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Francuska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovenija, Slovačka, Španjolska i  Švedska). Četiri zemlje koje nisu članice EU-a također su dio Schengena: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska.

Trenutačno je šest zemalja članica EU-a izvan Schengena. Velika Britanija nikada nije htjela biti članicom toga prostora, a slijedom toga i Republika Irska je morala ostati izvan, jer bi u suprotnom morala uvesti granične kontrole sa Sjevernom Irskom, što je protivno mirovnom sporazumu iz 1998. Ciparska, međunarodno priznata vlada, ne kontrolira cijeli teritorij, na sjeveru otoka je samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar, koju priznaje samo Turska. Bugarska i Rumunjska od 2011. godine imaju pozivnu ocjenu Europske komisije, ali još nema političke suglasnosti da ih se prime. Šesta je Hrvatska koja je upravo dobila pozitivnu ocjenu Europske komisije.

Priča sa prostorom bez unutarnjih graničnih kontrola počela je 14. lipnja 1985. kada je pet zemalja članica: Belgija, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Nizozemska potpisalo sporazum pored Schengena, malog mjesta u Luksemburgu. Međutim, provedba sporazuma počela je tek u ožujku 1995. kada se ukinute granične kontrole između zemalja potpisnica. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Plenković o odluci Komisije: ‘Ovo je veliki europski uspjeh Hrvatske’

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u utorak, na novinskoj konferenciji u Banskim dvorima, kako je odluka Europske komisije da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u šengenski prostor, “još jedan veliki europski uspjeh Hrvatske”, ali nije rekao kada očekuje da će Hrvatska pristupiti šengenskom prostoru.

“Ovo je važan dan i još jedan veliki europski uspjeh Hrvatske”, kazao je Plenković.

“Mi smo u tehničkom pogledu danas dobili objektivnu verifikaciju jedine institucije koja je za to zadužena, da smo spremni”, dodao je.

Europska komisija u utorak je ocijenila da je Hrvatska ispunila uvjete za ulazak u šengenski prostor.

“Europska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska poduzela mjere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uvjeti za punu primjenu šengenskih pravila te da su standardi ispunjeni”, objavila je Komisija u priopćenju.

Bugarska i Rumunjska još od 2011. imaju pozitivnu evaluaciju Europske komisije, ali još nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti svih zemalja članica.

Na pitanje novinarke o datumu ulaska Hrvatske u šengenski prostor, Plenković je odgovorio da “ne želi spekulirati o preciznom datumu”, ali je rekao kako “nije realno” da Hrvatska uđe u šengenski prostor za vrijeme predsjedanja EU-om.

Plenković se referirao na moguće slovensko blokiranje ulaska u šengenski prostor te je kazao da je spor sa Slovenijom “bilateralnog karaktera”.

“Mi ćemo nastojati te teme (bilateralne) odvajati od ove teme, jer je to tema koju trebamo rješavati sa Slovenijom na drugi način, dijalogom i traženjem rješenja s kojim će obje strane biti zadovoljne”, poručio je premijer.

Plenković je istaknuo kao uspjeh činjenicu da Hrvatska nema dodatni mehanizam nadzora za ulazak u Schengen, koji su imali Rumunjska i Bugarska. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari