Pratite nas

Hrvatska

Pavao Miljavac: U BiH je spremno 900 optužnica protiv hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

U Ministarstvu vanjskih poslova održan je sastanak predstavnika Generalskog zbora i tehničkog ministra Mire Kovača. Razgovarali su o odnosima sa susjedstvom, a posebno s BiH.

General Pavao Miljavac istaknuo je kako je hrvatska vojska tri puta tijekom rata spasila BiH, ali da nije imala pretenzije na teritorij te zemlje.

”Mi smo samo štitili naše nacionalne interese s nikavim ciljem pripajanja tog prostora. Želimo formalizirati radne sastanke jer Generalski zbor ima preko 80 generala i možemo biti kvalitetna pomoć ministru”, kazao je Miljavac.

Na sastanaku je bilo i riječi o referendumu koji će se provesti u Republici Srpskoj.

”Dotaknuli smo se i tog referenduma. Mislim da je to jedan probni balon da se vidi kako će to biti prihvaćeno do međunarodne zajednice i politke u BiH i Srbiji. Krajnji cilj je pokušaj referenduma za odcjepljene, ali to nije tako jednostavno. Mislim da je za BiH najgore ako se dira u dogovoreno bez dogovora unaprijed. Mislimo da se ne treba jednostrano donositi odluke”, kazao je Miljavac.

Tehnički minstar Miro Kovač je kazao kako njegov resor surađuje s kolegama iz susjedne BiH kada je u pitanju podizanje optužnica protiv hrvatskih branitelja.

”Što se tiče službe vanjskih poslova mi surađujemo s DORH-om i tu postoje razgovori koji idu za tim da se taj problem riješi te da nema progona hrvatskih branitelja kad je vlast u BiH u pitanju”, kazao je Kovač.

”Mi ćemo najprije formirati vladu. Jesmo u kontaktu s kolegama u BiH. Neke stvari smo već riješili. Planirali smo zajedničku sjedicu vlada i Vijeća minstara zbog pada vlade do toga nije došlo. Očekujem da ćemo tu sjednicu održati nakon formiranja vlade, a tada ćemo direktno rješavati važne stvari”’, kazao je Kovač.

Nakon izjava na press konferenciji general Pavao Miljavac dao je kratki intervju reporteru TV N1 Antoniu Zavadi u kojem je detaljnije objasnio o čemu je bilo riječi na sastanku s Kovačem.

”Težište razgovora su bile optužnice BiH i Srbije i pitanja oko naših optuženih u Haagu. Smatramo da je ministar Kovač kao rijetko tko zainteresiran da se to pitanje pokrene. Veliki broj optužnica koje se pojavljuju u BiH – to može imati nezgodne refleksije na Hrvatsku ka npr. da se traži da smo mi bili agresor na BiH”, kazao je Miljavac.

Kazao je kako nije toliki problem u optužnicama nego u njihovim kvalifikacijama.

”Mi imamo informacije da je 900 i nešto optužnica pripremljeno i nama su kvalifikacije tih optužnica najveći problem. Tamo stoji da je Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem protjerivanja muslimanskog stanovništva pod vodstvom Tuđmana i Šuška. Ako postoje stvarni dokazi  da je netko počinio zločin mi nismo protiv suda, ali davati opće kvalifikacije je neprihvaltjivo”, kazao je Miljavac.

”Hrvatska nije bila agresor na BiH. Postoji nekoliko sporazuma Tuđman-Izetbegović po kojima se legaliziralo djelovanje hrvatske vojske u BiH. Treba za ovo šira diplomatska aktivnost, a ako ne onda i imamo mi materijala za protutužbe, ali to ne donosi mir. BiH želi u EU, ali ne može preko Hrvatske”, kazao je Miljavac kazavški kako je nekim braniteljima iz izvora koje nije htio otkriti, poručeno da ne idu u BiH, ali ni u zemlje EU zbog opasnosti da budu izručeni.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Održano natjecanje Viribus Unitis u vojarni “Tuškanac” (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Natjecanje pripadnica i pripadnika Oružanih snaga RH (OS RH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u crossfitu pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – “Viribus unitis”, održano je u petak, 15. prosinca 2017. godine, u sportskoj dvorani vojarne “Tuškanac” u Zagrebu, priopćio je MORH

Prestižno natjecanje Viribus unitis, na latinskom “zajedničkim snagama” održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH.

Na ovogodišnje treće natjecanje prijavilo se ukupno 76 pripadnica i pripadnika OS RH i MUP RH svih dobnih skupina.

Prvo mjesto u ženskoj kategoriji od 18 do 30 godina osvojila je kadetkinja Lucija Safundžić, pripadnica Kadetske bojne, u kategoriji od 30 do 40 godina poručnica Ana Marija Kovačić, pripadnica Počasno zaštitne bojne, a u kategoriji od 45 godina na više časnička namjesnica Darinka Kotarski, također pripadnica Počasno zaštitne bojne.

U muškoj kategoriji od 18 do 30 godina, prvo je mjesto pripalo vojniku Martinu Rončeviću, pripadniku Gardijske mehanizirane brigade, u kategoriji od 30 do 40 godina pobijedio je vojnik Hrvoje Kardum, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade, a u kategoriji od 45 godina na više stožerni narednik Dalibor Delić, pripadnik Počasno zaštitne bojne.

U ekipnom natjecanju prvo je mjesto osvojila Počasno zaštitna bojna, drugo mjesto Gardijska mehanizirana brigada, a treće je pripalo Kadetskoj bojni.

Cilj natjecanja je promicanje zdravog načina života, podizanje borbene spremnosti, bavljenja sportskim aktivnostima, poticanje zdravog natjecateljskog duha i razvijanje osobina kao što su upornost, dosljednost, izdržljivost, motiviranost i posvećenost cilju.

Natjecanje je posvećeno sjećanju na časničkog namjesnika Antu Malića, poginulog pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Ante Malić bio je veliki poznavatelj i štovatelj borilačkih vještina, trenirao je boks, karate i jujutsu gdje je bio nositelj crnog pojasa. Vježbe snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti neumorno je trenirao, promovirao i uvodio u Oružane snage RH.

Ante Malić je izgubio život 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije “Skok-2”.

Foto: OSRH

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, rezimirajući u petak u Koprivnici ovotjedni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pozdravila inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da zajedničkim projektima bolje iskoriste europske fondove, a kao najveći problem i ovom je prilikom istaknula odljev stanovništva, založivši se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i župani Damir Bajs i Darko Koren održali su u Koprivnici zajedničku konferenciju za novinare.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica gospodarstvenicima dviju županija omogućila predstavljanje svojih potencijala šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Župan Koprivničko-križevački Darko Koren je, napomenuvši kako je svjestan ovlasti kojima predsjednica raspolaže, rekao da ne sumnja da će ona dati značajan doprinos uklanjanju svih problema koji tiše stanovnike dviju županija i šire.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom priliko negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja.

“Nažalost, obje županije bilježe odljev stanovništva. Ovdje moram pohvaliti gradove i općine koji rade sve što mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje. Međutim država mora sustavnije i odlučnije pristupiti ovome problemu. Zatvaranje pošta i raznih institucija u manjim sredinama rezultira odlaskom ljudi, a pritom se ostvaruju minimalne uštede,” rekla je.

Istaknula je kako je nužna cjelovita reforma školstva koja će zadržati mlade ljude u Hrvatskoj tako što će se nakon kvalitetnog školovanja lakše zapošljavati.

Založila se za cestovno i željezničko povezivanje manjih gradova i općina, a u tom kontekstu je pružila potporu nastavku gradnje brzih cesta do Bjelovara i Koprivnice, te modernizaciju pruge Zagreb – Koprivnica – Mađarska granica i izgradnju pruge koja će spajati Bjelovar sa Zagrebom s glavnom raskrsnicom u Svetom Ivanu Žabnom.

Podržala je inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja je temeljena na uzoru Projekt Slavnija, da bi se bolje iskoristili europski fondovi.

“Novi indeks razvijenosti omogućit će nekim gradovima i općinama lakše povlačenje sredstava Europske unije. Međutim, od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u provedbi zajedničkih projekata,” rekla je predsjednica republike i poručila da će i dalje pomagati gospodarstvu da nalazi nova tržišta izvan državnih granica.

“U poticanju gospodarskih aktivnosti navodim primjer Bjelovara, koji će od iduće godine biti tax free, Grad koji će se odreći komunalnih i drugih naknada u korist poduzetnika,” kazala je Grabar-Kitarović.

Zauzela se za daljnja istraživanja i iskorištavanja geotermalnih izvora koji pokazuju potencijal gospodarske iskoristivosti u obje županije.

“Ovdašnji poduzetnici i obrtnici susreću se s prevelikom birokracijom, slabom suradnjom s državnim institucijama, a kao negativnost isticali su prevelika porezna opterećenja,” rekla je predsjednica te dodala da i prevelik broj inspekcija, koje počesto djeluju represivno umjesto korektivno, ne idu u prilog razvoju gospodarstva.

Grabar-Kitarović: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao bi uvesti red, a zamke su u iznimkama

Govoreći o poljoprivredi istaknula je nisku otkupnu cijenu mlijeka te je rekla da bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao uvesti reda na tržište.

“Međutim u njemu postoje instituti iznimaka koje bi mogle postati pravilo. Primjerice mogle bi se koristiti u vidu primjene dampinških cijena prilikom uvoza jeftinih proizvoda koji su pred istekom roka valjanosti. To ne odgovara nama potrošačima koji na taj način, umjesto kvalitetnih i zdravih domaćih proizvoda, dobivamo proizvode sumnjive kvalitete,” napomenula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica podupire razvoj drvne industrije. “Hrvatsko drvo treba ići u hrvatski proizvod. Dakle trebamo se više usredotočiti na izvoz drvnog proizvoda, a ne drvne građe,” rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja novinarima, predsjednica se uputila na sastanak gospodarstvenika dviju županija s diplomatskim zborom akreditiranim u Hrvatskoj. Na njemu su prezentirane izvozne mogućnosti poslovnih subjekata s ciljem pronalaženja novih tržišta.

To je posljednji formalni sastanak u sklopu njezina ovotjednog boravka u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari