Pavao Miljavac: Generali podržavaju ideju Kolinde Grabar Kitarović

1

Nakon što je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović najavila da će, ako postane predsjednica, rehabilitirati prisilno umirovljene hrvatske generale te im ponuditi savjetničko mjesto, u djelu lijevih medija bliskih SDP-u pojavile su se informacija da ‘Generali sumnjaju u domoljublje Kolinde Grabar Kitarović’ te da odbacuju tu ponudu.

Međutim, u izjavi za portal Direktno.hr, general Marinko Krešić tvrdi da su ga mediji ‘malo pogrešno prenijeli’, titulirajući ga čak predsjednikom Generalskog zbora.

-Kao prvo, ja sam tajnik Generalskog zbora, a ne predsjednik. Kao drugo, Hrvatski generalski zbor još nije donio konkretnu odluku o tome kojeg će kandidata podržati. Još nije počela službena kampanja, pa je prerano za davanje podrške. Mislim da je inicijativa gospođe Grabar-Kitarović dobra, samo se prije izlaska u javnost s tom idejom, trebala konzultirati s nama. Ovako smo za njezin prijedlog doznali iz medija. To sam otprilike rekao i novinaru Novog lista, no objavljeno je malo drugačije – pojašnjava Krešić u izjavi za Direktno.hr.

Potom je novinare uputio na generala Pavla Miljavca, aktualnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, koji je istaknuo da generali podržavaju ideju Kolinde Grabar Kitarović.

-Apsolutno podržavamo ideju Kolinde Grabar Kitarović da pripadnici Generalskog zbora budu savjetnici predsjednika. Prošli smo rat, pobijedili u njemu i mislim da bi puno mogli pomoći savjetom. I u SAD-u, primjerice,  postoji praksa da pojedini generali savjetuju predsjednike. No, neki mediji su krivo shvatili da će Hrvatski generalski zbor konkretno dati podršku samo jednom predsjedničkom kandidatu. Mi ćemo načelno podržati one kandidate za koji se zalažu za nacionalne interese, za prosperitet države, koji će štititi prava branitelja i dignitet Domovinskog rata. No, nećemo izaći s konkretnim imenom. Ne bi to bilo korektno jer među nama ima članova koji simpatiziraju različite političke opcije – pojašnjava Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

Grabar Kitarović ostaje pri namjeri da rehabilitira umirovljene generale

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja, ne znajući da je Marinko Krešić u međuvremenu demantirao tvrdnje nekih medija,  poručila je u srijedu kako ostaje pri namjeri da rehabilitira umirovljene generale, te će joj, iako se oni ne mogu vratiti u aktivnu vojnu službu, biti jako drago budu li dijelom njezinog vanjskog savjetodavnog tima. Očekuje nas reforma Oružanih snaga i puno posla u području obrane i nacionalne sigurnosti, dodala je.

Oni su se, kao i svi branitelji, dokazali kao ljudi koji jako dobro funkcioniraju u kriznim situacijama i rješavaju krize i mislim da bi im trebalo odati dužno poštovanje, naglasila je Grabar Kitarović u izjavi novinarima prigodom obilježavanja 24. obljetnice osnutka Prve gardijske brigade “Tigrova” u zagrebačkoj vojarni Croatia.

Grabar Kitarović je u okviru izaslanstva zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a kod spomen obilježja “Tigrovima” položila vijenac i odala počast svim poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima te gardijske brigade.

Rekla je kako je to jedna od najslavnijih brigada iz Domovinskog rata, pa smo im svima zahvalni što danas možemo biti ovdje i odati im počast.

M.M.

facebook komentari

  • “To sam otprilike rekao i novinaru Novog lista, no objavljeno je malo drugačije – pojašnjava Krešić.. ” pa da, i mene je malo zbunio onaj prvi tekst! Baš se mislim koji je vrag Krešiću :))