Connect with us

Reagiranja

Pavković: Eto, kakve “privilegije” imaju “šatoraši”, a kakve su imali partizani

Objavljeno

on

Hrvatske branitelje, odnosno ljude koji su bili prvi kad je trebalo nikada se nije više klevetalo, vrijeđalo i bacalo u blato nego danas. Naziva ih se “šatorašima”, pa i privilegiranima. S druge pak strane nešto takvog nećete čuti za bivše partizanske borce, ni za pripadnike zločinačke JNA. Kod nas se toliko ne vrijeđa, kao branitelje, ni one koji su prespavali hrvatski obrambeni Domovinski rat, baš kao ni izdajnike, dezertere i tajkune.

A da su hrvatski branitelji uistinu “privilegirani” to im omogućuje i Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Naime, po tom zakonu ti ljudi koji su stvarali hrvatsku državu imaju pravo i na – jednokratnu novčanu pomoć. Baš lijepo, reče nam jedan, pa uputi zamolbu Ministarstvu branitelja. Novci mu trebaju da podmiri račune za struju, plin, telefon…, ali i za dijete koje polazi osnovnu školu.

No, prema tom zakonu jednokratnu novčanu pomoć ostvaruju korisnici koji se nalaze u jednoj od sljedećih situacija: ako imaju teške akutne, teške kronične, maligne bolesti, ili teške ozljede nastale usred nesretnog slučaja, zatim oni članovi uže obitelji korisnika koji također imaju teške akutne, teške kronične, maligne bolesti, a žive u zajedničkom kućanstvu s hrvatskim braniteljem, na pomoć može računati i onaj tko je doživio i neku elementarnu nepogodu koja je prouzročila štetne posljedice za članove domaćinstva, potom ako vam umre uži član obitelji, a koji je s vama živio u zajedničkom kućanstvu te oni čiji novčani prihodi u prethodnoj kalendarskoj godini ili u razdoblju od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva, mjesečno po članu zajedničkog kućanstva iznose manje od 25 posto od utvrđene proračunske osnovice.

U zakonu također piše da korisnici koji se nalaze u gore navedenim situacija ne mogu ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć ako su: oni ili članovi njihovog kućanstva upisani u registar poljoprivrednih gospodarstava, ako su obveznici uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje temeljem poljoprivredne djelatnosti, zatim to ne mogu oni koji su kao bivši branitelji ili članovi njihova zajedničkog kućanstva ostvarili ukupne redovne novčane prihode u prethodnoj kalendarskoj godinu ili u razdoblju od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva, mjesečno po članu kućanstva veće od 25 posto od utvrđene proračunske osnovice (831,50 kn), oni ili članovi njihova zajedničkog kućanstva koji su vlasnici ili koriste motorna vozila, potom oni koji su vlasnici ili suvlasnici nekretnina koja im ne služe za podmirivanje osnovnih životnih potreba…

Dakle, ukoliko ste bili hrvatski branitelj i ukoliko prikupiti sve “papire” to trebate dostaviti nadležnom upravnom tijelu (uredu državne uprave) u vašoj županiji.

A koliko iznosi ta jednokratna novčana pomoć, koju primaju “privilegirani” branitelji, “šatoraši”, i članovi njihovih obitelji, a koja se, zahvaljujući Ministarstvu branitelja, može dobiti jednom godišnje?

Ni manje ni više nego od 1.330 do 3.326 kuna!

Neki kažu, bolje išta nego – ništa.

Međutim, kad znate na koji način “privilegirani” branitelji mogu ostvariti tu milostinju, bolje da se ne sjetimo kakve su sve privilegije imali više od 40 godina partizanski kuriri, partizani, pa i četnici koji su se krajem II. svjetskog rata svrstali na Brozovu, pobjedničku stranu.

Eto, i za to smo se borili!

[ad id=”40551″]

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari