Pratite nas

Reagiranja

Pavković: Eto, kakve “privilegije” imaju “šatoraši”, a kakve su imali partizani

Objavljeno

na

Hrvatske branitelje, odnosno ljude koji su bili prvi kad je trebalo nikada se nije više klevetalo, vrijeđalo i bacalo u blato nego danas. Naziva ih se “šatorašima”, pa i privilegiranima. S druge pak strane nešto takvog nećete čuti za bivše partizanske borce, ni za pripadnike zločinačke JNA. Kod nas se toliko ne vrijeđa, kao branitelje, ni one koji su prespavali hrvatski obrambeni Domovinski rat, baš kao ni izdajnike, dezertere i tajkune.

A da su hrvatski branitelji uistinu “privilegirani” to im omogućuje i Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Naime, po tom zakonu ti ljudi koji su stvarali hrvatsku državu imaju pravo i na – jednokratnu novčanu pomoć. Baš lijepo, reče nam jedan, pa uputi zamolbu Ministarstvu branitelja. Novci mu trebaju da podmiri račune za struju, plin, telefon…, ali i za dijete koje polazi osnovnu školu.

No, prema tom zakonu jednokratnu novčanu pomoć ostvaruju korisnici koji se nalaze u jednoj od sljedećih situacija: ako imaju teške akutne, teške kronične, maligne bolesti, ili teške ozljede nastale usred nesretnog slučaja, zatim oni članovi uže obitelji korisnika koji također imaju teške akutne, teške kronične, maligne bolesti, a žive u zajedničkom kućanstvu s hrvatskim braniteljem, na pomoć može računati i onaj tko je doživio i neku elementarnu nepogodu koja je prouzročila štetne posljedice za članove domaćinstva, potom ako vam umre uži član obitelji, a koji je s vama živio u zajedničkom kućanstvu te oni čiji novčani prihodi u prethodnoj kalendarskoj godini ili u razdoblju od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva, mjesečno po članu zajedničkog kućanstva iznose manje od 25 posto od utvrđene proračunske osnovice.

U zakonu također piše da korisnici koji se nalaze u gore navedenim situacija ne mogu ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć ako su: oni ili članovi njihovog kućanstva upisani u registar poljoprivrednih gospodarstava, ako su obveznici uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje temeljem poljoprivredne djelatnosti, zatim to ne mogu oni koji su kao bivši branitelji ili članovi njihova zajedničkog kućanstva ostvarili ukupne redovne novčane prihode u prethodnoj kalendarskoj godinu ili u razdoblju od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva, mjesečno po članu kućanstva veće od 25 posto od utvrđene proračunske osnovice (831,50 kn), oni ili članovi njihova zajedničkog kućanstva koji su vlasnici ili koriste motorna vozila, potom oni koji su vlasnici ili suvlasnici nekretnina koja im ne služe za podmirivanje osnovnih životnih potreba…

Dakle, ukoliko ste bili hrvatski branitelj i ukoliko prikupiti sve “papire” to trebate dostaviti nadležnom upravnom tijelu (uredu državne uprave) u vašoj županiji.

A koliko iznosi ta jednokratna novčana pomoć, koju primaju “privilegirani” branitelji, “šatoraši”, i članovi njihovih obitelji, a koja se, zahvaljujući Ministarstvu branitelja, može dobiti jednom godišnje?

Ni manje ni više nego od 1.330 do 3.326 kuna!

Neki kažu, bolje išta nego – ništa.

Međutim, kad znate na koji način “privilegirani” branitelji mogu ostvariti tu milostinju, bolje da se ne sjetimo kakve su sve privilegije imali više od 40 godina partizanski kuriri, partizani, pa i četnici koji su se krajem II. svjetskog rata svrstali na Brozovu, pobjedničku stranu.

Eto, i za to smo se borili!

[ad id=”40551″]

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Šeks žestoko odgovorio Milanoviću: To je neodogovorno i osvetničko ponašanje jednog državnika

Objavljeno

na

Objavio

Vladimir Šeks poručio je u subotu Zoranu Milanoviću da se i predsjednik države treba pridržavati Ustava i zakona, a njegovu izjavu da je ponovno obilježavanje Dana državnosti 30. svibnja predizborni skup i ispunjeno obećanje jedne političke stranke nazvao je skandaloznom.

“To je nešto skandalozno, nečuveno i neozbiljno od predsjednika Republike. Pojedinac može imati mišljenje o nekom zakonu, ali zakon se treba poštivati i respektirati”, rekao je bivši predsjednik Hrvatskog sabora i jedan od tvoraca prvoga hrvatskog Ustava u izjavi za RTL televiziju.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je na obilježavanju Dana državnosti samo sudjelovao na polaganju vijenca na groblju Mirogoju, rekao je da on ne bojkotira obilježavanje te ustvrdio da je riječ o predizbornom skupu i obećanju jedne političke garniture koju oni sad ispunjavaju.

Izjavio je da je na današnji dan prije 30 godina demokratskim načinom konstituiran višestranački Sabor u kojem je apsolutnu većinu imala politička opcija za koju je glasala relativna manjina hrvatskih građana. Po njegovim riječima, to onda ne može biti praznik svih, jer je bilo i drugih političkih opcija.

Šeks je nakon te izjave pozvao na opoziv predsjednika Republike, a Milanović mu je odgovorio “neka pokrene” te je dodao da će onda “možda netko i pokrenuti istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata”.

Šeks tu izjavu smatra krajnje neozbiljnom i neodgovornom.

“To je poruka hrvatskom pravosuđu da je neke nedužne ili nevine dovodilo pred sud ili osuđiuvalo. A njegova tvrdnja da bih ja trebao možda odgovarati za neke zločine, on priželjkuje ono što je JNA i vojno tužiteljstvo podiglo protiv mene optužbe. On priželjkuje ono što priželjkuje Beograd i JNA i Srbija. Žalosno i bijedno”, ustvrdio je Šeks.

Na pitanje hoće li on pokrenuti opoziv predsjednika Republike, Šeks je objasnio da “nije govorio da će on pokrenuti opoziv”, nego da je govorio o predsjednikovoj povredi Ustava.

“Predsjednik Republike je vrhovni čuvar Ustava i zakonitosti. Svatko je dužan držati se Ustava. Ako Hrvatski sabor kao zakonodavac donese neki zakon, onda ga se i predsjednik Republike treba pridržavati. Ne mora se s njime slagati, ali ne može ga ignorirati i upućivati poziv građanima”, naglasio je Šeks.

Na tvrdnje novinara da predizborna kampanja službeno nije ni počela, a da je razina komuniciranja pala na niske grane, Šeks se nije složio.

“Od strane HDZ-a nije pala na nikakve niske grane, nego je na vrlo pristojnoj razini. HDZ se napada beskrupulozno, s uvredljivim klevetničkim izjavama, a u tu se kampanju uključio i Milanović”, zaključio je Šeks. (Hina)

Vladimir Šeks: Treba pokrenuti proces opoziva predsjednika Milanovića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Župane, dvorac Janka Draškovića u Rečici je i Vaša briga!

Objavljeno

na

Objavio

Poštovani gospodine župane Damir Jelić građani RH, imaju pravo znati istinu.

U tom smislu javljam Vam se, ovim otvorenim pismom sa nadom i željom, kako bi se čim prije riješio već dva desetljetni problem dvorca Janka Draškovića u Rečici.

Problem je još veći nastao čudnom prodajom, kažem čudnom, jer nam kupoprodajni ugovor nije javno poznat zašto je uopće dvorac prodan.

Umjesto da  koristi u više namjena, rečičkim udrugama i društvima. Dvorac je prodan praktično mladima ispred nosa, jednoj zagrebačkoj obitelji, koja kako se vidi ni nema puno daljnjeg interesa o tom dvorcu, još od vremena Vašeg gradonačelničkog mandata u 2007. godini. Te prolazi od tada do sada, iako posjeduje veliko kurtološko, književno i povjesno 18 stoljetno bogatstvo, u sve veću ništavinu što nikome ne koristi.

Koliko je meni poznato dvorac je prodan 2007godine i ako je udruga „ZUK“ Rečica, nakon izrade žitne lađe,- Zora, koja danas plovi rijekom Kupom i prevaža domaće goste i turiste. Sa velikim žarom i zalaganjem je htjela preuzeti brigu i za dvorac Janka Draškovića, što bi više gledano društveno, turistički i gospodarski išlo u prilog, svima jednako dobrom.

Na žalost to se dosada nije dogodilo, pa ni  ono najnužnije, zaboravilo se je svake godine, najmanje tri puta i više pokositi park te očistiti okoliš oko dvorca. Problemi se i dalje nastavljaju i proširuju. Čovjek si može lagano zamisliti da se je dvorac od 2007godine do danas uređivao sobu po sobu, danas bi stajao ponosno i služio bi za sve jednako dobro i ponos selu Rečici i gradu Karlovcu.

Naša je pak ljudska, moralna građanska i seoska zadaća, kako se mladi nebi više iseljivali iz gradova i hrvatskih sela. Da na sve te nezgodne problematične, okolnosti i opozoravamo one koji ih prave, kako bi čim prije nestale.

Jer kako drugačije shvatiti da u mjesto u današnje vrijeme, koračamo korak naprijed, mi još uvjek koračamo, dva koraka u nazad.

Potrebno nam je uvjek imati na umu i pameti. Sve u stvari što danas dobro i kvalitetno zajednički činimo, činimo to za budućnost uz sebe i za buduće mlade naraštaje u generaciji koje nam u susret dolaze.

Eto i ništa drugo su moji dobronamjerni poticaji, na koje čekam pozitivan odgovor i nadam se da će Vam 4 tjedna vremena biti dovoljno.

Sa visokim poštovanjem i iskrenim pozdravom.

Josip Josef Mayer

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari