Connect with us

Reagiranja

Pavković: Gdje je počeo, a gdje završio Domovinski rat?

Objavljeno

on

[su_heading size=”21″]Pitanje nad pitanjima[/su_heading]

[ad id=”68099″]

Nakon 25 godina od početka agresije na Republiku Hrvatsku postavljena su brojna pitanja, ali jedno je poglavito zanimljivo: gdje i kada je počeo, a gdje je i kada završio hrvatski Domovinski rat? Prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, u Čl. 2. se ističe da je hrvatski branitelj svatko onaj tko je sudjelovao u ratu od 5. kolovoza 1990.-30. lipnja 1996. Znači dileme nema, datumi su određeni. Međutim, nigdje nismo naišli na podatak: gdje je 5. kolovoza 1990. počeo Domovinski rat, odnosno kako bi rekli stari partizani: „gdje je pukla prva puška“? Znači, zanima nas: mjesto početka, kako su se u to vrijeme zvale prve ratne postrojbe, od kojeg su broja vojnika bile sastavljene, gdje su se borile i tko su im, imenom i prezimenom, bili zapovjednici? Naime, jedan dio branitelja ima podatak sudjelovanja, od kolovoza 1991. i u vojnoj knjižici, znači bili su, borili se, a mi na žalost vrlo malo ili ništa ne znamo o tome.

Slično je i sa završetkom Domovinskoga rata, pa pitanje glasi: gdje je 5. lipnja 1996. završio Domovinski rat, u kojem mjestu, gradu ili selu?

Znamo da je redarstvenik Josip Jović prva žrtva Domovinskoga rata, ali ne znamo tko je druga, odnosno treća? Također nas zanima, tko je posljednji ranjeni, odnosno poginuli hrvatski branitelj!

Prošlo je dovoljno vremena da se javno obznane ti i slični podatci, koji nisu i ne smiju biti-vojna tajna.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari