Connect with us

Komentar

PAVKOVIĆ: General Rojs s nestrpljenjem čeka ponovni „susret“ s dr. Tuđmanom na kninskoj tvrđavi

Objavljeno

on

Hrvatski general, legenda Domovinskoga rata Ljubo Ćesić Rojs bio je među prvim 5. kolovoza 1995. na kninskoj tvrđavi. Priča nam da je stigao iza generala Koradea te da se onda na tom mjestu još vijorila jugoslavenska zastava.

[ad id=”68099″]

Bilo je to oko 9,30 sati, a ova fotografija koja još nije objavljena, a na kojoj se vidi skupina hrvatskih branitelja, Junaka Domovinskoga rata, na kninskoj tvrđavi snimljena je oko 12 sati toga dana, jer prije nije došao fotograf. Kad je zajedno sa suborcima ušao u Knin neprestano im je pogled bio usmjeren prema kninskoj tvrđavi, jer ako ne „osvojimo“ ovu utvrdu, kao da ni nismo ušli u kraljevski Grad Knin – veli Rojs, koji je sudjelovao gotovo u svim najvažnijim ratnim operacijama hrvatske vojske u oslobađanju i stvaranju Lijepe naše.

rojs tudjman

Također se prisjetio da nije bilo ni malo lako doći do vrha kninske tvrđave. Jedni su se penjali po jednoj, drugi po drugoj strani, a nije bilo nikoga da im ukaže i na možebitne opasnosti ovog uspona. No, poglavito je u tim ratnim danima bio u društvu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, za kojeg neprestano ističe da je „Otac Domovine“ i da bez njega ne bi bilo hrvatske države. Sjećam se kad sam predložio Rojsu da osmislimo priznanje Junak Domovinskog rata i pitao ga kome da ga, kao Udruge proistekle iz Domovinskog rata, prvome dodijelimo, general Rojs je odgovorio: A, kome ćemo, Pavkoviću, prvo dodijeliti nego onome tko je bio prvi – dr. Franji Tuđmanu. Još 2001. na kninskoj tvrđavi, na moju inicijativu, postavili smo i spomen ploču koja je i danas tamo, pokraj velike hrvatske zastave, a u čast i slavu dr. Tuđmanu što je 6. kolovoza na tom mjestu podigao i poljubio hrvatsku zastavu.

  • Iznimno sam radostan što će na kninskoj tvrđavi 5. kolovoza biti podignut spomenik dr. Tuđmanu. Ne mogu, vjerujte, dočekati taj trenutak, taj moj ponovni susret s čovjekom kojeg najviše cijenim, sa svojim ratnim zapovjednikom – rekao je Rojs.

 Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari