Pratite nas

Reagiranja

Pavković: Namjerno se izjednačavaju žrtva i agresor, namjerno se sudi pobjedničkoj vojsci

Objavljeno

na

Nakon što je Srbija, kao agresor na Republiku Hrvatsku, sudila i osudila hrvatske branitelje, sudionike Domovinskoga rata, sada nam iz susjedne Bosne i Hercegovine stižu slične, dramatične vijesti, tj. da u Sarajevu, uz pomoć hrvatskih organa gonjenja, istražuju i pripremaju se za suđenja hrvatskim generalima, ali i drugima koji su sudjelovali u oslobođenju Lijepe naše, ili bolje rečeno u zaustavljanja sukoba (masakra) u BiH.

Hrvatske generale i visoke časnike navodno se tereti po tzv. zapovjednoj odgovornosti i za ubijanje civila. E, sad kad smo se dotaknuli zapovjedne odgovornosti i ubijanja i masakra civila, prije svega žene, djece i staraca, nikako da pročitamo vijest – počelo suđenje srpskim i inim agresorima koji su tijekom rata odgovorni za oko osam tisuća nevino ubijenih Hrvata. Ili pak, kada ćemo čuti da će netko odgovarati za ubijanje civila-bolesnika iz vukovarske ratne bolnice, na koju je krajem 1991. svakodnevno padalo na tisuće granata? Ništa bolje nisu prošle ni bolnica u Pakracu, Osijeku, Novoj Gradiški, Vinkovcima… Kada će se početi suditi onima koji su na desetine tisuća nevinih Hrvata protjerali iz svojih domova, ili hoće li ikada netko odgovarati za smrt preko 400 nevine djece hrvatske nacionalnosti? Nismo također čuli da će početi suđenja srpskim agresorima koji su diljem Hrvatske razarali obiteljske kuće, palili sela, rušili katoličke crkve, škole, dječje vrtiće, gospodarske i ine objekte.

[ad id=”68099″]

Kada će netko od srpskih zlikovaca biti osuđen za otuđivanje hrvatskog blaga? Gdje su optužnice protiv onih koji su oko 200 tisuća nevinih Hrvata-civila protjerali iz bosanske Posavine, u koju se većina ni danas ne može vratiti? Kada će odgovarati zapovjednici srpskih koncentracijskih logora? A kada oni koji i danas prikrivaju ratne zločine, koji ne žele reći gdje se još nalaze masovne grobnice u kojima su kao psi pokopani nevini Hrvati? Hoćemo li doživjeti suđenja onima koji su krivi za oko 145 masovnih grobnica, koliko ih je dosad pronađeno nakon rata? Što je pak sa generalima i visokim časnicima zločinačke JNA? Kad je Hrvatska osudila nekoga od tih zlikovaca „samo“ na 12 godina robije, kao što je Srbija osudila nevinog hrvatskog branitelja Veljka Marića?

>>Sporazum kojim se Srbiji i Bosni i Hercegovini dopušta da budu mini Haag

Ako već hoće suditi, neka sude i hrvatskim ratnim profiterima, dezerterima i izdajicama. Neka sude onim političarima koji još uvijek blate hrvatski Domovinski rat te stradalnike i obitelji poginulih.

Ali, ne. To njih ne zanima. Oni svjesno okreću ploču. Izjednačavaju žrtve i agresora. Podmeću i lažu. Tako primjerice u Hrvatskoj najviše se sudi ratnim zločincima u odsutnosti. A to znači da od zločinca svjesno prave heroje. Naime, tko je u Hrvatskoj osuđen kao ratni zločinac u Srbiji i Crnoj Gori, pa i u Bosni i Hercegovini je – junak!

Međutim, te istrage za navodne ratne zločine u Domovinskome ratu imaju još jedan cilj-skrenuti pozornost od lustracije, ili bolje rečeno od bivših Udbaša.

No, i još samo to: u kojoj zemlji se istražuje i sudi pobjednicima?

Pitajte bivše partizane, odnosno današnje antifašiste tko je od njih ikada suđen za neki zločin u vrijeme i nakon II. svjetskog rata?

Nema tu slučajnosti, a još manje pravde i pravice.

Ne, za to se nismo borili.

Mladen Pavković/Kamenjar.com

>>Davor Domazet Lošo: Istrage protiv hrvatskih časnika su pritisak na Haag zbog Prlića i ostalih

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Što bi se dogodilo da smo izgubili Domovinski rat?

Objavljeno

na

U povodu još jedne obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika, vojskovođe i pobjednika hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata dr. Franje Tuđmana (14.5.1922.-10.12.1999.),  kad se opetovano javljaju ekstremno lijevi komunističko nastrojeni u cilju, najblaže rečeno, omalovažavanja svega onog što smo dosad postigli, a poglavito u vrijeme rata, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.(UHBDR91.), postavlja pitanje: političarima, povjesničarima, medijima, akademicima, antifašistima i svima drugima kojih se to tiče:

Što bi se dogodilo s hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji da smo bili poraženi u Domovinskome ratu, odnosno da nismo bacili na koljena treću ili četvrtu vojsku u Europi te što bi se u tom slučaju dogodilo s dr. Franjom Tuđmanom i njegovim najbližim suradnicima?

Naime, o tome se ne govori i ne piše.

Oni, poglavito, koji nisu sudjelovali u ratu, u obrani Domovine, koji nisu dali krv (pa ni čašu hladne vode, kako bi rekla pok. Kata Šoljić), za slobodnu, samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu, smatraju da je “normalno” da smo “u trapericama i starim puškama” došli do pobjede, a za to što je u vrijeme rata poginulo ili ranjeno na desetine tisuća ljudi, obično kažu: “pa, bio je rat, i netko je morao i stradati.“

Dakle, drugovi i drugarice, gospodo i gospođe, koji ste postali i članovi Europske unije, (zahvaljujući hrvatskim braniteljima!), s iznimnim nestrpljenjem očekujemo vaše odgovore, tim prije što znamo da se vama, koji ste rat proveli u „podrumima“ ništa ne bi dogodilo, odnosno još bi više napredovali, dok s druge pak strane, oni koji su poput hrvatskih majki samo dolazili u posjet hrvatskim vitezovima i na prve crte  bojišta, za razliku od vas, mogli su nastradati. Neki nažalost i jesu!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

MVEP odgovorio na pismo tri bivša visoka predstavnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je u subotu odbacila optužbe trojice bivših predstavnika međunarodne zajednice u BiH da se miješa u unutarnja pitanja te države i optužila ih da su oni djelomično krivi što hrvatski narod nije jednakopravan s bošnjačkim i srpskim.

Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling nedavno su ocijenili nedopustivim da službeni Zagreb osporava izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH koji je u listopadu pobijedio Dragana Čovića, dosadašnjeg člana državnog vrha i predsjednika najjače hrvatske stranke HDZ-a.

U Zagrebu osporavaju Komšićev legitimitet jer je glasovima Bošnjaka pobijedio Čovića za kojega je glasalo 80 posto Hrvata.

Odbacujući optužbe za miješanje u unutarnje stvari BiH, hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova (MVEP) ističe da ima obvezu pomno pratiti zbivanja u susjednoj zemlji.

“Za razliku od trojice bivših visokih predstavnika u BiH, Hrvatska se ne miješa u unutarnja pitanja BiH već ispunjava svoje međunarodne obveze, u potpunosti poštujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njezin ustavni i pravni poredak”, stoji u priopćenju MVEP-a.

“Nažalost, konstitutivni narodi, dijelom i zbog odluka nekih visokih predstavnika, trenutačno nisu jednakopravni što je razlog za ozbiljnu zabrinutost i što može štetiti funkcionalnosti i stabilnosti BiH”, dodaje se.

Na Zrinjevcu kažu da je posljednji primjer neravnopravnosti to što je hrvatski član državnog vrha po treći put izabran pretežno glasovima pripadnika bošnjačkog naroda.

“Dakle, za razliku od ostala dva konstitutivna naroda, Hrvati ponovo nemaju svog legitimnog predstavnika u predsjedništvu BiH, premda je jedan kandidat dobio preko 80% njihovih glasova, već je za njihovog predstavnika izabran kandidat koji je dobio veću potporu, ali u krajevima gdje je broj hrvatskih birača zanemariv”, ističe ministarstvo.

U MVEP-u kažu da će iduća prilika za testiranje vladavine prava biti formiranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, s obzirom na to da je ustavni sud BiH poništio neke odredbe izbornog zakona baš zato što nisu osiguravale legitimnu i proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda u tome tijelu.

“Zato je sada izuzetno važno da nadležne institucije u cijelosti poštuju odluku ustavnog suda i osiguraju proporcionalnu i legitimnu zastupljenost u tom visokom domu. Svako drukčije rješenje bilo bi teška povreda vladavine prava i negiranje Daytonskog mirovnog sporazuma s vrlo negativnim posljedicama”, upozorava službeni Zagreb.

U pismu šefici europske diplomacije i ministrima vanjskih poslova EU-a, trojica bivših visokih predstavnika u BiH ustvrdili su da je izbor Komšića legitiman jer ni ustav ni izborni zakon BiH ne kažu da članove predsjedništva moraju izabrati vlastite etničke skupine.

“Miješaju izborni zakon s pitanjem izbora članova predsjedništva, a to je ogromna laž s kojom u BiH kreiraju propagandu protiv gospodina Komšića”, rekao je Schwarz-Schilling televiziji N1.

Njemački političar je pojasnio da su se bivši visoki predstavnici na pismo odlučili s ciljem da “zaustave diplomatsku ofenzivu Hrvatske” i optužio hrvatske dužnosnike da “lažu” kada opisuju stanje u susjednoj državi.

Više hrvatskih gradova u BiH je Komšića nakon izbora proglasilo nepoželjnom osobom, ne priznajući legitimitet političaru koji je najavio da će na svojoj dužnosti predstavljati sve građane BiH, a ne samo Hrvate.

(Hina)

Bezočne laži vanjskih suradnika velikobošnjačke politike

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari