Pratite nas

Kronika

Pavković: Nema više majke Josipa Jovića!

Objavljeno

na

Nema više majke prvog poginulog hrvatskog branitelja Josipa Jovića. U petak je u 75.-toj godini života nakon kraće bolesti u splitskoj bolnici preminula Majka Hrabrost – Marija Jović.

[ad id=”93788″]

Više nas ne će mirno i dostojanstveno dočekivati u svojoj obiteljskoj kući u Aržanu, gdje je svakodnevno bila u mislima sa svojim sinom koji je poginuo na Uskrs 1991. na Plitvičkim jezerima. U dnevnoj sobi bila je postavljena fotografija njezina sina, inače Junaka Domovinskoga rata. Znala je reći- eto, to mi je ostalo od Josipa! A dobro se sjećala i dana kad joj je sin krenuo na branik hrvatske Domovine. Otišao je s riječima: „Majko, ja ovo više ne mogu gledati, moram u Zagreb. Netko treba i oružjem braniti Hrvatsku!“ Marija je znala govoriti da je predosjećala da joj se sin ne će vratiti, da će mu se nešto dogoditi, ali ipak nada je nikada nije napuštala.

I kad su joj došli reći da je Josip poginuo nije vjerovala. Mislila je da je to neka greška, da će joj se sin vratiti. Stoga je jedno vrijeme uvijek ostavljala vrata otvorena – ako se vrati. Međutim, nikada se nije vratio. Na inicijativu moje malenkosti, a uz njezinu dozvolu, na obiteljskoj kući postavili smo i Spomen – ploču prvom poginulom hrvatskom redarstveniku, da se zna da je u ovoj kući živio. Sad sam neizmjerno sretan što smo ga baš u Aržanu proglasili i Junakom hrvatskog Domovinskoga rata te što sam objavio i prvu (i jednu) knjigu o njegovu životu i ratnom putu. Poglavito mi je drago jer je svemu tome i osobno bila nazočna ta velika mati! Bez nje to bi ipak bilo sve drugačije.

No, sjećam se da sam prilikom jednog susreta u njezinoj kući, kad je još bila živa Kata Šoljić putem mobitela spojio ove dvije Junakinje stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. Imale su o čemu pričati. Ne znam ni danas kojoj je bilo teže: Kati koja je izgubila četiri sina ili Mariji koja je ostala bez jednoga. Dogovor je bio da će se susresti u Zagrebu, ali do toga nikada nije došlo. Kata je umrla, a Marija nakon sinove smrti, najčešće zbog bolesti, gotovo da i nikada nije putovala tako daleko. Za nju, nakon Josipove smrti, kao da je život stao. Svoje zdravlje, svoju ljepotu, pa i sam život ako ustreba, bila je spremna žrtvovati.

Uvijek skromna i dostojanstvena. I kad joj je bilo najteže, kao i nekim članovima njezine obitelji, nije imala hrabrosti moliti, a još manje isticati da je ona majka prvog poginulog hrvatskog branitelja. I mnogi drugi dali su živote, znala bi reći. Ali, što se tog trenutka događalo u njezinom srcu zna samo ona, baš kao i svaka majka čiji se sin nije vratio s prvih crta obrane. Iza Majke Hrabrosti ostala su devet unuka, dvoje praunučadi, sin Tomislav i tri kćeri.

Više ne će trebati čekati Josipa da se vrati. Sad će biti zajedno s njim na mjesnom groblju u Aržanu.

Sahranit će je u nedjelju, 22. studenoga u 14 sati.

Uz svijeće i cvijeće i vječni spomen na gospođu Mariju vrijedno je citirati i jednog pjesnika koji je među ostalim zapisao:

…“Ta majka je majka. To sav svijet slovi, Ti nam mile majke, Bože, blagoslovi!“

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kronika

REKVIJEM ZA VUKOVARCE I ŠKABRNJANE

Objavljeno

na

Objavio

Vama koji ste strpljivo čekali svoje krvnike na pragovima domova, u hladnim podrumima, u crkvama, na ulicama, livadama, u poljima i vinogradima i šutke odlazili na gubilišta.

Vama koji ste gledali kako Vam ubijaju i kolju najmilije, ruše kuće, razaraju svetišta, skrnave groblja i raspela, a niste uzvratili mržnjom i osvetom.

Vama koji ste se sretali oči u oči s dželatima na rubovima zajedničkih grobnica i izgovarali u sebi posljednje molitve Svevišnjem čuvajući u srcima slike najmilijih.

Vama koji ste prije umorstva bili uniženi u svome ljudskom dostojanstvu, ali ostali uspravni i čisti pred Bogom.

Vama koji ste svoj ovozemaljski put završili pod ruševinama gradova i sela, u bezimenim jamama i vrtačama, u logorima i mučilištima, bez znaka križa i obilježja.

Vama koji ste istrgnuti rukom krvnika iz svoga djetinjstva i mladosti u grobove ponijeli neproživljene dane, neostvarene snove i nedosanjane ljubavi.

Vama koji nikad niste ugledali svjetlo dana jer su Vas ubijali u utrobama majki.

Vama koji ste ustali protiv Zla i krvavo se borili za hrvatsku slobodu ne mareći za oganj, čelik i smrt i ne štedeći svojih života.

Vama s imenom i prezimenom i Vama bezimenima čije su kosti posijane diljem Domovine, a ne znaju Vam se sudbine ni grobišta.

Za sve Vas danas palim svijeću i molim…

I svečano obećavam:

Neću Vas zaboraviti!

I učit ću svoju djecu da pamte. A oni neka svojoj djeci kažu. I djeca njihove djece svojoj djeci…

Zaborav bi bio grijeh. Neoprostivi grijeh.

Svaka Vaša rana i moja je. I svaka suza i jecaj i bol, svaki drhtaj, vapaj, jauk, molitva…

Bog je milostiv.

Nadam se susretu s Vama u Vječnosti.

S Vama, najboljima između nas.

 

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

OVRHA CIJELE PLAĆE

Objavljeno

na

Objavio

Nakon presude Ustavnog suda koji je presudio da je izjava između dužnika i vjerovnika o zapljeni cijele plaće ovjerena kod javnog bilježnika vjerodostojna isprava i da ima status ovršne isprave poslodavci su jednostavno morali postupiti po odluci Ustavnog suda, kaže Mario Strinavić iz Blokiranih.

Mario Strinavić,
gl. tajnik udruge

Jedna od tih je i gospođa Dijana Rivić iz Splita i njezin slučaj bio je medijski popraćen. Danas je gospođa Rivić išla provjeravati sa svojim računovodstvom kako i na koji način će joj biti isplaćena plaća. Odgovor pravnice i šefice računovodstva njezine tvrtke odgovorilo je da joj je plaća obračunata prema postojećem ovršnom zakonu ali, samo iz razloga što Adikko banka nije dostavila orginal izjave o zapljeni cijele plaće nego kopiju i sukladno tome računovodstvo je odbilo obračunati plaću po njihovom nalogu, prepričava Strinavić.

Dakle, gospođu Dijanu Rivić spasilo je samo to što Adikko banka nije dostavila orginalnu suglasnost do dana isplate plaće. Nakon što je odluka Ustavnog suda dospjela u javnost sve banke su izjavile da neće koristiti ove izjave prilikom naplate svojih potraživanja, jedino se Adikko banka o tome nije očitovala, ističe Strinavić.

Dodaje da, što se tiče dvije najveće agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix i B2 kapitala, iz EOS Matrixa su izvjestili da će koristiti isključivo odredbe Ovršnog zakona, a iz B2 Kapital nisu se niti očitovali.

Da vlada ne želi ništa učiniti po tom pitanju i da se to spriječi govori i izjava ministra Bošnjakovića koji kaže da ne postoji nikakva mogućnost da se zaštite građani koji su potpisali takvu suglasnost sa bankom.U Hrvatskoj kad imate ovakvu vlast sve je moguće osim da zaštite svoje građane. Niti premijer Plenković niti ministar Bošnjaković nemaju hrabrosti obračunati se sa ovršnom mafijom i zaštiti svoje građane, zaključuje Strinavić.

Dodaje i da nakon što je oformljena radna skupina za izradu novog Ovršnog zakona i otkazivanja od strane ministarstva pravosuđa prvog sastanka koji se trebao održati 16.10.2017 iz ministarstva još nema naznaka kad bi radna skupina moga početi sa radom.

Mario Strinavić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari