Pratite nas

Kultura

Pavković objavio knjigu – „Srcem protiv čelika“, ili kako su i članovi Kriznog štaba postali ratnici s prvih crta obrane

Objavljeno

na

Ovih dana izašla je iz tiska nova knjiga Mladena Pavkovića – „Srcem protiv čelika“. Knjiga donosi pregršt  dokumenata  vezanih uz obrambeni Domovinski rat, odnosno uz djelovanje ratnog Kriznog štaba općine Koprivnica.

mladen pavković knjigaNaime, malo se zna o radu Kriznih štabova, tako da je ovo djelo iznimno dobro došlo u hrvatskoj ratnoj publicistici, tim prije što na dokumentarni, faktografski način donosi presjek njezina rada. A kako je radio Krizni štab u Koprivnici tako su manje-više radili i ostali štabovi. Međutim, ova je knjiga, koju je likovno opremio Danijel Popović, posebna po mnogo čemu. Tako donosi Odluku predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana da se Krizni štabovi osnivaju od 27. kolovoza 1991., a Pavković donosi podataka da je Krizni štab u Koprivnici osnovan nešto ranije 5. kolovoza 1991. te da je završio radom 31. ožujka 1992., dok opet predsjednik Tuđman objavljuje zapovijed da Krizni štabovi prestaju s djelovanjem – 17. ožujka!?

U ovoj knjizi potom možemo čitati, prvi put, tko su bili, imenom i prezimenom, prvi dragovoljci iz ovoga grada, a ono što je ipak najzanimljivije su dokumentarni materijali iz koprivničkog Općinskog suda, a u kojima se također prvi put može vidjeti kako je i na koji način tekao i sudski proces protiv članova koprivničkog  Kriznog štaba, koji su bili tuženi, osobito Nikola Gregur, kao predsjednik Kriznog štaba i general Marinko Krešić, da su, svaki na svoj način, omogućili da i članovi ovog štaba budu na popisu hrvatskih branitelja, kao borci iz – borbenih skupina!? Čak šezdesetak osoba vezanih uz ovaj štab iz Koprivnice dobili je taj status, a to u Hrvatskoj osim njima nije uspjelo – nikome!

S tim u svezi pravnik Pero Kovačević objašnjava da Krizni štabovi općina nisu imali nikakvu ingerenciju prema ZNG-u I HV-u, već je njihova zadaća bila civilne naravi prema Planu obrane RH. Kovačević nam je dalje rekao da podatak prema kojem se može priznati status hrvatskog branitelja nema niti u jednom propisu, tako da se i on čudi kako su i na koji način toliki brojni Koprivničanci uspjeli ostvariti to pravo i putem suda, odnosno da su postali borci s prvih linija obrane, što im je donijelo i niz pogodnosti.

Pavković u svojoj knjizi, koja se čita poput najnapetijeg romana, niže dokumente i sa arhive suda, tako da svi koji žele vjerno se mogu upoznati na koji je način to samo njima uspjelo u državi Hrvatskoj.

Knjiga će sigurno naići na zanimanje čitatelja, baš kao i niz drugih knjiga i publikacija koje je objavio ovaj autor.

Nakladnik je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.), a posvećena je svima koji su sudjelovali u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Milan Janjetović

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kninski vjeroučitelj Mario Preden izdao novu zbirku pjesama

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnjega dana iz tiska je izašla nova zbirka pjesama kninskog vjeroučitelja i pjesnika Marija Predena naslova “U potrazi za djevojkom – Češnja za ljubavi”, a koju je u okviru svoje biblioteke “Radosni leptir” objavila nakladnička kuća “Kerigma-Pia” iz Zagreba.

 Piše: Marko LESKOVAR

Mario Preden je rođen 15. travnja 1976. godine u Kninu gdje je završio osnovnu školu i prvi razred srednje škole. Zbog rata u Hrvatskoj srednju školu završava u Puli. Proglašen je za najboljeg učenika Tehničke škole Pula u svojoj generaciji. U Zagrebu je 2001. godine diplomirao teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu na kojem studira Licencijatski i doktorski studij teologije iz specijalizacije u moralnoj teologiji. Radi u Srednjoj školi Lovre Montija i Osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti u Kninu kao katolički vjeroučitelj. Učenici SŠ Lovre Montija su 2016. i 2018. godine osvojili 1. mjesto na državnom natjecanju iz katoličkog vjeronauka pod njegovim mentorstvom. Više godina gostuje na Hrvatskom radio Kninu kao povremeni urednik emisije  Duhovne misli i u nekoliko navrata kao gost emisije Susret. Prva zbirka pjesama Srce i razum (onoj koju volim) tiskana mu je 2016. godine. Nagradu Grada Knina dobiva 2018. godine za uspjehe u radu s mladim osobama osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te promicanju znanja i obrazovanja.

U recenziji za ovo djelo glavni i odgovorni urednik nakladničke kuće “Kerigma-Pia”, ugledni književnik i novinar Anto Pranjkić je kazao kako “u Predenovoj životnoj i stvaralačkoj stazi nema ničeg slučajnog i  zalutalog što bi dramatično poništilo začuđujuću predodređenost njegovoga putovanja kroz život i književnost. Dijete je velikoga Knina i “potomak” Kralja Zvonimira, tako da mu je život ovjenčan impresivnom poviješću i stoljetnim duhovnim nasljeđem znamenitih Hrvata-katolika, koji su svoj rad i život mjerili učinkovitošću vremena”, ističe Pranjkić i pojašnjava:

– Teško je odrediti u kojoj je mjeri Mariovo školovanje, koje još uvijek traje, bilo izraz njegovih urođenih žudnji htijenja, ali se vidi i ta prosvjetiteljska baklja koju je podigao jednim dijelom i književnim djelovanjem.

Na svaki način, na toj duhovnoj paraboli trajno se postavlja fundament njegova života i umjetnosti: nepatvoreno i neraskidivo trajno jedinstvo Boga i čovjeka, navezanost čovjeka na čovjeka, konstanta o svemu i svačemu što se može sporiti, osim vječnosti. Ako bi smo pokušali naći glavne riječi Predenove književnosti, one se kreću oko pojmova Unum( jedno), Bonum(dobro), Verum (istinito), Pulchrum(lijepo), a što čini prirodnu žudnju života jedino ostvarivom.  Svi fundamentalni prirodni zakoni svijeta su jednostavni te je za Predena prirodno da ta jednostavnost prijeđe u riječ i misao čovjekovu.

Malo je pisaca takvog altruističkog zanosa i  uvjerenja  da književno stvaranje mora pratiti najdublje zakone života, njegovu vječitu oslonjenost na ono što je bilo jučer i nepokolebljivo uzdanje u ono što mora biti sutra. Tom vrstom prirodne energije, koja ubrizgava krv,  spaja i sjedinjuje rastakajuće segmente čovječnosti, osjećanja i ljepote Mario Preden napaja svoje književne svjetove.  Stoga, nije ni malo slučajno što se u tim svjetovima uzdižu zastave mudrosti življenja, koje će na svaki način ostati jedini sigurni tragovi i svjetionici čitavih civilizacija na dugom putovanju do sreće.

Život je sam po sebi životan. Svaki dobar čovjek i pisac trebali bi biti djelići neke velike i konačne istine. A ona traje vječito, kao i život,  nastavlja rasti i cvjetati kroz vrijeme.

Ne pristajući na klanjanje zlatnom teletu svakovrsnog apsurda i beznađa, Mario Preden mojsijevskom snagom i vizijom donosi istinu Vječne Obnove, zavjetne ploče nade  i vjere da se Čovjek i njegova Riječ vrate Izvoru svojemu… kakvi su bili na dlanu Gospodnjem, pa i onda, posebno onda kad su u potrazi za djevojkom, budućom  suputnicom na moru života, napisao je Pranjkić u recenziji za djelo kninskog vjeroučitelja i  pjesnika Marija Predena.

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Nisam im’o ni osamnaest ljeta, zvala me je Domovina sveta!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Velimir Velo Raspudić (Specijalna policija na Kupresu)

Mogu nam braniti
al ne mogu zabraniti!
Niti nam mogu izbrisati
prošlost!

IDEM I JA OČE

Sjećam se, bilo je ljeto,
kad rekoh: Idem i ja oče!
Idem i ja Domovina zove,
pod krilo svoje sokolove!

Spustio je glavu, ništa rek’o nije,
a znao sam što u srcu krije.
U kući samo čula se tišina,
nije lako u rat poslat sina!

Nisam im’o ni osamnaest ljeta,
zvala me je Domovina sveta!
Znam, bio sam zelen i mlad,
ni znao nisam što je to rat!

Ali sam brzo naučio
zašto je otac svoju tugu krio,
malo mi je trebalo da shvatim,
zašto majka moli da se vratim!?

Ljubav u meni bila je jača,
od očeve tuge i majčinog plača!
Kratak je put između pakla i raja,
s tim momcim ostadoh do kraja.

Mnogi svoju mladost ostaviše,
a najbolji s nama nisu više!
Samo može ta ratna strahota
stvorit prijatelje za cijelog života!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Velimir Velo Raspudić

 

Još te čuvam, košuljo sveta!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari