Pratite nas

Kultura

Pavković objavio knjigu – „Srcem protiv čelika“, ili kako su i članovi Kriznog štaba postali ratnici s prvih crta obrane

Objavljeno

na

Ovih dana izašla je iz tiska nova knjiga Mladena Pavkovića – „Srcem protiv čelika“. Knjiga donosi pregršt  dokumenata  vezanih uz obrambeni Domovinski rat, odnosno uz djelovanje ratnog Kriznog štaba općine Koprivnica.

mladen pavković knjigaNaime, malo se zna o radu Kriznih štabova, tako da je ovo djelo iznimno dobro došlo u hrvatskoj ratnoj publicistici, tim prije što na dokumentarni, faktografski način donosi presjek njezina rada. A kako je radio Krizni štab u Koprivnici tako su manje-više radili i ostali štabovi. Međutim, ova je knjiga, koju je likovno opremio Danijel Popović, posebna po mnogo čemu. Tako donosi Odluku predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana da se Krizni štabovi osnivaju od 27. kolovoza 1991., a Pavković donosi podataka da je Krizni štab u Koprivnici osnovan nešto ranije 5. kolovoza 1991. te da je završio radom 31. ožujka 1992., dok opet predsjednik Tuđman objavljuje zapovijed da Krizni štabovi prestaju s djelovanjem – 17. ožujka!?

U ovoj knjizi potom možemo čitati, prvi put, tko su bili, imenom i prezimenom, prvi dragovoljci iz ovoga grada, a ono što je ipak najzanimljivije su dokumentarni materijali iz koprivničkog Općinskog suda, a u kojima se također prvi put može vidjeti kako je i na koji način tekao i sudski proces protiv članova koprivničkog  Kriznog štaba, koji su bili tuženi, osobito Nikola Gregur, kao predsjednik Kriznog štaba i general Marinko Krešić, da su, svaki na svoj način, omogućili da i članovi ovog štaba budu na popisu hrvatskih branitelja, kao borci iz – borbenih skupina!? Čak šezdesetak osoba vezanih uz ovaj štab iz Koprivnice dobili je taj status, a to u Hrvatskoj osim njima nije uspjelo – nikome!

S tim u svezi pravnik Pero Kovačević objašnjava da Krizni štabovi općina nisu imali nikakvu ingerenciju prema ZNG-u I HV-u, već je njihova zadaća bila civilne naravi prema Planu obrane RH. Kovačević nam je dalje rekao da podatak prema kojem se može priznati status hrvatskog branitelja nema niti u jednom propisu, tako da se i on čudi kako su i na koji način toliki brojni Koprivničanci uspjeli ostvariti to pravo i putem suda, odnosno da su postali borci s prvih linija obrane, što im je donijelo i niz pogodnosti.

Pavković u svojoj knjizi, koja se čita poput najnapetijeg romana, niže dokumente i sa arhive suda, tako da svi koji žele vjerno se mogu upoznati na koji je način to samo njima uspjelo u državi Hrvatskoj.

Knjiga će sigurno naići na zanimanje čitatelja, baš kao i niz drugih knjiga i publikacija koje je objavio ovaj autor.

Nakladnik je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.), a posvećena je svima koji su sudjelovali u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Milan Janjetović

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kultura

Pogledajte ‘Divin krik s Vrana’, dokumentarni film o Divi Grabovčevoj

Objavljeno

na

Objavio

Svakog ljeta tisuće hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i svijeta hodočaste na grob Dive Grabovčeve na Kedžaru, na Vran-planini. Vjeruju da će njihove molitve biti uslišane. Divu Grabovčevu smatraju mučenicom. Diva je bila katolička djevojka, prema legendi najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa.

Tome su se usprotivili u početku i njegovi roditelji jer je Diva bila za njih Vlahinja, a i Divin otac Luka. No, mladi beg bio je uporan, pa je dobio dopuštenje svojih roditelja. Uz pomoć svojih kmetova Tahir-beg je ipak pronašao Divu na Vran-planini, a kad ga je ona još jednom odbila, od bijesa ju je usmrtio nožem. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Na njezinu grobu danas stoji brončani spomenik kipara Kuzme Kovačića, piše Blidinje.net.

Kroz igrane scene i svjedočenja svećenika, povjesničara i hodočasnika ispričana je priča o životu i mučeništvu nevino stradale djevojke i priča o vječnom sukobu Dobra i Zla, Svjetlosti i Tame na ovim prostorima.

Igrane scene za ovaj film odigrali su mladi glumci iz Rame, tada učenici i članovi KUD-a “Hrvatska sloga”, uz stručnu suradnju Milana Topića i Zorana Stojanovića.

Scenarij: Miljenko Karačić
Režija: Miljenko Karačić
Godina proizvodnje: 2012.
Producent: Draško Vrgoč

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Etno skupina’ Čuvarice’ izdale novi spot za pjesmu ‘Zemljo moja’ (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Pred nama je još jedan uradak Etno skupine ”Čuvarice”. Ovaj put riječ je o pjesmi ”Zemljo moja” s njihovog albuma ”Divojka”.

Tekst za ovu pjesmu i za brojne druge, napisao je Žarko Madžar, glazbu David Glibo, a aranžman Josip Vukoja. Spot je napravljen u produkciji Moment catchers-a: Maria i Matee Beljo, dok scenarij potpisuje Miroslav Ristanović.

Tema pjesme trenutačno je stanje i brojni odlasci ljudi iz cijele BiH i Hrvatske pa tako i Rame. Uloge majke i sina u filmu igraju Anđa i Toni Kolakušić. A lokacije koje su izabrali za snimanje rubni su dijelovi Rame: Pakline, Makljen, Ljubunci i Etno selo „Remić“.

Etno skupina “Čuvarice“ kroz ovu pjesmu i spot nam poručuju da je jedan rodni kraj bez obzira gdje bili.

ZEMLJO MOJA

Zemljo moja mati mila, vapi plače dušom svom
u crno se sva zavila gledajući pusti dom.
Otišla su dica njena u tuđini grade dom
i zato je ucviljena tamo nisu svoj na svom.

Ref. Majka sinu poručuje, ma kud pošo sinko znaj
samo ovo tu je tvoje i jedan je rodni kraj.

Rasula se njena dica na sve strane svita tog
a ona ko golubica usred gnijezda rasutog.
Tuđina je teret svima tu živjeti lako nije
samo jedna zemlja ima gdje te sunce uvijek grije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari