Connect with us

Kultura

Pavković objavio knjigu – „Srcem protiv čelika“, ili kako su i članovi Kriznog štaba postali ratnici s prvih crta obrane

Objavljeno

-

Ovih dana izašla je iz tiska nova knjiga Mladena Pavkovića – „Srcem protiv čelika“. Knjiga donosi pregršt  dokumenata  vezanih uz obrambeni Domovinski rat, odnosno uz djelovanje ratnog Kriznog štaba općine Koprivnica.

mladen pavković knjigaNaime, malo se zna o radu Kriznih štabova, tako da je ovo djelo iznimno dobro došlo u hrvatskoj ratnoj publicistici, tim prije što na dokumentarni, faktografski način donosi presjek njezina rada. A kako je radio Krizni štab u Koprivnici tako su manje-više radili i ostali štabovi. Međutim, ova je knjiga, koju je likovno opremio Danijel Popović, posebna po mnogo čemu. Tako donosi Odluku predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana da se Krizni štabovi osnivaju od 27. kolovoza 1991., a Pavković donosi podataka da je Krizni štab u Koprivnici osnovan nešto ranije 5. kolovoza 1991. te da je završio radom 31. ožujka 1992., dok opet predsjednik Tuđman objavljuje zapovijed da Krizni štabovi prestaju s djelovanjem – 17. ožujka!?

U ovoj knjizi potom možemo čitati, prvi put, tko su bili, imenom i prezimenom, prvi dragovoljci iz ovoga grada, a ono što je ipak najzanimljivije su dokumentarni materijali iz koprivničkog Općinskog suda, a u kojima se također prvi put može vidjeti kako je i na koji način tekao i sudski proces protiv članova koprivničkog  Kriznog štaba, koji su bili tuženi, osobito Nikola Gregur, kao predsjednik Kriznog štaba i general Marinko Krešić, da su, svaki na svoj način, omogućili da i članovi ovog štaba budu na popisu hrvatskih branitelja, kao borci iz – borbenih skupina!? Čak šezdesetak osoba vezanih uz ovaj štab iz Koprivnice dobili je taj status, a to u Hrvatskoj osim njima nije uspjelo – nikome!

S tim u svezi pravnik Pero Kovačević objašnjava da Krizni štabovi općina nisu imali nikakvu ingerenciju prema ZNG-u I HV-u, već je njihova zadaća bila civilne naravi prema Planu obrane RH. Kovačević nam je dalje rekao da podatak prema kojem se može priznati status hrvatskog branitelja nema niti u jednom propisu, tako da se i on čudi kako su i na koji način toliki brojni Koprivničanci uspjeli ostvariti to pravo i putem suda, odnosno da su postali borci s prvih linija obrane, što im je donijelo i niz pogodnosti.

Pavković u svojoj knjizi, koja se čita poput najnapetijeg romana, niže dokumente i sa arhive suda, tako da svi koji žele vjerno se mogu upoznati na koji je način to samo njima uspjelo u državi Hrvatskoj.

Knjiga će sigurno naići na zanimanje čitatelja, baš kao i niz drugih knjiga i publikacija koje je objavio ovaj autor.

Nakladnik je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.), a posvećena je svima koji su sudjelovali u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Milan Janjetović

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari