Connect with us

Reagiranja

Pavković: Tko je izmislio da uvečer budeš na mimohodu u Zagrebu, a već rano ujutro u Kninu – nije li to namjerno „razvodnjavanje“ branitelja?

Objavljeno

on

Svi pozivaju hrvatske branitelja da u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja budu 4. kolovoza na vojnom mimohodu u Zagrebu, a dan kasnije, tj. 5. kolovoza u Kninu, na središnjoj proslavi 20-te obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja.

[ad id=”68099″]

Ok. Prihvaćamo poziv. Međutim, neka nam netko, a prije svega Ministarstvo obrane i Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske objasni na koji će način biti u mogućnosti, u ovom slučaju branitelji, sudjelovati na ova dva za nas iznimno važna događaja? Naime, početak vojnog mimohoda je u utorak u Zagrebu u 18 sati, a početak svečanosti u Kninu zakazan je drugi dan ujutro u 8 sati. Znači, za one kojima to nije jasno, to izgleda otprilike ovako: oni koji nisu iz Zagreba trebaju doputovati u ovaj grad (organizirano ili samostalno). Nakon mimohoda u kasnim večernjim satima imaju samo dvije mogućnosti: vratiti se u svoje gradove i mjesta: Varaždin, Čakovec, Virovitica, Rijeka, Osijek, Vukovar, Krapina, Pazin, Pula, Koprivnica, Zadar, Gospić itd. i tako redom, (jer nemaju novaca za hotelski smještaj), pa prespavati kod kuće sat ili dva i nekim drugim ili istim prijevoznim sredstvom već u ranim jutarnjim satima 5. kolovoza krenuti za Knin. Ili, iz Zagreba, (što je logičnije, bez spavanja i večere) nakon mimohoda, odmah se uputiti prema Kninu, što će većina i učiniti. Ok, sve je to moguće. Ali, neka nam u tom slučaju ministri Kotromanović i Matić objasne ono što većina hrvatskih branitelja pita, a mi im ne znamo odgovoriti: Kako i na koji način pokriti troškove puta, najprije za Zagreb, a potom odmah za Knin? To nije jedan, to su (najmanje) dva dana! Ti troškovi nisu mali, ali su za to male mirovine, plaće i ostala primanja oko 450.000 hrvatskih branitelja (od pola milijuna!) čija se imena nalaze u Registru hrvatskih branitelja. Ministarstvo branitelja, kako smo obaviješteni, nadoknađuje Udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata, koje su zadovoljile uvjete, plaćanje autobusa, ali to je tek manji dio Udruga i troškova za (najmanje) dva dana puta.

No, da ne okolišamo: tko je i zbog čega izmislio da se vojni mimohod održi u Zagrebu (a ne u Kninu!) u utorak navečer, a dobro je znao da je početak svečane proslave u Kninu već drugi dan s početkom u jutarnjim satima (!) te da na taj način, hoćeš-nećeš, posve je sigurno da će doći do „podjele“ branitelja, tj. da će jedni u Zagreb, a drugi u Knin. Oni pak koji će u Zagreb i u Knin (recimo iz Vukovara, Osijeka, Virovitice, Krapine, Dubrovnika, Pule….), na putu moraju provesti dobar dio noći s utorka na srijedu i sa srijede na četvrtak (koncert u Kninu završava iza ponoći!), pa sad vi Matiću, Kotromanoviću i drugi razmislite u kakvom će stanju velika većina svih tih branitelja voziti (mnogi će ipak doći svojim prijevozom), odnosno ne daj Bog da netko i pogine na putu od „gladi“ i – umora!

A nije poginuo na bojištu, od srpskog, agresorskog metka!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR