Connect with us

Reagiranja

Pavković: Za otuđenih 10 kuna čeka ga osam godina robije. Za milijune eura fotelja i neki važni državnički posao

Objavljeno

-

Dugo smo čekali, ali i to se dogodilo. Republika Hrvatska napokon je oštro krenula u borbu protiv kriminala, korupcije, ratnog profiterstva… Umjesto stanova i novih tvornica, u svakom malo većem gradu morat će se početi graditi zatvori. Naime, kako javljaju mediji, na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu pokrenut je postupak protiv beskućnika Nikole B. (77).

[ad id=”68099″]

Optužen je da je u rujnu prošle godine u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu otuđio samo jednu novčanicu od deset kuna (!) iz škrabice za milodar! Beskućnika je u krađi zatekao svećenik koji je pozvao policiju. Nikola B. sve je odmah priznao. Da, rekao je, nemam nikakvih prihoda, pa mi je i ovih deset kuna pravo bogatstvo! Međutim, beskućnik nije znao u što se upušta. Mislio je da će, ako ga uhvate, za kaznu možebitno guliti krumpire, kao nekadašnji ministar Petar Čobanković, koji je zbog otuđenih 38 milijuna kuna (zajedno s još dvojicom – trojicom „uglednih“ građana) osuđen na godinu dana, ili da će ga, kao Matiju Babića, vlasnika jednog portala, koji je također pronevjerio nekoliko milijuna kuna i osuđen na istu kaznu kao i Čobanković, što je sud i njemu odmah zamijenio za – guljenje krumpira (društveno dobro). Takvih i sličnih primjera mogli bismo nabrajati u nedogled.

No, u slučajevima krađe, postupak se i ne pokreće ako je šteta manja od 2000 kuna, ali to ne vrijedi za one koji otuđuju po crkvama ili nekim drugim vjerskim ustanovama. Oni odgovaraju za teži oblik kriminala, za tešku krađu, tako da ovom već poprilično starom hrvatskom beskućniku prijeti bezuvjetna kazna zatvora od jedne do osam godina!

Neki kažu da je Nikola B. bio ratni profiter, kakvi se voze u najskupljim vozilima ili ljetuju u najluksuznijim hotelima daleko od Lijepe naše, ili da je imao prigode ukrasti nekoliko milijuna eura – danas bi bio u Hrvatskom saboru ili pak iznimno cijenjeni investitor na Jadranu. Ovako, teško bolestan, star i nikakav, ako ga osude (a moraju!), sigurno ne će poput Čačića biti smješten u zatvor u kojem ne znaš jesi li doma ili na robiji, već u neku „poštenu“ kazneno-popravnu ustanovu, jer ovo je ipak – teško kazneno djelo.

Oni koji mjesecima radnicima ne isplaćuju plaće, obično se kažnjavaju „opomenama“, a najčešće ni na taj način. Da je bio dezerter ili izdajica u hrvatskom Domovinskome ratu, također bi prošao bez ikakve kazne. Ili da je bio u kolu s Mustaćem i Perkovićem i po svijetu ubijao „hrvatske nacionaliste“, danas bi bio „ugledan i cijenjen“. Ali, Nikola B. je uhićen s novčanicom od deset (10) kuna! Bolje bi mu bilo da ne ponovi ovo teško kazneno djelo, jer u tom slučaju, najvjerojatnije ga čeka – „doživotna“ robija.

Obzirom da je ova vijest od „društvenog interesa“, mediji su morali razotkriti krivca, prije nego možebitno umre!

I onda neka netko kaže da su naši zakoni „med i mlijeko“ ili da još nismo kako treba ušli u Europsku uniju!

Slučaj sedamdeset sedmogodišnjeg starca (77) demantirat će svakoga.

Ali, baš svakoga!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari