Connect with us

Kultura

Pavkovićeva izložba najmanjih portreta na svijetu

Objavljeno

-

Mnogi nastoje izložiti fotografije što većeg formata, a Mladen Pavković, poznati hrvatski novinar i publicist, ali i hrvatski branitelj, koje je dosad već priredio brojne samostalne izložbe fotografija, ovog se puta odlučio da se predstavi „Najmanjim portretima na svijetu poznatih ličnosti“.

[ad id=”93788″]

Fotografije formata jedne poštanske marke (3,5X4 cm), u crno – bijeloj tehnici, izložio je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, na određeni način i simbolično, u galeriji jedne od škola s iznimno malim brojem učenika, svega desetak, u Bakovčicama, u Koprivničko-križevačkoj županiji, a u kojoj je dosad priređeno niz izložbi, ali nikada takve.

Na oko sedamdesetak fotografija Pavković je predstavio niz poznatih i popularnih ličnosti, među kojima su i: Elton John, Oriana Fallaci, Bo Diddley, Valentina Terješkova, Arsen Dedić, Zvonimir Golob, Antun Augustinčić, Gustav Krklec, Ena Begović, Zlatko Crnković, Vesna Parun, Ivan Generalić, Slavko Stolnik, Rade Šerbedžija, Franjo Kuharić, Ivan Aralica, Franjo Tuđman, Igor Mandić, Đorđe Novković, Ivica Percl, Andrija Maurović, Kata Šoljić, Vika Podgorska, Bekim Fehmiju, Andrej Šifrer, Ruža Pospiš – Baldani, Zvonimir Rogoz, Đorđe Balašević, Veljko Bulajić, Oliver Mlakar, Nada Putar – Gold, Zlatko Kranjčar, Vilim Svečnjak i brojni drugi.

Pavković je uspio da njegovi portreti, iako manjeg formata, što im daje posebnu, intimnu draž, imaju strast i instinkt za likovno. Na mnogima od njih stječe se dojam da ih je autor stvorio ni iz čega u pravom trenutku bespovratnom i nepogrešivom.

Ova zanimljiva i nesvakidašnja izložba, koju je razgledao iznimno veliki broj posjetitelja, bit će postavljena i u drugim gradovima. No, treba reći i to da je Pavković dosad objavio i nekoliko uspješnih knjiga fotografija, na temu „poznati i popularni“, ali i seriju fotografija Roma (o čijoj je povijesti objavio i knjigu).

Međutim, ovakva izložba domaćih i svjetskih „faca“ uistinu još nije viđena, pa već i stoga autor zaslužuje sve pohvale i priznanja.

Milan Janjetović

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari