Connect with us

Politika

Pavliček (HS): Patrijarh Porfirije je propustio povijesnu priliku

Objavljeno

-

Saborski zastupnik Marijan Pavliček (HS) izjavio je u utorak kako je srpski patrijarh Porfirije, koji je u nedjelju boravio u Vukovaru, uputio pomirbene poruke u duhu kršćanstva, ali da ipak nije napravio iskorak koji su, prvenstveno Hrvati Vukovara, od njega očekivali.

„Nije otišao na Ovčaru i nije se poklonio žrtvama Ovčare“, rekao je u saborskom govoru na slobodnu temu.

„Znao je gdje dolazi, dolazi u grad koji je najveće stratište hrvatskog naroda, 2717 nevino ubijenih nesrba 1991., odlazak na Ovčaru bio bi mali korak za Porfirija, ali velik za buduće odnose Hrvata i Srba u Vukovaru i za buduće odnose Hrvatske i Srbije općenito“, rekao je Pavliček.

Podsjetio je i kako se Porfirije nije odrekao odlikovanja koje je eparhija Srpske pravoslavne crkve dala Vojislavu Šešelju, četničkom vojvodi čije su četničke horde ’91. po Vukovaru klale, palile, ubijale i silovale.

„Propustio je povijesnu priliku“, zaključio je.

Ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa pozvao je da se pozabavi Tehničkom školom Nikola Tesla u kojoj je, tvrdi, ravnatelj, istaknuti član SDSS-a, odlučio da zbog čestih sukoba nacionalnog predznaka djeca ne mogu u dresovima nogometnih klubova ulaziti u školu.

Čak bih to mogao dijelom i razumjeti, ali da djeca ne mogu doći u dresu hrvatske nogometne reprezentacije, to mi je nepojmljivo, kazao je Pavliček.

Naveo je i da u toj školi dio nastavnog osoblja koji predaje na hrvatskoj smjeni priča čistom ekavicom, pa pozvao ministra da se sa svim tim pozabavi.

Raspudić: Priprema li se to prodaja ZTC-a?

Govoreći o sudbini Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC) Nino Raspudić (Most) zapitao se kako jedna državna tvrtka, koja održava vojne zrakoplove, može biti izbačena s popisa tvrtki od posebnog interesa za državu i zašto je ministra obrane na čelu skupštine zamijenio CERP?

Jel se to priprema za prodaju bivša tvrtka od posebnog strateškog interesa i tko je može kupiti i o kome će osviti održavanje hrvatskih vojnih zrakoplova, zanimalo je zastupnika.

„Ako je netko i dvojio oko toga je li gašenje Rafinerije u Sisku izdaja nacionalnih interesa, onda je ovo sa ZTC-om dokaz kako nacionalni resursi, strateške tvrtke od posebnog interesa za državu  HDZ-u ne znače ništa i da je izdaja nacionalnih interesa za njih postalo nešto rutinski i prihvatljivo“, rekao je.

Poručio je i kako će „nakon pada ove koruptivne i nesposobne vlasti“ biti nužno ZTC vratiti na popis tvrtki od posebnog interesa za državu, „očistiti ga od kukolja i postaviti na zdrave noge i nadati se da više nikada nećemo dobiti na vlasti ljude koji će svoje kleptomanske porive usmjeravati prema strateškim tvrtkama, izravno time ugrožavajući nacionalnu sigurnost i temeljne interese Hrvatske“. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas