Connect with us

Politika

Pavliček: Kuna nije ustaški simbol, već platežno sredstvo

Objavljeno

-

Kuna kao platežno sredstvo se stoljećima veže uz hrvatski narod i hrvatsku državu!

Saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček osvrnuo se danas u slobodnom govoru na skandal s plagiranjem motiva na hrvatskoj kovanici eura.

‘Tko snosi odgovornost za ovu sramotu i bruku? Je li to autor očiglednog plagijata ili HNB? Možda Komisija za novac, koja nije uvažila mišljenje struke? Snosi li odgovornost guverner HNB-a koji mjesečno prima 48.000 kuna, a koji je amenovao ovakav loš natječaj? Očigledno ne.

Sada se pojavljuju brojni komentatori, sveprisutni Žarko Puhovski, osoba koja se nekoliko desetljeća klela u jednoumlje, osoba koja se zalagala za unitarističku Jugoslaviju, osoba koja se uoči Domovinskog rata slikala s Jovanom Raškovićem, danas ta osoba glumi demokrata i kaže da je kuna čisti ustaški simbol’, kazao je Pavliček.

Za govornicom je potom izvadio novčanicu kune iz NDH. ‘Ovdje imam kunu iz 1943. godine, po Puhovskom, čisti ustaški simbol.

Ovo za mene nije ustaški simbol, ovo je za mene sredstvo plaćanja u danom trenutku na određenom području. Kao što je kasnije bio dinar, pa hrvatski dinar, pa opet kuna. Kada bismo se držali njegovog narativa, Kraš i Končar bili bi simboli Komunističke partije samo zbog njihovog naziva, a danas su simboli uspješne hrvatske proizvodnje’, istaknuo je Pavliček.

Potom je prozvao i Hrvoja Klasića jer je kazao ‘da je kuna ustaška valuta i da Hrvatska nema poveznice s kunom kao životinjom’.

‘Isti Klasić zaboravlja da je od 1496. na grbu Kraljevine Slavonije kuna. U 12. i 13. stoljeću plaćalo se kovanicama s likom kune, porez se zvao kunovina.

Jedino sam siguran da Puhovski i Klasić vole što više tih ‘ustaških simbola imati u novčaniku’, kazao je Pavliček te dodao da Hrvatska uopće ne bi trebala mijenjati valutu jer nije spremna za eurozonu, jer je po svim pokazateljima na samom dnu Europske unije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas