Connect with us

Vijesti

Pavliček: Što bi napravili Vučić i Pupovac kad bi Hrvatska uvela ‘kordunaški’, ‘banijski’ ili ‘vlaški’ kao službeni jezik?

Objavljeno

-

Zastupnik Hrvatskih suverenista, Marijan Pavliček, govorio je danas u Hrvatskom saboru o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

U svom govoru Pavliček je istaknuo sljedeće:

Hrvati imaju jednu od najvećih dijaspora u odnosu na broj stanovnika i po svim statističkim podacima ima nas nešto više izvan Republike Hrvatske nego u samoj domovini.

Htio bih istaknuti dva problema.

Prvi je problem Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda, gdje nažalost nismo uspjeli riješiti glavna pitanja a to je izbor hrvatskog člana Predsjedništva.

Drugi problem je Hrvata u Republici Srbiji, točnije u Vojvodini. Nekada je u Vojvodini živjelo preko 159 tisuća Hrvata, a danas ih ima svega 57 tisuća. Radi se o području gdje nije bilo Hrvata. 90tih godina velikosrpska politika odlučila je nacionalni hrvatski korpus razmrviti tako što su uz hrvatsku nacionalnost ponudili još jednu – bunjevačku. A zadnji čavao u lijes događa se zadnjih nekoliko tjedana kada je pokrenuta procedura u Skupštini općine Subotica gdje bunjevački jezik treba postati službeni jezik pored dosadašnjih: mađarskog, srpskog i hrvatskog jezika. Radi se o jednom izmišljenom jeziku što potvrđuju i hrvatski i srpski jezikoslovci.

Zanima me što bi napravio Aleksandar Vučić i Republika Srpska kada bi Republika Hrvatska u nacionalno miješanim sredinama ponudila primjerice „banijski“ ili „kordunaški“ ili „vlaški“ kao manjinski jezik?

Što bi napravio Milorad Pupovac?

Vjerojatno bi cijela Europska unija znala o tome i dobili bi odmah „packu“ i bili bi manji od makova zrna. Ne bi ni pomislili takvo što napraviti.

Nažalost Republika Srbija i dalje provodi politiku cjepkanja i mrvljenja hrvatskog nacionalnog korpusa u Vojvodini.

Smatram da Ured za hrvate izvan RH mora imati puno veće ovlasti!

Očekujem da će Državni ured za hrvate izvan RH u dogledno vrijeme postati Ministarstvo za iseljeništvo sa puno većim proračunom i sa puno većim ovlastima, zaključio je Pavliček .

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas