Pratite nas

Religija i Vjera

PAVUNA: ‘Jučer se u mom uredu molilo Isusu Kristu!’

Objavljeno

na

Poznati sveučilišni profesor na Švicarskom institutu za tehnologiju u Lausanni i hrvatski znanstvenik svjetskog glasa Davor Pavuna, prije nekoliko godina je izjavio: „U Hrvatskoj me u svakom razgovoru pitaju kako znanstvenik može biti vjernik. A slušajte ovo: jučer u podne, u mom uredu na Švicarskom institutu, onom istom na kojem su bili Einstein, Ružička i Prelog, u mom uredu se molilo jučer Isusu Kristu.

Već 23 godine u mom uredu na Švicarskom institutu za tehnologiju se moli. A tko to? Fizičari, profesori. I nikad mi nitko to u Švicarskoj nije prigovorio. Kako je to moguće? Pa znate kako počinje ustav Švicarske: ‘U ime dragog Boga svemogućega, mi građani…’ A ovo je tobože katolička zemlja s 85% katolika i 95% vjernika“, čudio se gospodin Pavuna.

I zaista, kako je moguće da u zemlji u kojoj se na zadnjem popisu 92,96 % njenih stanovnika izjasnilo vjernicima, a ateistima tek njih 3,81 %, čovjek u medijima stalno mora objašnjavati zašto je vjernik? Štoviše, to čak i nije objašnjavanje svog legitimnog uvjerenja, nego pravo opravdavanje pred medijskom porotom.

I ne radi se samo o dr. Pavuni. Sjetimo se žestokih napada na ministra Šustara prigodom jedne njegove posve utemeljene izjave, ili, pak, nedavnog intervjua prof.dr. Ivana Đikića, inače još jednog u cijelom svijetu cijenjenog hrvatskog znanstvenika, koji je dao za jedan domaći medij. U naslov tog intervjua stavljena je, pogađate, činjenica da je prof.dr. Ivan Đikić znanstvenik i vjernik. Kakva senzacija!!! Za neupućene svakako jest.

Stoga je lijepo podsjetiti se da su najveći znanstvenici kroz povijest uglavnom bili vjernici. Među takve spadaju Johannes Kepler, Galileo Galilei, Rene Decartes, Blaise Pascal, Isaac Newton, Robert Boyle, Michael Faraday, Francis Bacon, Gregor Mendel, William Thomson Kelvin, Max Planck, Albert Einstein, James Clerk Maxwell, Louis Paster, Ruđer Bošković, Georges Lemaitre, Andre-Marie Ampere, Allesandro Volta, Nikola Tesla, Werner Heisenberg, Robert Millikan, Guglielmo Marconi, Alexis Carrel, William Herschel, Carl von Linne, James Joule, John A. Fleming… niz bi mogao ići u beskonačnost. Ugodno se ovoga prisjetiti i pročitati poneki tekst na ovu temu iako to, nažalost, najčešće spada u zaista nepotrebnu vjerničku defenzivu.

A zašto su vjernici u Hrvatskoj u stalnom obrambenom stavu i zašto se stalno nekome moraju opravdavati? Pa to čine čak, kako vidimo, i hrvatski znanstvenici svjetskoga glasa. Kome se to moramo opravdavati i zašto? Problem je mnogo dublje i ozbiljnije naravi od pukog nadmudrivanja i prepucavanja na kakvo nerijetko nailazimo u domaćim medijima.

Kad bismo temeljito zaronili u meritum stvari i pokušali odgovoriti na gornja pitanja, otvorili bi pravu Pandorinu kutiju. Dotakli bi smrtonosno leglo opasnih guja pa bi nam se vjerojatno dogodilo ono što se već dogodilo ministru Hasanbegoviću. Jer došli bi do pravog izvorišta svih naših nevolja koje je duboko ukorijenjeno u četrdesetpetogodišnjoj komunističkoj strahovladi obilježenoj najgorom diktaturom, razbojstvima, otimačinama i ubojstvima. Lako bismo zaključili da su mnogi nositelji tog nečovječnog sustava s demokratskim promjenama samo presvukli odijela, usput kreirajući današnje stvarne vladare Hrvatske.

Mi kao njihov istureni dio vidimo razne rogliće, tedeschije, todoriće, ježiće… za koje konačno, iako teškom mukom, izlazi na vidjelo tko su i kako su došli do svega što imaju. A oni i njihovi mentori imaju stvarnu moć pod čijom su kapom svoje mjesto pronašli mainstream mediji i različite ‘nevladine’ udruge, čijem sinkroniziranom djelovanju u posljednje vrijeme često svjedočimo.

Dakle, stare komunističke strukture kolokvijalno poznate kao udbaši i kosovci (najčešće su to i bili), njihovi potomci koje danas možemo vidjeti u ulogama različitih političara, tajkuna i financijskih mogula (svi su međusobno umreženi) te na koncu (mainstream) mediji i tzv. civilni sektor, koji su dobrim dijelom pod njihovom kontrolom. Naravno da uz nabrojene postoje i drugi faktori, no oni u današnjoj Hrvatskoj imaju sporedno značenje.

Tolika koncentracija političke, financijske i medijske moći sposobna je stvoriti paralelnu stvarnost u kojoj je, primjerice, Stepinac zločinac, Tuđman uglavnom negativan, a vjernik pripadnik zatucane manjine. Tu dijaboličnu paralelnu stvarnost serviraju nam već niz godina, a ona se vremenom, jer čovjek nije izolirani otok i nije cijepljen protiv svih mogućih utjecaja i manipulacija, ljudima uvlači pod kožu.

NIKOLA MILANOVIĆ
Vjeroučitelj/misija.slobodnadalmacija.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Međunarodni Dan vjerskih sloboda – Kršćani su najprogonjenija vjerska skupina na svijetu

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 15. siječnja obilježava se međunarodni Dan vjerskih sloboda koji se poziva na Opću deklaraciju o ljudskim pravima UN-a usvojenu još daleke 1948. Kršenje ovih općeljudskih prava događa se na svim kontinentima.

Vjerska skupina koja najviše trpi kršenje ovih općeljudskih prava su – kršćani. Oni čine gotovo 80 posto stanovništva u svijetu koje je progonjeno zbog vjeroispovijedi!

Svake tri minute u svijetu umire jedan kršćanin zbog pripadnosti kršćanskoj vjeri i to najviše na Bliskom istoku od pripadnika islama, ali i na svim drugim kontinentima. Više od 200 000 000 kršćana nema osnovna ljudska prava.

Iako se Međunarodni dan vjerskih sloboda u različitim zemljama i zajednicama obilježava u različito vrijeme, današnji je datum općeprihvaćen u većini zemalja svijeta.

Cilj obilježavanja dana vjerskih sloboda je isticanje prava vjerskih zajednica i vjernika pojedinaca, bez obzira na konfesionalnost i religiju, na slobodno ispovijedanje svoje vjere, na nesmetano sudjelovanje u vjerskim obredima, kao i na sve druge oblike kojima mogu javno očitovati svoja uvjerenja, a koja su im zajamčena raznim konvencijama i deklaracijama.

Kršćani – najprogonjenija vjerska skupina na svijetu

Više od 200 000 000 kršćana u preko 80 zemalja nemaju osnovna ljudska prava samo zbog svoje kršćanske vjere, dok u 20 država uopće ne postoji nikakva sloboda ispovijedanja vjere za njih.

Od tih 20 država 14 je s muslimanskom većinom. Žalosna je činjenica da je početkom 20. stoljeća broj progonjenih kršćana iznosio svega oko 35 000, a porast progona u svijetu je eksponencijalan. Čitajući ili gledajući mainstream medije zvuči paradoksalno, ali ovi podatci jasno govore da je današnji „napredni, sekularizirani i globalizirani“ svijet ustvari postao puno teže mjesto življenja za one koji žele slobodno ispovijedati svoju vjeru.

“Niti u jednom dosadašnjem povijesnom razdoblju kršćani nisu bili toliko proganjani kao danas. Upravo se ostvaruje stoljetni proces uništavanja kršćana u islamskim zemljama. Ako se ovaj opasni trend dalje nastavi, onda će još u ovom stoljeću biti istrijebljeni svi kršćani u zemljama kojima je kročio i učio Isus Krist, i gdje se nalazi kolijevka kršćanstva.” – izjavila je nedavno Marta Petrosillo, glasnogovornica Zaklade Pomoć Crkvi u nevolji.

Prema nekim podatcima u prosjeku 20 kršćana ubiju zbog vjere svakih sat vremena, odnosno svake 3 minute jednog!

Znanstvenici koji proučavaju religijske progone govore da 75-80 posto svih progonjenih čine kršćani. Najveći progoni i ubijanja kršćana su u sljedećim zemljama: Eritreja, Pakistan, Iran, Sjeverna Koreja, Somalija, Indija, Irak, Vijetnam, Nigerija, Kina, Egipat i Sirija.

Izvješće Zaklade zabrinuto govori o nastojanjima Zapada da se vjerska sloboda ograniči na privatni život. U porastu su i slučajevi antisemitizma u Europi, a osobito na Bliskom istoku, kao i progoni muslimana od samih muslimana.

Članci Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a koji garantiraju slobodu vjeroispovijedi:

Članak 18.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi; to pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijedi ili uvjerenja i slobodu da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje poučavanjem, bogoslužjem, praktičnim vršenjem i obredima.

Članak 30.
Ništa se u ovoj Deklaraciji ne može tumačiti tako da podrazumijeva pravo bilo koje države, grupe ili osobe da poduzmu bilo koju aktivnost ili izvrše bilo koji čin usmjeren na uništenje ovdje utvrđenog bilo kojeg prava i sloboda.

Na fotografiji koja ilustrira članak prikazan je Ihtis, IXΘΥΣ, isklesan u mramoru pronađen u ruševinama Efezu.
Riječ Ihtis na grčkome jeziku znači riba. Ujedno je i akronim koji u sebi krije početna slova izraza “Ἰησοῦς, Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ” (Iēsoûs, Christós, Theoû, Hyiós, Sōtḗr) što se na hrvatski prevodi kao Isus Krist, Božji Sin, Spasitelj.

U vrijeme progona kršćana u Rimskom Carstvu znak je korišten kao kršćanski znak raspoznavanja.

Izvor: Narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Objavljeno

na

Objavio

Pravoslavni vjernici koji poštuju julijanski kalendar danas slave Božić – rođenje Isusa Krista.

Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća kršćanska blagdana. Osim Hrvatske (HPC) i Srpske pravoslavne crkve (SPC), Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalemskoj patrijaršiji, a obilježavaju ga i Kopti.

Paljenjem badnjaka i liturgijama pravoslavni vjernici u svim crkvama u regiji obilježili su Badnju večer.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari