Connect with us

Religija i Vjera

Pčele polako nestaju! A s njima ćemo i mi?

Objavljeno

-

JEDNA trećina svjetskog uzgoja usjeva ovisi o pčelama, no ovi kukci sve više i više nestaju s naše planete.

Jedan podatak javlja da je u prošlom desetljeću uginulo toliko pčela da ako se taj negativan trend nastavi, naš svijet će zadesiti globalna katastrofa.

Pesticidi, bolesti, paraziti i promjenjivo vrijeme glavni su uzroci umiranja pčela, a njihov manjak utječe na farmere koji ovise o ovim žuto crnim insektima zbog oprašivanja biljaka.

Prije dvanaest dana, u Americi je izglasan zakon koji će raspodijeliti dva milijuna dolara godišnje kako bi pomogao farmerima zbog nedostatka pčela.

Stranica Whole Foods je objasnila kako bi svijet izgledao da populacija pčela naglo opadne, a rezultati su zastrašujući:

1. Pčelari bi ostali bez posla: Ova industrija je samo u Americi zaradila 4 milijarde dolara u 2012. godini.

2. Bez pčelara, farmeri neće imati dovoljno pčela da oprašuju biljke: Drugim riječima, bez oprašivanja, čitavi urodi mogu biti izgubljeni.

3. Većina voća i povrća će nestati: Ostali bi bez jabuka, trešanja, borovnica, avokada, brokule, svih vrsta zelenih lisnatih biljaka, krastavaca, bundeva i još mnogo toga.

4. Nestali bi i bademi: Oni nisu samo poslastica već i jedan od glavnih sastojaka koji se koristi za žitarice, kolače, neke vrste kruha i mnoge namaze. Osim toga, njihove ljuske se koriste za ishranu krava.

5. Bez pravilne ishrane, krave bi proizvodile manje mlijeka: Odnosno, bilo bi manje mliječnih proizvoda kao što su sir, jogurti i sladoled, a postali bi i skuplji.

6. Nestao bi i med: Pčele proizvode med, a osim kao prehrambena namirnica, med se koristi i u kozmetici što bi se odrazilo na cijene.

7. Nedostatak osnovnih namirnica: Biljke poput pamuka, suncokreta, kokosa i palme ovise o oprašivanju putem pčela, a s njihovim nestankom pola svjetske populacije bi izgubilo masti i ulja kao osnovne prehrambene namirnice.

8. Konačan kolaps: Nedostatak takvih namirnica smanjio bi uhranjenost, povećao cijene i na kraju pokrenuo svjetski rat zbog gladi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari