Connect with us

Politika

Peđa Grbin: Bude li potrebno, donijet ćemo radikalne odluke

Objavljeno

on

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio u utorak navečer nakon sjednice Predsjedništva stranke da su formirali radno tijelo koje će pripremiti zaključke za Glavni odbor na kojem će tražiti potporu za svoje odluke, ali i najavio da će, bude li potrebno, donijeti i radikalne odluke.

“Očito je da postoji problem u suradnji središnjih tijela stranke i Kluba zastupnika SDP-a i očito je da taj problem mora riješiti najviše tijelo između dvije konvencije, a to je Glavni odbor. Predsjedništvo je odlučilo da od Glavnog odbora zatraži raspravu o odnosima koji ne funkcioniraju između Kluba zastupnika i središnjih tijela stranke i u sljedećih nekoliko dana pripremit ćemo zaključke za Glavni odbor”, rekao je Grbin.

Glavni odbor bi, dodao je, za desetak dana trebao donijeti odluku koja će nas izvući iz ovog škripca u kojem smo se našli.

“Ovo stanje koje je već danima u SDP-u i zabavlja ili nervira hrvatsku javnost, ovisi kako na to gledate, mora prestati. Kada tijela ne mogu naći način za suradnju onda to mora ići na Glavni odbor”, pojasnio je Grbin.

Ako je potrebno donijeti radikalne, teške odluke, to ćemo i napraviti, naglasio je.

Problem, kaže, nije mogao riješiti na sjednici Kluba koja je prethodila jer postoje različite ovlasti različitih tijela, a ova situacija je  došla u domenu kada Glavni odbor mora odlučiti.

SDP može biti samo jedan

Najavio je da će od Glavnog odbora zatražiti podršku za ono što je Predsjedništvo radilo do sada i podršku u stavu da “SDP može biti samo jedan”.

“SDP mogu voditi jedino oni koji su dobili podršku članica i članova stranke. Mi se takmičimo za povjerenje građana i za politike koje želimo provoditi, a ako ne možemo urediti stanje u vlastitoj kući, odakle nam pravo da zatražimo povjerenje građana da uredimo stanje u Hrvatskoj”, kazao je šef SDP-a.

“Uvjeren sam da mi u SDP-u imamo snage, volje i odlučnosti da stanje u vlastitoj kući sredimo. Znamo i možemo bolje i vrijeme je da to bolje počnemo ostvarivati”, poručio je.

Napomenuo je da će se razgovarati o opciji isključenja četvero zastupnika i 14 kolega koji su im potpisima dali potporu, o čemu su neki iz vodstva već govorili.

“To nije ono što želim, odmah da bude jasno. Želim i iskoristit ću ove dane da još jednom i još jednom pa još jednom razgovaram s kolegicama i kolegama iz Kluba i vodstva stranke i Glavnog odbora da pokušamo naći kompromisno rješenje koje će omogućiti funkcioniranje i provođenje politika stranke, i što je još važnije, zastupanje interesa građana koji su nas birali”, poručio je.

“Mi u ovom trenutku govorimo o raznim temama bitnim za hrvatske građane, ali ništa u ovom trenutku naprosto ne može doći do izražaja jer je sve zaklonjeno zavjesom sukoba. E, to mora prestati. Nadam se da će to prestati razgovorom i kompromisom, iako mi je sve teže u to vjerovati. Ali ako ne može, onda su sve opcije na stolu”, istaknuo je.

Neki čuvaju pozicije i nisu se pretrgli u zastupanju interesa stranke

Na pitanje je li spreman na opciju da Klub SDP-a padne na, primjerice, 15 članova, Grbin je odgovorio da se nada da se to neće dogoditi i da će tu stati. “Ne želim reći dalje od toga zato što, ako ideš s takvom tezom da si spreman na to, onda su ti pregovori malo otežani”, pojasnio je.

Šef SDP-a je priznao da mu odgađanje rješavanja ovog problema ne donosi dobro, ali i da nema većinu u saborskom Klubu, što je pokazalo i današnje glasanje s rezultatom 13 ‘za’ i 13 ‘suzdržano’ oko prijedloga da se problem Kluba prebaci na Glavni odbor.

“Ovo glasanje pokazuje da je očito ni ja ni Predsjedništvo nemamo u Klubu većinu za svoje odluke i zato moramo ići na Glavni odbor. Pa zar bi išli na Glavni odbor da Klub zastupnika provodi odluke središnjih tijela stranke koja su na izborima dobila potporu svih članica i članova SDP-a? To je sukus problema”, ustvrdio je Grbin.

Napomenuo je da imaju kolegice i kolege “koje čuvaju svoje pozicije i nisu se pretrgli u zastupanju interesa stranke” i od kojih su neki aktivniji na sjednicama Kluba nego u sabornici, a s druge strane, dodao je, imaju stranku koja želi raditi i provoditi svoje politike, ali je naprosto dovedena u pat-poziciju.

“Ne treba bježati od toga da se to otvoreno kaže jer tu poziciju želimo riješiti, a riješit ćemo je u skladu s našom procedurom, a ne diktatorskim metodama ili da presiječemo. Možda bi bilo lakše da smo danas presjekli pa kud’ puklo da puklo, ali ne, probat ćemo razgovarati još jednom jer do sjednice Glavnog odbora ima još deset dana pa ako problem uspijemo riješiti razgovorom, bit ću najsretniji čovjek na svijetu. Ali ako ne, riješit ćemo odlukom”, zaključio je Grbin. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR