Connect with us

Politika

Peđa Grbin: Nećemo dopustiti da Plenković provede mini državni udar

Objavljeno

-

Foto: Hina

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak pozvala je u petak premijera Andreja Plenkovića da, ako želi pomoći ukrajinskom narodu, sjedne s predsjednikom Republike i pokuša dogovoriti zajednički stav te odustane od glasanja o obuci ukrajinskih vojnika u sklopu misije EUMAM.

“Odustanite od skupljanja 101 zastupnika, odustanite od nedostojnog glasačkog prebrojavanja, iskreno sjednite s predsjednikom Republike i poslije s najvećim oporbenim klubovima i dogovorite sadržaj pomoći žrtvi agresije i proceduru iza koje će stati vladajuća većina i oporba”, rekla je Puljak u ime Kluba Centra i GLAS-a tijekom slobodnih govora na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora.

Puljak: Ni Plenkoviću niti Milanoviću ne želimo asistirati u poigravanju sa dostojanstvom države

Hrvatski sabor danas će glasati o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM, a za sudjelovanje u toj misiji, koja uključuje obuku do stotinjak ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, moraju imati dvotrećinsku većinu od najmanje 101 glasa.

Puljak je poručila kako će moći dati glas u Saboru tek kad im Plenković “dopusti da glas za žrtvu bude doista samo glas za to, a ne politikantska manipulacija za njegove igrice”.

“Mi ni vama niti predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću ne želimo asistirati u ovom poigravanju sa dostojanstvom države”, rekla je Puljak i pozvala Plenkovića da odustane od glasanja o EUMAM-u i dogovori se s Milanovićem.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin (Klub SDP-a) smatra da je Plenković svojom megalomanijom i ogromnim egom raspravu i glasanje o EUMAM-u pretvorio u sve osim o pomoći Ukrajini.

Poručio je zastupnicima kako danas odlučuju o tome hoće li Plenkoviću dopustiti da preuzme sve poluge upravljanja Hrvatskom.

Grbin: Nećemo dopustiti da Plenković provede mini državni udar

“Hoćemo li Andreju Plenkoviću dopustiti da u maniri one svoje ‘mogu što hoću’ provede mini državni udar”, kazao je dodavši kako će se SDP “rukama i nogama boriti da to ne uspije”.

Grbin je ustvrdio da u demokratskoj državi nije prihvatljivo ovakvo silovanje procedure i “skupljanje žetona po kutcima Sabora, po mračnim hodnicima, navlačenje za rukav da bi se bildao nečiji ego”.

Ako se Hrvatski sabor želi srozati na to, za to neće biti odgovorni ni SDP niti oni koji će glasati protiv, biti suzdržani ili uopće neće glasati.

“Odgovornost će biti vladajućih, prije svega HDZ-a, i onih bijednih kalkulanata koji su sa njima pristali sudjelovati u ovoj manipulaciji”, rekao je.

Na ocjenu o mini i državnom udaru reagirao je HDZ-ov Mario Kapulica ustvrdivši da je Grbin ušao u “sitno politiziranje pokušavajući opravdati stav svoje partije, koja je poznata po svojoj rezolutnosti kada su na stolu bile teme koje su se ticale Hrvatske”.

Grbin je odgovorio da Kapulica “svojim potpuno nerazumljivim govorom” vrijeđa dostojanstvo zastupnika jer bez prevoditelja ne mogu razumjeti o čemu priča.

Prkačin: Radi se o pokušaju EU da se igra rata

Ante Prkačin (Klub Domovinskog pokreta) ocijenio je da se zbog usputne rutinske teme politički trese hrvatska država.

“Jedno vrijeme bila je psihoza kao 1991. godine, kada smo se pripremali za rat”, kazao je Prkačin koji drži kako se tu radi o pokušaju EU da se i ona “igra rata”.

“Nakon što NATO u svojoj povijesti najefikasnije radi i vide se rezultati njegova rada, umjesto da EU prikuplja čarape, deke, pokrivače, konzerve i priprema smještaj za ukrajinske izbjeglice – oni bi se igrali rata i donijeli odluku da svaka europska država vojno doprinese ukrajinskoj obrani”, kazao je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari