Connect with us

Nebuloze

Peđa Grbin: Ploča s pozdravom ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu treba se ukloniti

Objavljeno

on

Nakon gotovo trosatnog sastanka saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donio je aključak da postavljanje spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima “Za dom spremni” u grbu Udruge, vrijeđa žrtve tog ustaškog logora, te je pozvao nadležna državna tijela da zaštite dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih, posebice na mjestima kao što je Jasenovac.

“Postavljanje Spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima ‘ Za dom spremni’ u grbu Udruge, vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima. Odbor poziva nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanje na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac. Potaknut raspravom, Odbor poziva Vladu da utvrdi pretpostavke za institucionalno pravni okvir unutar kojeg će se riješiti pitanje simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava”, stoji u zaključku Odbora.

“Odbor je donio zaključak da se ovakve stvari u posebnim mjestima ne poduzimaju te pozvao mjerodavna tijela da takva obilježja uklone. Moraju se honorirati sve žrtve, ali se pri tome ne smije vrijeđati druge”, izjavio je za HRT Peđa Grbin. Odbor je također pozvao na stvaranje institucionalnog okvira koji će dodatno objasniti koji su to simboli totalitarizma u Hrvatskoj nedopušteni.  “Zakon iz 1997. omogućio je postavljanje ploče s pozdravom ‘Za dom spremni’, ali je Ustavni sud dvjema odlukama osudio takav pozdrav. Možda bi bilo malo samodopadno ako kažem da ovime završavamo s podjelama u hrvatskom društvu, ali ovom odlukom pokazujemo smjer kojim bi politika morala ići”, dodao je. Na pitanje hoće li se sporna ploča u Jasenovcu doista i maknuti Grbin je odgovorio: “Odbor nije nadležan da uzme šrafciger i ukloni ploču, ali nakon odluka Ustavnog suda institucije bi trebale tu ploču ukloniti i postaviti ploču žrtvama Domovinskog rata koja neće vrijeđati druge žrtve”, ponovio je.

Odbor za Ustav o ovome je pitanju i danas raspravljao na zatvorenoj sjednici. Jučer je sjednica prekinuta nakon dvoipolsatne rasprave, a konsenzusa nije bilo ni nakon njezina nastavka iza zatvorenih vrata pa je dogovoreno da se nastavi danas. Oporba je najprije predložila da se Vladu pozove na skidanje ploče u Jasenovcu, a danas su svoje zaključke predložili HDZ te zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

No nakon rasprave članovi Odbora ponovno su uzeli stanku kako bi još jednom pokušali postići konsenzus.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR