Pratite nas

Politika

Peđa Grbin: SDP se nalazi u problemu, to je evidentno

Objavljeno

na

Peđa Grbin: SDP se nalazi u problemu, to je evidentno

Nakon što je jučer održana sjednica Predsjedništva SDP-a, Peđa Grbin je danas odlučio otkriti koji su razlozi zbog kojih je pozvao predsjednika stranke Davora Bernardića da se povuče s te pozicije.

”SDP se nalazi u problemu, to je evidentno. Možda najbolji opis stanja u kojem se nalazimo dao je nedavno Ivan Račan kada je napisao: “Gledao Otvoreno… Umjesto rasprave o inicijativama SDPa, tema su bili SDP i predsjednik stranke. Kad bi problem bio samo predsjednik SDP-a, tad bi se relativno lako i brzo krenulo u rješavanje problema. Problem je nažalost gotovo sve. Identitet, vizija, dnevni sadržaj, organizacijsko ustrojstvo… SDP previše sliči na stranku javnog sektora; stranku prožetu borcima za privilegije, novac poreznih obveznika ili vlastite karijere. Takav SDP previše sliči na HDZ, a jedan HDZ je za Hrvatsku dovoljan, ako ne i previše.””, napisao je Grbin na Facebooku.

”Mi, naprosto, nemamo ideja ni jasnog stava i vizije što treba činiti kako bi se Hrvatska promijenila na bolje. Da nema istupa i inicijativa pojedinaca, netko bi se opravdano mogao zapitati zbog čega naša stranka uopće postoji. Upravo zbog toga sam reagirao, nadajući se da ću time izazvati barem pokušaj rasprave o stvarnim problemima u kojima se SDP danas nalazi”, stoji u njegovoj objavi.

Peđa Grbin smatra kako jučerašnja rasprava na Predsjedništvu nije bila konstruktivna.

”Na žalost, nisam u tome uspio. Rasprava na sinoćnjem Predsjedništvu svela se na predsjednikovo kukanje kako je žrtva medijskog linča i kako su, u osnovi, za njegov rejting krivi svi osim njega. E da, poručeno je i kako bi pojedini članovi stranke trebali paziti što govore. Rasprava se svela na to da su kolege Opačić i Mrsić krivci za sve što nam se događa…”.

”Nemam ih namjeru braniti, iskusni su političari, sami su odlučili istupati i u mnogome su pretjerali, ali prihvatiti tezu da će njihovim odstranjivanjem SDP automatski postati boljim ne mogu. Ne mogu jer ćemo i nakon njihovog odlaska i dalje biti stranka bez ideja, stava i vizije.

Ja glavu zabijati u pijesak neću. A neću niti otići iz SDP-a dok god postoji i trunka nade da se ovu stranku može popraviti i učiniti boljom. SDP je bio važan dio hrvatske političke povijesti, ključ demokratizacije naše zemlje i moj je cilj da to bude i u budućnosti”, napisao je Peđa Grbin.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković potvrdio: Horvat će biti predložen za ministra gospodarstva, a Tolušić za potpredsjednika Vlade

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je nakon sastanka stranačkog vodstva da će Darko Horvat biti predložen za ministra gospodarstva a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić za potpredsjednika Vlade.

Nakon konzultacija odlučili smo da predložimo Hrvatskom saboru imenovanje Darka Horvata za ministra gospdarstva, poduzetništva i obrta, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bi uz tu svoju dužnost preuzeo i dužnost potpredsjednika Vlade zaduženog za koordiniranje svih aspekata koji se odnose na gospodarstvo i strukturne reforme, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice stranačkog Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća.

Prijedlog će sutra (22. svibnja) biti predstavljen koalicijskim partnerima, a u petak se očekuje glasovanje u Hrvatskom saboru.

Nakon ostavke ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić zbog afere Hotmail, ta su mjesta upražnjena.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

SDP predlaže dodatna ograničenja za referendum

Objavljeno

na

Objavio

Čelništvo SDP-a u ponedjeljak je na konferenciji za novinare, potaknuto aktualnim prikupljanjem potpisa za dva referenduma, najavilo da pokreću inicijativu za promjenu Ustava Republike Hrvatske kojom bi se precizno definiralo pitanje referenduma.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je da su referendumske inicijative od 2013. godine išle za smanjenjem i ograničavanjem temeljnih sloboda i prava definiranih Ustavom i sprečavanjem njihovim daljnjim napretkom i razvojem. “Danas se susrećemo s najavom referenduma za otkazivanje Istanbulske konvencije te onim za ograničavanje prava zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru”, kazao je, istaknuvši da se “pod okriljem navodne demokracije pokušava diskriminirati i ograničiti Ustavom zajamčene slobode”.

“Nazadnjačke snage”

“Taj pomno isplanirani scenarij ima isključivi cilj diskriminirati slabije skupine u društvu”, naglasio je dodavši da je u slučaju Istabulske konvencije riječ o “očitoj želji i namjeri radikalnih, nazadnjačkih snaga koje proizlaze iz desnog političkog spektra, a koje pokušavaju poništiti odluku kojoj je cilj spriječiti nasilje nad ženama”. Cilj im je, napominje, “obračunati se i s pripadnicima LGBT zajednice i svima koji su po rodnom opredijeljenju drugačiji od konzervativnog poimanja braka”.

“Druga apsurdna inicijativa koju ista grupacija ne pokreće slučajno istodobno za cilj ima ograničiti ustavna prava nacionalnih manjina, da biraju i budu birani u Hrvatski sabor”, rekao je, ocijenivši da obje inicijative vraćaju Hrvatsku unazad kada su u pitanju civilizacijski dosezi i osobne slobode.

Građane je pozvao da ne podliježu trikovima i spinovima koji služe prikrivanju stvarnim razlozima ovih inicijativa i da ne daju potpis onome što bi Hrvatsku udaljilo od moderne Europe.

Dodatna ograničenja za referendum

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin pojasnio je da predlažu promjenu kojim bi se propisao broj od 200 tisuća prikupljenih potpisa za raspisivanje refernduma kako bi omogućili da se referendum može češće, bolje i efikasnije raspisati. Također, definirali bi, po uzoru Sloveniju, da se referendum ne bi mogao raspisivati na temu smanjivanja temeljnih sloboda i prava građana, porezni sustav i proračun, izvršavanje obveza iz međunarodnih ugovora, pitanja obrane i nacionalne sigurnosti te pitanja koja se odnose na izbore i imenovanja iz nadležnosti Sabora.

Promijenila bi se, pojasnio je Grbin, i većina potrebna za donošenje odluke na referendumu, i to u tri skupine – redovna, za koju bi trebalo da je podupre najmanje 25 posto birača, zatim organska, za odluke i zakone koji se donose natpolovičnim brojem zastupnika, a za koju bi se na referendumu trebalo izjasniti najmanje 40 posto glasača te promjena Ustava za koju bi bilo potrebno 50 posto plus jedan glas birača.

Bauk: “rupa u Ustavu RH”

Član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk smatra da obje inicijative iskorištavaju rupu u Ustavu RH nastalu promjenama 2010. godine. Pozvao je sve zastupnike u Saboru da tijekom ovog tjedna potpišu SDP-ovu inicijativu kako bi prijedlog za promjenu Ustava mogli uputiti u saborsku proceduru. Bauk je kazao da je po pitanju promjene Ustava “opipavao bilo HDZ-a i nije naišao na veliko protivljenje”.

Bernardić je pritom rezolutno “jasno, glasno i odlučno odbacio svaku, i najmanju spekulaciju na bilo kakvu veliku koaliciju jer SDP s tom ekipom nema što zajedno jer su se demaskirali po pitanju Agrokora i mnogih drugih pitanja u Hrvatskoj”, dodavši da je riječ o gramzivoj, pohlepnoj i bahatoj vlasti.

“Istraživanja IPSOS-a služe za obmanjivanje javnosti”

Bernardić nije htio izravno odgovoriti Miloradu Pupovcu koji je ustvrdio da oni koji zazivaju nove izbore imaju opasne političke ciljeve, tek je apelirao na saborske zastupnike koji su nedavno podržali Martinu Dalić u raspravi o njezinu opozivu da preispitaju svoju odluku, za što im je jedini način da glasaju za SDP-ov prijedlog raspuštanja Sabora i tako pokazali da nisu dio afere teške 500 milijuna kuna.

Nije htio komentirati ni istraživanje agencije Ipsos po kojoj je građanima tek šesti po redu prihvatljivi premijer. “Riječ je o agenciji koju plaća Vlada, a istraživanja služe za obmanjivanje javnosti”, zaključio je Bernardić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati