Connect with us

Politika

Peđa Grbin: Stanovi kupljeni gotovinom nisu kupljeni da riješe stambeno pitanje

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u Šibeniku kako posljednji podatci o 60 posto stanova u Zagrebu koji su kupljeni gotovinom pokazuju da se time ne rješava stambeno pitanje, nego se oni “kupuju novcem koji se stvorio kao višak konverzijom na euro, a koji se trebao negdje potrošiti“.

Grbin je podsjetio da je u posljednjih sedam godina cijena metra četvornog stana porasla za 60 posto.

“Postavlja se legitimno pitanje – tko to u Hrvatskoj može platiti. Ovog vikenda objavljeni su podatci prema kojima je 60 posto stanova u Zagrebu plaćeno u gotovini. To znači da stanovi koji se danas kupuju gotovinom nisu stanovi kojima se rješava stambeno pitanje, nego se kupuju novcem koji se stvorio kao višak konverzijom na euro, a koji se trebao negdje potrošiti“, istaknuo je predsjednik SDP-a.

Grbin je u Šibeniku predstavio dvije kampanje na kojima SDP trenutačno radi, a svrha im je pomoći ljudima da osiguraju dostojanstven život u uvjetima inflacije – kao riješiti stambeno pitanje i kako plaćati dugove. Jednu od njih, dodao je, provode u suradnji s kolegama iz Zeleno-lijevog bloka.

Rješenje problema stanovanja za većinu Hrvata vidi u intervenciji države.

POS dobar, ali nedovoljno, a APN napravio štetu 

Aktualne su dvije mjere od kojih Grbin jednu ocjenjuje „dobrom, ali nedovoljnom“, a drugu „katastrofalnom“.

„Dobra, ali nedovoljna je mjera POS-ovih stanova. I drago mi je da ste tu mjeru prihvatili i ovdje u Šibeniku, a koja je krenula još u doba vlade SDP-a i Ivice Račana prije nešto više od 20 godina. Ali to nije dovoljno. Druga mjera, koja je loša i koja je samo napravila štetu, su APN-ovi poticajni stambeni krediti, koji su samo povećali cijenu kvadrata”, istaknuo je Grbin.

Ponovio je da državi treba sveobuhvatna stambena politika koja će početi od toga da se strogo i ozbiljno, po uzoru na neke druge zemlje, regulira odnos između onih koji daju stanove u najam i onih koji ih kupuju. “Ali, isto tako, država mora shvatiti da bez njezine direktne intervencije mogućnost da ljudi riješe svoje stambeno pitanje neće postojati”, izjavio je Grbin, koji je pod direktnom intervencijom istaknuo izdvajanje barem jedan posto iz državnog proračuna te gradnju stanova kojih u roku od pet ili šest godina može biti oko 15 tisuća spremno za najam.

Kao drugu kampanju, onu koju SDP provodi u suradnji sa Zeleno-lijevim blokom, istaknuo je prijedlog zakona da se utjerivačima dugova stane na kraj. “S kolegama tražimo, uputili smo u proceduru, prijedlog da se krediti mogu prodavati samo drugim kreditnim ustanovama koje su pod nadzorom HANFA-e i HNB-a i tek nakon što dužnik da svoj pristanak za prodaju kredita, i to 60 dana prije nego što se prodaja dogodi, a ne da se ugradi u ugovore o kreditima klauzula prema kojoj banka može dugovanje prodati bilo komu bilo kad“, rekao je Grbin.

„Agencije od banaka kupuju te kredite, banke to koriste da ih otpišu jer imaju olakšicu od države pa na tome još i ostvare profit“, rekao je Grbin i ocijenio da država ne želi zaštititi ljude te da ga zanima “kako će Vlada reagirati“. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari