Connect with us

Politika

Peđa Grbin: Tražit ćemo smjenu glavne državne odvjetnice

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je, uoči sjednice Predsjedništva stranke, ustvrdio da Vlada nema hrabrosti donijeti konkretne, logične mjere koje će biti stvaran odgovor na pandemiju koronavirusa te najavio da će tražiti smjenu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek.

„U prethodna tri dana od covida je preminulo oko 200 ljudi i ako to nekome nije zvono za uzbunu, ja onda doista ne znam što nam se treba dogoditi. Govorim o skupu u subotu i o činjenici da Vlada nema hrabrosti donijeti konkretne, logične mjere koje će biti stvaran odgovor na pandemiju. Nije izlišno zapitati se zašto neke zemlje koje imaju daleko više stanovnika od Hrvatske, danas imaju daleko manju smrtnost od nas”, rekao je Grbin na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da Vlada RH “konačno mora početi donositi konkretne mjere jer danas imamo domove kulture u kojima su knjižnica, kino i kafić”.

“U kino i kafić možete bez covid potvrde, a u knjižnicu ne. To nije logično i nije adekvatan odgovor na ovu krizu, najavio je Grbin jednu od tema koju će razmatrati vodstvo stranke.

Zbog toga, kao što smo i prije govorili, covid potvrde da, ali covid potvrde s logičnim kriterijima, koje se odnose jednako na sve i koje će građani razumjeti zbog čega se koriste. Zato one ne mogu biti ograničene samo na određene djelatnosti i namjerno izdvajam knjižnice jer smo si svjesni da knjižnice nikada, ni u jednom trenutku nisu bile glavno žarište ove zaraze, ustvrdio je.

Ako se doista želimo boriti protiv krize izazvane covidom, onda odgovor mora biti logičan, jasan i konkretan. Broj mrtvih koje danas imamo, na žalost, viši je od onoga kojeg smo imali prije godinu dana, a prije godinu dana, točno u ovo vrijeme smo uvodili lockdown. Ako ne želimo opet doći u lockdown, onda mjere moraju napokon postati konkretne i davati jamstvo da će barem malo usporiti širenje pandemije i oslabiti pritisak na bolnice, smatra čelnika SDP-a.

„Od Vlade tražim da napokon pokaže hrabrost, da se ne uplaši prosvjeda koji se dogodio prošlog vikenda i da počne raditi ono što je ključno i nužno za zaštitu života i zdravlja građana“, apelirao je Grbin.

Nije se htio izjašnjavati o najavljenim kaznama za one koji nemaju covid potvrde, jer, kaže, prijedlog zakona nije vidio, ali dodaje da je bez sankcija teško očekivati da se neke mjere mogu implementirati tako da, napominje, načelno te sankcije su potrebne.

Kazao je i da se ‘u jednom velikom dijelu ne slaže s onim što govori predsjednik Republike’. Predsjednik je zagovaratelj cijepljenja, ali u dijelu koji se odnosi na covid propusnice, možda mi je bliže ono što govori njegova supruga nego što govori on, poručio je. Dodao je i da ne misli da predsjednik poziva javnost na građanski neposluh, ali i uputio da se pojašnjenje potraži od njega.

„Muči nas i korupcija i nefunkcioniranje DORH-a i pokrivanje tog nefunkcioniranja od Vlade i HDZ-a. Ovog tjedna raspravljat ćemo o radu glavne državne odvjetnice i opet se dogodilo da Vlada ne želi da se to izvješće raspravi nego oporba mora prikupiti potpise kako bi se ono uvrstilo u dnevni red i raspravljali o tome. To je skandalozno i pokazuje nedogovoran i neozbiljan odnos vlasti prema radu DORH-a i pravosuđa“, sumirao je drugu teme stranačke rasprave.

Po Grbinovim riječima, činjenica je da su glavna državna odvjetnica i ravnateljica USKOK-a obmanule javnost oko toga jesu li dostavile podatke Europskom uredu javnog tužitelja nego je Ured podatke morao dobiti od medija koji su u slučaju članice Predsjedništva HDZ-a Gabrijele Žalac odradili ulogu i policije i DORH-a.

To znači da nam je takav DORH nepotreban jer ako će raditi na način da taji predmete, drži ih u ladici i zakopava one predmete u koje su uključeni visokorangirani HDZ-ovci i da posao policije i DORH-a moraju raditi mediji, onda doista upitno treba li nam takav DORH, a takav je postao dolaskom Zlate Hrvoj Šipek na čelo, ocijenio je.

„Zbog toga ćemo u petak, uz raspravu o izvješću glavne državne odvjetnice, zatražiti da se raspravlja i o njezinoj smjeni jer svoj posao ne radi na odgovarajući način i svojim ponašanjem je debelo narušila ugled, poziciju i funkcioniranje DORH-a. Vladajućima ćemo dati priliku da ovu situaciju poprave i odluče žele li da DORH progoni korupciju i organizirani kriminalitet ili da ih pokriva. Između te dvije situacije odabir je jasan – ili se protiv kriminala boriš ili si za kriminal i korupciju u Hrvatskoj, a mi znamo na kojoj se strani nalazimo“, poručio je Grbin. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari