Connect with us

Politika

Peđa Grbin: Zastupnici nisu izbačeni zbog verbalnog delikta nego zdravog razuma

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u petak je, uoči formiranja novog Kluba zastupnika SDP-a, koji će s donedavnih 32 pasti na 14 članova, rekao da SDP-ovi zastupnici nisu izbačeni iz stranke zbog verbalnog delikta nego zdravog razuma.

Grbin, čiji je Klub ostao bez 18 zastupnika zbog neslaganja s politikom vodstva stranke, kazao je novinarima da su izbačeni oni koji nisu htjeli provoditi odluke vodstva i uz to javno istupali, blatili vodstvo i time nanijeli štetu stranci dok su opomenu dobili oni koji nisu htjeli provoditi odluke vodstva.

“Ne radi se o verbalnom deliktu. Nije verbalni delikt nego je naprosto razum. Ako govoriš o vodstvu stranke kao o luđacima, onda smatraš da dio te ekipe ne želiš biti”, pojasnio je Grbin razloge isključivanja dijela zastupnika.

S obzirom na to da novi suparnički, ‘pobunjenički’ klub ima više zastupnika i time postaje drugi najveći Klub, prema čemu ima pravo i na mjesto potpredsjednika Sabora, koji sada pripada SDP-u, Grbin kaže da ga podjela fotelja ne zanima.

“Ako je netko bio spreman podijeliti Klub zastupnika SDP-a i nanijeti stranci veliku štetu da bi za sebe osigurao fotelju potpredsjednika Sabora, onda mu mogu samo reći ‘svaka ti čast’, kazao je, naglasivši kako nije on podijelio Klub nego su oni koji su izabrali da više neće biti u njemu tu odluku donijeli samostalno.

“Na tu ih odluku nitko nije tjerao. Što se mene tiče, mene zanima samo jedna stvar – kako poboljšati život ljudi u Hrvatskoj. A što se tiče vrijeđanja, omalovažavanja i svega drugog što je rečeno na moj račun i račun kolegica i kolega iz SDP-a, to ide na dušu onima koji su to govorili i nemam se namjeru na to osvrtati”, poručio je.

Na primjedbu novinara da njega tadašnji šef Davor Bernardić nije izbacio iz stranke nego suspendirao i onemogućio mu javno istupanje u ime stranke, Grbin podsjeća da je on bez obzira na to bio aktivan u Saboru i radio na inicijativama za bolji život građana.

“Od svih nas 151 zastupnika, iako sam bio pod suspenzijom, imao sam najviše inicijativa i prijedloga. E, to je ta ključna razlika – je li netko radio na zastupanju interesa onih koji su ga birali ili radi na rušenju i onemogućavanju funkcioniranja stranke”, istaknuo je.

Upitan koji će Klub sada biti pravi SDP, Grbin kaže kako je SDP samo jedan. “SDP je registrirana stranka, ima svoje članstvo i mislim da odgovor ne može biti jasniji”, naglasio je Grbin, dodavši kako su u Saboru spremni surađivati sa svakim koga smatraju dobrim za Hrvatsku.

“Oko onoga oko čega možemo raditi, radit ćemo sa svima jer je to u interesu društva, a naš cilj mora biti bolje društvo”, poručio je.

Nije htio govoriti o novoj raspodjeli saborskih dužnosti, pa ni o tome tko će Nikšu Vukasa zamijeniti na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, rekavši tek da će nakon konstituiranja novog Kluba predložiti u idućih nekoliko dana određene promjene koje su nužne da bi Sabor mogao normalno funkcionirati.

Upitan da komentira viđenje predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića kako to što se u toj najvećoj oporbenoj stranci radi nije dobro niti demokratski te da on u svom mandatu nikoga nije izbacio zbog različitog stava, osim Darka Milanovića koji mu je autobusima dovezao članstvo Ličko-senjske županije i pred središnjicom stranke napravio pobunu, Grbin je tek kazao – ‘to pitanje postavite Jadranki Kosor’. (Hina)

Izbačeni članovi SDP-a osnovali svoj Klub socijaldemokrata: Od SDP-a je ostala samo ‘partija’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari