Pratite nas

Iz Svijeta

Pedeset migranata se utopilo nedaleko od obale Tunisa

Objavljeno

na

Najmanje 50 migranata utopilo se u petak kada im se prevrnuo čamac nedaleko od tuniske obale Sredozemnog mora nakon što su isplovili iz Libije u nadi da će stići na Europe, objavila je UN-ova agencija za migrante.

Državna tuniska agencija TAP objavila je da se utopilo 70 migranata. To je ove godine najgora nesreća migranata koji su putovali prema Europi.

UN-ova međunarodna organizacija za migrante (IOM) objavila je da je brod isplovio iz susjedne Libije, gdje su novi sukobi izazvali bijeg ljudi iz okruženog Tripolija. Po IOM-u, žrtava je u nesreći bilo 50, a 16 ih se spasilo.

Brod se prevrnuo 40 milja od obale Sfaxa, južno od tuniske prijestolnice, a preživjele je spasio ribarski brod, objavila je agencija. Ministarstvo obrane priopćilo je da je čamac u četvrtak isplovio iz libijske luke Touara u nadi da će stići u Italiju. “Još jedna tragedija u Mediteranu”, objavio je IOM.

Libijska zapadna obala glavna je točka iz koje migranti kreću u Europu. Broj migranata opada otkako je talijanska vlada počela pomagati libijskoj obalnoj straži i sprečavati krijumčarenje ljudi.

Ranije u petak, glasnogovornik UNHCR-a Babar Baloch rekao je kako su Ujedinjeni narodi u više navrata apelirali da se poveća broj brodova koji bi mogli pokupiti migrante i izbjeglice koji bježe iz “užasne i strašne situacije” u Libiji.

Iako su novi sukobi u Libiji otežali posao krijumačarima, međunarodni stručnjaci za humanitarnu pomoć upozoravaju kako će nasilje dovesti do toga da će veći broj Libijaca željeti pobjeći iz zemlje.

Nije još poznato iz kojih su zemalja unesrećeni migranti.

Prema podacima IOM-a, 2297 migranata poginulo je ili nestalo u Mediteranu prošle godine, a njih 116.959 uspjelo je morem stići u Europu.

Nepoznata je sudbina 117 migranata koji nestali kada su u siječnju napustili Libiju u gumenom čamcu, navodi IOM. (hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Bivši prvi čovjek UEFA-e Michel Platini uhićen zbog sumnje u korupciju

Objavljeno

na

Objavio

Michel Platini, bivši čelnik UEFA-e uhićen je u Francuskoj zbog sumnje da je bio umiješan u korupciju prilikom dodjele Svjetskog prvenstva u Kataru 2022.

Trenutačno se nalazi u pritvoru u Nanterreu, zapadnom predgrađu Pariza.

Platini je bio predsjednik UEFA-e od 2007. do 2015. godine kad mu je FIFA-in Odbor za etička pitanja zabranio rad u nogometu zajedno sa Seppom Blatterom koji mu je nezakonito isplatio dva milijuna eura.

Katar je dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine, a FIFA sumnja da je dodjela domaćinstva bila namještena.

Katar je domaćinstvo SP-a dobio u konkurenciji Južne Koreje, Japana, Australije i SAD-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Španjolska zajedno s Francuskom i Njemačkom gradi europske borbene zrakoplove

Objavljeno

na

Objavio

Španjolska se u ponedjeljak pridružila francusko-njemačkom projektu izgradnje nove generacije borbenih zrakoplova, inicijativi koja bi trebala osigurati da se Europa brani sama i ne ovisi o saveznicima u sve nesigurnijem svijetu.

Proizvođači letjelica Dassault Aviation i Airbus izgradit će borbeni zrakoplov za koji se očekuje da će biti u funkciji od 2040. i s vremenom zamijeniti Dassault Rafale, francuski dvomotorni višenamjenski lovac i njemački Eurofighter.

Europski projekt suočava se s konkurencijom iz Britanije koja je prošle godine objavila vlastite planove za novi borbeni zrakoplov nazvan Tempest (Oluja).

Industrijski čelnici pozivaju europske zemlje da brzo reagiraju inače riskiraju poraz na globalnom tržištu od većih igrača poput SAD-a pa i Kine u budućnosti.

Francuski, njemački i španjolski ministri obrane potpisali su sporazum o trilateralnom okviru suradnje na Paris Airshowu sjedeći na maketi borbenog zrakoplova dok im je pljeskao francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Francuski Safran i njemačka tvrtka MTU Aero Engines zajednički će proizvesti novi motor borbenog zrakoplova.

Dassault Aviation i Airbus dostavili su zajednički industrijski prijedlog vladama Francuske i Njemačke.

“Prva faza demonstracije označava još jedan odlučujući korak”, navode u zajedničkoj izjavi.

Francuska je razmatrala suradnju s Britanijom na projektu čime bi spojila dvije najveće europske vojne sile.

No, Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel su u srpnju 2017. objavili plan za Future Combat Air System (SCAF) uključujući borbeni zrakoplov.

Britanska najava planova u srpnju prošle godine o proizvodnji nove generacije zrakoplova koji će konkurirati američkom F-35, najnaprednijem ratnom zrakoplovom na svijetu, razotkrilo je europske podjele i produbilo skepticizam oko budućnosti europske obrambene suradnje dok Britanija pregovara o svom izlasku iz Europske unije.

Britanski BAE Systems i proizvođač zrakoplovnih motora Rolls-Royce, talijanska tvrtka Leonardo i europski proizvođač projektila MBDA predvodit će britanski projekt.

“Natjecanje među Europljanima kada nas slabi protiv Amerikanaca i Kineza je smiješno”, rekao je Macron.

Francuska i njemačka vlada očekuju ulaganje početnih 4 milijarde eura u borbeni zrakoplov do 2025., a Francuska, voditelj projekta, doprinijet će s 2,5 milijardi eura, navodi francusko ministarstvo obrane.

Pariz i Berlin očekuju prvi let prototipa oko 2026.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari