Connect with us

Politika

Peđi Grbinu nisu prošle kadrovske promjene u Saboru

Published

on

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak na sjednici Kluba zastupnika nije dobio potporu za kadrovske promjene u Saboru koje je predložio, a neslužbeno se doznaje da je najspornija smjena Nikše Vukasa s čelnog mjesta u Odboru za nacionalnu sigurnost.

Grbin je nakon prve sjednice Predsjedništva novinarima potvrdio da će preuzeti i čelno mjesto u saborskom Klubu zastupnika, dok, o ostalim kadrovskim izmjenama nije htio govoriti prije nego što o tome izvijesti članice i članove Kluba. Na sjednici Kluba situacija s kadrovskim rošadama su se zakomplicirale i velika većina Kluba odbila je paket koji je predložio Grbin, tražeći da se o svakom rješenju glasa pojedinačno.

Kako se neslužbeno može čuti, zastupnici su kritizirali Grbina da o promjenama nije razgovarao s Klubom, što je on također zamjerao v.d. predsjedniku Zlatku Komadini kada je predlagao saborske dužnosnike iz redove SDP-a na početku ovog mandata.

Prema Grbinovu prijedlogu na potpredsjedničko mjesto u Saboru umjesto Rajka Ostojića koji je zamrznuo mandat u parlamentu Grbin je predložio Sabinu Glasovac.

Ostojić se kratkim pismom obratio članovima Predsjedništva, obavijestivši ih da je mandat stavio u mirovanje do završetka lokalnih izbora.

Grbin je predložio i da se s čelnog mjesta Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost povuče dosadašnji glavni tajnik stranke Nikša Vukas te da ga zamijeni Siniša Hajdaš Dončić.

Arsen Bauk bi na mjestu predsjednika Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju zamijenio bivšeg predsjednika Glavnog odbora Erika Fabijanića, dok bi Davoru Bernardiću blisku Renatu Sabljar Dračevac na čelu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku prema Grbinovu prijedlogu zamijenila Mirela Ahmetović.

Bernardićevi kadrovi predloženi paket odbili

S obzirom na to da u Klubu prevladavaju kadrovi Davora Bernardića, oni su predloženi paket većinski odbili, a neslužbeno se doznaje da im je najspornije micanje Vukasa s čela Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Sjednica Kluba je prekinuta do sutra, a Predsjedništvo se ponovno okupilo na izvanrednoj sjednici.

Do kadrovskih promjena bi trebalo doći i na Iblerovu trgu pa bi novi glavni tajnik trebao biti Vedran Babić, voditelj Grbinove predsjedničke kampanje i jedan od četvorice suspendiranih članova Predsjedništva u prošlom mandatu. Grbin će za predsjednicu Glavnog odbora predložiti i bivšu saborsku zastupnicu i pomoćnicu ministra obrazovanja Mariju Lugarić.

Ako Sabo ne zamrzne članstvo u SDP-u na potezu je Predsjedništvo 

Grbin je nakon prve sjednice Predsjedništva izvijestio i da je od člana tog tijela Željka Sabe zatražio da zamrzne članstvo u stranci.

Mogu vas obavijestiti da je Rajko Ostojić stavio svoj mandat u Saboru u mirovanje, kazao je Grbin novinarima ispred središnjice stranke, ali je odbio otkriti dijelove nove kadrovske križaljke prije nego što ih priopći članovima Kluba koji je također zasjedao poslije Predsjedništva.

Što se Sabe tiče, Grbin se pozvao na odredbe Statuta SDP-a koji omogućava svakom članu da, u slučaju kada se protiv njih vodi kazneni postupak, kao što je u slučaju Sabe protiv kojeg se vodi kazneni postupak za dva kaznena djela od kojih jedan za zloupotrebu položaja i ovlasti, stavi svoj status u SDP-u u mirovanje.

“Sabo nas je zamolio i dogovorili smo se da u primjerenom roku od nekoliko tjedana razmisli i obavijesti nas što će učiniti. Ovisno o njegovoj odluci, odlučit ćemo o daljnjim koracima”, kazao je Grbin.

Na pitanje što ako se Sabo ne odazove tom apelu, Grbin je odgovorio da, s obzirom na to da je osobno zamolio Sabu da zamrzne članstvo u stranci, “onda možete i pretpostaviti što očekujem da će učiniti”.

Ako Sabo ne zamrzne članstvo u SDP-u Predsjedništvo će raspraviti situaciju i odlučiti o daljnjim koracima, dodao je. Pojasnio je da Statut u tom slučaju daje razne mogućnosti, od suspenzije do isključenja, ali o tome će razgovarati, kaže, nakon što čuju Sabinu odluku.

Što se tiče zastupnika Vinka Grgića koji je u istražnom zatvoru u zbog afere Janaf te očekuje li da i on zamrzne mandat u Saboru, šef SDP-a rekao je da će razgovarati s njim kada bude imao priliku.

Grbin optužio Bernardića za opstrukciju

Nakon što na sjednici Kluba zastupnika u utorak nisu prošli njegovi kadrovski prijedlozi, a sjednica Kluba zastupnika je prekinuta, predsjednik SDP-a Peđa Grbin optužio je Davora Bernardića da osporava odluke članstva i Predsjedništva.

“Klub zastupnika SDP-a odbio je prijedlog kojeg sam uputio kao predsjednik SDP-a, za kojeg sam prethodno dobio podršku Predsjedništva. Radilo se o određenim kadrovskim promjenama, o promjeni potpredsjednika Hrvatskog sabora, o mjestu predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, predsjednika Odbora za međuparlamentarnu suradnju i predsjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Od 23 funkcije u Saboru koje su pripale SDP-u u međustranačkom dogovoru, predložio sam promjene za njih točno pet i nisam dobio potporu Kluba zastupnika”, pojasnio je Grbin što se dogodilo na sjednici Kluba zastupnika.

Na žalost, dodao je, kolegice i kolege odlučile su samo četiri dana nakon izbora u SDP odbiti volju članica i članova stranke koju su iskazali izborom Predsjedništva i predsjednika. Izuzetno mi je žao što se to dogodilo, rekao je grbin. Napomenuo je i kako je trenutačno u tijeku sjednica Predsjedništva stranke na kojoj će raspraviti sve opcije koje su na raspolaganju te odlučiti o njima.

“Smatram izuzetno nekorektnim od pojedinih kolega, konkretno, od Davora Bernardića koji nakon što dva mjeseca nije radio ama baš ništa u Saboru, a istovremeno je primao plaću da danas dođe na sjednicu i ospori ovu odluku koju je donijelo članstvo. No, to je njegovo pravo, to pravo je konzumirao i sada ćemo na sjednici Predsjedništva o tome raspravljati”, najavio je.

Upućujem ispriku svim članicama i članovima SDP-a što ovo moraju trpjeti i dalje, ali i svim građankama i građanima što su neki od ove stranke odlučili raditi show. To nećemo dopustiti i nakon sjednici Predsjedništva ćemo vas obavijestiti o daljnjim koracima, izvijestio je Grbin.

Ovo što se danas dogodilo na sjednici Kluba je loše za SDP, ali je SDP jaka stranka, bio je i prije u problemima i iz njih izašao kao pobjednik pa će tako i iz ovoga.

Ovo nije moj poraz, ovo je pljuska koju su dobile članice i članovi SDP-a jer sve što sam najavljivao i za što sam dobio potporu članova, danas su određeni pojedinci odbili. Upravo zbog ovoga u kampanju sam išao otvoreno i jasno govorio što želim napraviti i za to sam dobio potporu, poručio je Grbin te se vratio na sjednicu Predsjedništva. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari