Connect with us

Vijesti

Pejčinović Burić kaže da pred Vijećem Europe stoje veliki izazovi

Objavljeno

-

Nova glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić gostovala je u večernjem Dnevniku HRT-a.

Zahvalila je premijeru i Vladi što su je predložili za kandidaturu. Rekla je da je to veliki korak u njezinoj karijeri.

Dodala je da joj je iznimno drago što su glasovi, kao i kasnije čestitke, došli i iz drugih političkih obitelji, drugog političkog spektra.

– Iznimno je važno da je potpora došla s različitih strana. To će mi olakšati posao, smatra.

Istaknula je da nikad nije trebalo više dijaloga i jedinstva u Europi, kao i dijaloga unutar samog Vijeća Europe.

Premijer Andrej Plenković i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić ranije su održali konferenciju za novinare.

Premijer Plenković prvo je osobno i u ime Vlade čestitao na uspjehu ministrici Mariji Pejčinović Burić koja je jučer izabrana na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe. 

– Ovo je najveći, kao što sam rekao na sjednici Vlade, politički, diplomatski uspjeh RH u gotovo 3 desetljeća naše samostalnosti kada je riječ o kandidaturama za najviše izvršne dužnosti u međunarodnim organizacijama. O ovoj kandidaturi Marija i ja razgovarali smo u siječnju. Odluku smo donijeli kada smo shvatili da je to izvrsna prilika jer Hrvatska ima u međunarodnoj zajednici jako dobar položaj, rekao je Plenković.

– Smatrali smo da Marija sa svojim političkim profilom, sa svojim profesionalnim angažmanom, sa svojom predanošću europskim temama zadnjih 30 godina nema elementa ni pristupa ovoj temi koje ona osobno nije prošla. Kao članica Vlade, kao potpredsjednica Vlade, kao ministrica vanjskih i europskih poslova, kao saborska zastupnica, kao jedna od naših članica u izaslanstvu pri Vijeću Europe, kroz pregovore o članstvu u EU pa do ranijeg angažmana u raznim ministarstvima, konzultantskim poslovima, svi su oni bili vezani za hrvatski europski put. Uz činjenicu da je poliglot, praktički nije bilo elementa u njezinim dosadašnjim postignućima koji bi nam dao za pravo da se ne kandidiramo, istaknuo je Plenković.

– Ključni trenutak bio je jučer, kada je nova glavna tajnica Vijeća Europe dobila ogromno povjerenje od zastupnika u Parlamentarnoj skupštini. To i obvezuje te predstavlja profesionalni, politički i svaki drugi izazov te Hrvatsku pozicionira na razini međunarodnih organizacija na onaj stupanj na kojem objektivno još nismo bili. Ovo nije neka kvota koja ide Hrvatskoj, nego demokratski proces odabira prvog čovjeka jedne tako važne međunarodne organizacije – Vijeća Europe, dodao je.

Nakon premijera medijima se obratila i ministrica Pejčinović Burić.

– Premijer Plenković je objasnio kako je izgledao početak ove ideje. Zahvaljujem premijeri na inicijativi, povjerenju i nominaciji koju mora podnijeti država članica. Put do glasovanja bio je dosta kompliciran. Prethodila su dva izlučna kruga, a sljedeća faza bila je  glasovanje unutar Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. U utakmici koja je vođena po najboljem fair playu za moju kandidaturu velike brojke glasova pokazale su da je Vijeće Europe sazrelo za dvije važna iskoraka. Jedan je da se nakon 70 godina postojanja na to važno mjesto bira osoba koja dolazi iz srednje i istočne Europe. Drugi je, a koji bi se više očekivao od te institucije, da na čelo bude izabrana žena, Ovo je u 70 godina tek drugi puta. Velika dodana vrijednost procesa mojeg izbora je su za mene glasovale mnoge političke obitelji. Velika odgovornost i velika čas da sam dobila 159 glasova od oko 270 koji su glasovali, te da su glasovi, osim iz obitelji pučana došli i iz drugih političkih obitelji i to znači da je potpora bila velika, rekla je Pejčinović Burić.

– Vijeće Europe ima velike izazove pred sobom. Dobila sam potporu mnogih žena, i iz drugih političkih obitelji. To mi daje odgovornost da jedan od mojih prioriteta moram usmjeriti prema ravnopravnosti žena u društvu, posebno njihovoj participaciji u političkom životu i ja zaista tako namjeravam raditi , rekla je Pejčinović Burić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari