Connect with us

Vijesti

Peking: ‘Kina će učiniti sve za izraelsko-palestinsku pomirbu’

Objavljeno

-

Hina/Epa

Kina će učiniti sve kako bi doprinijela palestinsko-izraelskom pomirenju, rekao je kineski ministar vanjskih poslova svom izraelskom kolegi u telefonskom razgovoru u ponedjeljak, prema kineskim državnim medijima

Kina će čvrsto podržati svaku rezoluciju koja vodi miru, rekao je Wang Yi izraelskom ministru vanjskih poslova Eliu Cohenu, nazvavši sukob “velikim izborom između rata i mira”, objavili su u utorak kineski državni mediji.

Wang je također pozvao Izrael da poduzme učinkovite mjere za zaštitu sigurnosti kineskih građana i institucija na Bliskom istoku, dodajući da “sve zemlje imaju pravo na samoobranu, ali se trebaju pridržavati međunarodnog humanitarnog prava i zaštititi sigurnost civila .”

Kina je osudila nasilje i napade na civile u sukobu, no dok je Wang ocijenio da akcije Izraela izlaze “izvan okvira samoobrane” u svojim komentarima nije imenovao Hamas.

U odvojenom telefonskom razgovoru s palestinskim ministrom vanjskih poslova Riyadom al-Malikijem, Wang je rekao da “duboko suosjeća” s ljudima u Gazi i da su ono što im najviše treba sigurnost i napori da se zaustavi rat i promiči mir, a ne oružje ili geopolitičke kalkulacije.

Kina poziva na što skorije sazivanje “autoritativnije, sveobuhvatnije i učinkovitije međunarodne mirovne konferencije” kako bi se promicao nastavak mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca, rekao je Wang.

“Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi učinkovito preuzeti svoju odgovornost, međunarodna zajednica mora hitno djelovati, a zemlje izvan regije, posebno velike sile, trebale bi biti objektivne i nepristrane”, rekao je.

Glede sukoba na Bliskom istoku Kina i Rusija našle su se na različitim stranama.

Kina i Rusija dijele stav da legitimna nacionalna prava palestinskog naroda nisu ispunjena, a SAD je osudio napad Hamasa, u potpunosti podržavajući pravo Izraela da se brani.

Kina, koja je opetovano pozivala na prekid vatre, također je jasno dala do znanja da su njeni ratni brodovi na Bliskom istoku dio rutinskih misija pratnje i prijateljskih posjeta, a ne miješanje u sukob, piše kineski državni list Global Times.

Novine su rekle da je glasnogovornik kineskog veleposlanstva u SAD-u pozvao na prekid “neutemeljenog pretjeranog isticanja” slanja kineskih ratnih brodova na Bliski istok uslijed izvješća o nekoliko ratnih brodova stacioniranih u regiji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas