Connect with us

Gospodarstvo

Pelješki most će svečano otvoriti Tomislav Karamarko

Objavljeno

on

Projekt prometnog povezivanja krajnjeg juga Hrvatske predstavili su predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

[ad id=”68099″]

Pelješki most će se graditi, to će se dogoditi brzo, procedura bi trebala biti gotova do kraja godine jer novac je tu, poručio je premijer Milanović te dodao kako je nakon 3 i pol godine problema napokon novac osiguran. Pelješki most je odabran kao najbolja opcija od strane onih u EU koji o tome odlučuju, rekao je. Nije spomenuo da je ipak HDZ bio u pravu kad su tvrdili da je to najbolje rješenje.

Sufinanciranje želimo iskoristiti do maksimuma. Mi smo naslijedili projekt Pelješkog mosta koji je bio predimenzioniran i preskup (neobjasnivši zašto jer je projekt ostao isti), rekao je ministar Hajdaš Dončić te objasnio tijek događaja koji je doveo do gradnje mosta. Razmatrane opcije bili su ‘schengenski cestovni koridori’, tuneli i Pelješki most.

Danas će izrađivač studije TFP konzorcij prezentirati studiju u Dubrovniku i Stonu. Vrijednost projekta s gradnjom okolnih cesta bit će 2,8 mlrd. kuna, a sufinanciranje iz eurofondova bi trebalo pokriti 85% troškova, rekao je.

Najvažnija je studija izvedivosti, u kojoj je Pelješki most ocijenjen najvišom ocjenom. Kriteriji su bili ekologija, klima, prirodna i kulturna baština, sigurnost u prometu, procjena godišnjih troškova svakog projekta, koliko će on u budućnosti koštati… Treba dovršiti studiju utjecaja na okoliš, izmijeniti građevinsku i lokacijsku dozvolu, pripremiti ostatak dokumentacije za EU te prijaviti projekt.

Početak natječaja za gradnju bit će u zadnjem kvartalu godine, rekao je ne preciziravši točno kada. Gradnja mosta trebala bi trajati 2 i pol do 3 godine, što znači da ako su različiti barometru u Hrvatskoj točni, HDZ i Tomislav Karamarko će otvoriti most.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari