Connect with us

Pregled

Pelješki most se neće graditi! Cesta je bolje rješenje, reče Hadžić

Objavljeno

on

Pelješki most neće se graditi, a za povezivanje šireg dubrovačkog područja s ostalim dijelom teritorija Hrvatske tražit će se rješenje koje je jeftinije, ustvrdio je ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Damir Hadžić.

“I dalje sam uvjeren da se gradnja Pelješkog mosta neće desiti i da će se rješenje tražiti u skladu s onim što je predložila BiH, a što je na kraju i u interesu Hrvatske i BiH”, kazao je Hadžić za Dnevni avaz.

Komentirajući odgodu dovršetka studije izvodljivosti o modelima povezivanja teritorija Hrvatske što ju je naručila Europska komisija kao i nagađanja da bi umjesto mosta najprihvatljivije rješenje mogao biti cestovni koridor, Hadžić je kazao kako je BiH to i ranije predlagala.

Potencijalni cestovni koridor kroz Neum ni na koji način je bi mogao biti eksteritorijalan i podrazumijevao bi uvažavanje interesa BiH, objasnio je.

U prostornom planu općine Neum već postoji opcija gradnje cestovne obilaznice oko tog gradića koja bi služila i kao poveznica za teritorij Hrvatske.

“BiH neće praviti nikakve probleme Hrvatskoj, naravno uz ispunjavanje svih prethodnih uvjeta prema našoj zemlji”, kazao je Hadžić.

Opciju gradnje mosta za Pelješac Hadžić smatra preskupom te dodaje kako ni u EU niti u Hrvatskoj “nema tako neracionalnih osoba” spremnih ulaziti u gradnju objekta koji ne pokazuje isplativost.

”Ako bi se most ipak gradio, BiH će i dalje inzistirati na slobodnom i neometanom pristupu Neumskom zaljevu i bosanskohercegovačkim teritorijalnim vodama”, rekao je Hadžić.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari