Connect with us

Hrvatska

Penava: Baukova odluka o dvojezičnosti pucanj po Vukovaru prije odlaska s vlasti

Objavljeno

-

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) ocijenio je u petak kako je odluka ministra uprave na odlasku Arsena Bauka, kojom je zaustavljena primjena dijela odredaba Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta grada Vukovara i Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara od 17. kolovoza 2015., na tragu cjelokupnoga dosadašnjeg odnosa Vlade na odlasku Zorana Milanovića prema Vukovaru i Vukovarcima.

[ad id=”93788″]

“Dok zatvaraju vrata na odlasku, morali su još jednom zapucati po Vukovaru”, ocijenio je Penava, ističući kako od nove Vlade očekuje da “prihvati ono što joj govori grad Vukovar”. Dodao je kako je to očekivao i od Vlade Zorana Milanovića, ali uzalud.
Vladi na odlasku Zorana Milanovića zamjerio je loš odnos prema Vukovaru i Vukovarcima te je ocijenio da je mogla donijeti mnogo drugih odluka kojima bi olakšala život Vukovarcima.

“Mogli su donijeti odluku kojom bi teret poreza prebacili s grada Vukovara na Vladu, ili odluku o sufinanciranju špricanja komaraca, ali nisu. Donijeli su odluku kojom opet unose nemir u Vukovar”, komentirao je Penava.

Bauk je zaustavio primjenu dijela odredaba Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara, koja je na snagu stupila 1. siječnja, i zatražio je od Vlade da podnese zahtjev za ocjenu njezine ustavnosti.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić (HDZ) je mišljenja da je vijeće postupilo ispravno i u skladu s naputcima i preporukama Ustavnog suda,

“Uvjeren sam da će Ustavni sud, ako zahtjev dođe do njega, donijeti pozitivnu odluku koja će ići u našu korist jer mislim da smo Statut uskladili s preporukama i naputcima Suda”, rekao je Gavrić, dodajući kako ga odluka ministra Bauka nije iznenadila koliko činjenica da ju je donio na samom odlasku.

“Znamo da smo odluku o usklađivanju gradskog Statuta donijeli još 17. kolovoza 2015., što znači da je bilo dosta vremena da ministar reagira, ali je on očito čekao rezultate parlamentarnih izbora i formiranje nove Vlade, svjesno kalukulirajući”, ocijenio je Gavrić.

Predstavnici srpske manjine u Vukovaru: Bauk je odluku mogao donijeti ranije

Politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru su odluku ministra uprave na odlasku Arsena Bauka o obustavi primjene dijela odredbi vukovarskog Statuta ocijenili očekivanom, ali drže da je mogla biti donijeta ranije, a ne samo dan prije isteka mandata.

„Sada je kockica prebačena na novu Vladu koja treba pokazati što i službeno misli o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar. Isto tako očekuje se i od Ustavnog suda ocjena ustavnosti, to jest pravorijek je li sporni gradski Statut usklađen s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Mi tvrdimo da nije i vjerujem da će se to i potvrditi“, kaže predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragan Crnogorac.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković mišljenja je kako se odlukom ministra na odlasku Bauka sve vraća na početak.

„Ponovno je na Gradskom vijeću da donesu Statut. Činjenica je i da je ministarstvo takvu odluku moglo donijeti i samo i mnogo ranije. Činjenica je i da je ministarstvo takvu odluku moglo donijeti i samo i mnogo ranije, bez konzultacija s Ustavnim sudom, jer je sve jasno, ali očigledno je kako nisu imali snage za takvo što. Obraćanje Ustavnom sudu bio je samo politički manevar i kupovina vremena u predizborno vrijeme“, kazao je Milaković.

Ministar uprave u odlasku Arsen Bauk obustavio je u četvrtak primjenu dijela odredbi Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, koju je Gradsko vijeće donijelo u kolovozu 2015. a na snagu je stupila 1. siječnja, te je zatražio od Vlade da podnese zahtjev za ocjenom ustavnosti te odluke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari