Pratite nas

Hrvatska

Penava: Baukova odluka o dvojezičnosti pucanj po Vukovaru prije odlaska s vlasti

Objavljeno

na

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) ocijenio je u petak kako je odluka ministra uprave na odlasku Arsena Bauka, kojom je zaustavljena primjena dijela odredaba Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta grada Vukovara i Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara od 17. kolovoza 2015., na tragu cjelokupnoga dosadašnjeg odnosa Vlade na odlasku Zorana Milanovića prema Vukovaru i Vukovarcima.

[ad id=”93788″]

“Dok zatvaraju vrata na odlasku, morali su još jednom zapucati po Vukovaru”, ocijenio je Penava, ističući kako od nove Vlade očekuje da “prihvati ono što joj govori grad Vukovar”. Dodao je kako je to očekivao i od Vlade Zorana Milanovića, ali uzalud.
Vladi na odlasku Zorana Milanovića zamjerio je loš odnos prema Vukovaru i Vukovarcima te je ocijenio da je mogla donijeti mnogo drugih odluka kojima bi olakšala život Vukovarcima.

“Mogli su donijeti odluku kojom bi teret poreza prebacili s grada Vukovara na Vladu, ili odluku o sufinanciranju špricanja komaraca, ali nisu. Donijeli su odluku kojom opet unose nemir u Vukovar”, komentirao je Penava.

Bauk je zaustavio primjenu dijela odredaba Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara, koja je na snagu stupila 1. siječnja, i zatražio je od Vlade da podnese zahtjev za ocjenu njezine ustavnosti.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić (HDZ) je mišljenja da je vijeće postupilo ispravno i u skladu s naputcima i preporukama Ustavnog suda,

“Uvjeren sam da će Ustavni sud, ako zahtjev dođe do njega, donijeti pozitivnu odluku koja će ići u našu korist jer mislim da smo Statut uskladili s preporukama i naputcima Suda”, rekao je Gavrić, dodajući kako ga odluka ministra Bauka nije iznenadila koliko činjenica da ju je donio na samom odlasku.

“Znamo da smo odluku o usklađivanju gradskog Statuta donijeli još 17. kolovoza 2015., što znači da je bilo dosta vremena da ministar reagira, ali je on očito čekao rezultate parlamentarnih izbora i formiranje nove Vlade, svjesno kalukulirajući”, ocijenio je Gavrić.

Predstavnici srpske manjine u Vukovaru: Bauk je odluku mogao donijeti ranije

Politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru su odluku ministra uprave na odlasku Arsena Bauka o obustavi primjene dijela odredbi vukovarskog Statuta ocijenili očekivanom, ali drže da je mogla biti donijeta ranije, a ne samo dan prije isteka mandata.

„Sada je kockica prebačena na novu Vladu koja treba pokazati što i službeno misli o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar. Isto tako očekuje se i od Ustavnog suda ocjena ustavnosti, to jest pravorijek je li sporni gradski Statut usklađen s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Mi tvrdimo da nije i vjerujem da će se to i potvrditi“, kaže predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragan Crnogorac.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković mišljenja je kako se odlukom ministra na odlasku Bauka sve vraća na početak.

„Ponovno je na Gradskom vijeću da donesu Statut. Činjenica je i da je ministarstvo takvu odluku moglo donijeti i samo i mnogo ranije. Činjenica je i da je ministarstvo takvu odluku moglo donijeti i samo i mnogo ranije, bez konzultacija s Ustavnim sudom, jer je sve jasno, ali očigledno je kako nisu imali snage za takvo što. Obraćanje Ustavnom sudu bio je samo politički manevar i kupovina vremena u predizborno vrijeme“, kazao je Milaković.

Ministar uprave u odlasku Arsen Bauk obustavio je u četvrtak primjenu dijela odredbi Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, koju je Gradsko vijeće donijelo u kolovozu 2015. a na snagu je stupila 1. siječnja, te je zatražio od Vlade da podnese zahtjev za ocjenom ustavnosti te odluke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković o ministrici Žalac: Čuli smo se, sve smo riješili

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade i HDZ-a, Andrej Plenković, boravio je u Krapinskim Toplicama i tom prigodom komentirao političke aktualnosti u zemlji.

Upitan o čemu je razgovarao na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, Plenković je rekao da je, između ostaloga, bilo govora i o izborima za Europski parlament, prenosi N1

“Izbori će biti raspisani 26. ožujka”, rekao je Plenković i dodao da se s predsjednicom Republike i predsjednikom Sabora, Gordanom Jandrokovićem, sastaje svakih četiri do šest tjedana te da razgovaraju o svim aktualnostima.

Upitan za komentar o ministrici Gabrijeli Žalac i njezinim izjavama da joj se podmeće i iz same stranke, Plenković je rekao da svaki dan odgovara na to pitanje. “Ministrica radi svoj posao”, rekao je.

Na pitanje je li razgovarao s ministricom, Plenković je rekao: “Čuli smo se, sve smo riješili.”

Što se tiče izjave predsjednika SDP-a, Davora Bernardića, da je HDZ-u potreban Zakon o financiranju političkih aktivnosti, kako bi legalizirao svoje crne fondove, Plenković je rekao da je “taj stupanj katastrofalnih izjava ispod svake razine bezobraznih, čak i klevetničkih”.

Upitan hoće li se sastati s Miloradom Pupovcem, Plenković je rekao da su u kontaktu te da će se vidjeti idući tjedan.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Karlovcu blagoslovljen kip sv. Majke Terezije

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Kip sv. Majke Terezije iz Calcutte, rad akademskog kipara Ante Jurkića, postavljen u Karlovcu, na prilazu Nacionalnom svetištu sv. Josipa, blagoslovljen je u subotu uz nazočnost katoličkih biskupa i vjernika te predstavnika Vlade Sjeverne Makedonije, Vlade Kosova, veleposlanike Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije te izaslanike Hrvatskog sabora i Vlade.

Kip Svete Majke Terezije u Karlovcu darovala je Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj- Prljaskaj rekla da je su sveticu Majku Tereziju još za života poštovali mnogi diljem svijeta.

Majka Terezija – svetica koja je liječila tjelesne i duševne rane odbačenih

“Poštovali su Majku Tereziju obični ljudi, čelnici vodećih svjetskih sila, moćnici, slavne osobe i humanitarci, a posebno oni iz Reda Misionarki ljubavi, kojega je Majka Terezija osnivala i koji danas djeluje u 133 zemlje svijeta, jer su vjerovali da se humanitarnim djelovanjem može pobijediti siromaštvo, glad, bijeda i bol, da čovjek može savladati svoju najveću prepreku ljudskosti, a to je mržnja”, rekla je Lekaj- Prljaskaj.

Svetu Majku Tereziju nazvala je sveticom koja je liječila duševne i tjelesne rane odbačenih, onih od kojih su svi drugi digli ruke.

Izaslanik premijera i karlovački gradonačelnik Damir Mandić posebno je pozdravio predsjednike Zajednice Albanaca Karlovačke županije Besira Ziberija i Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj Esada Čollaku te rektora Nacionalnog svetišta sv, Josipa u Karlovcu msgr. Antuna Sentea koji su najzaslužniji za postavljanje tog kipa u Karlovcu.

Karlovac je grad susreta, na razmeđi putova, a sada ima i kip Svete Majke Terezije, koja predstavlja i albansku zajednicu i Makedoniju i “spona je nas katolika s istočnjačkim svijetom”, rekao je Mandić.

“Čini mi se je Majka Terezija sve ono što bismo svi mi htjeli biti, da iz svog utemeljenja u Isusu Kristu razvijemo, kao i ona, djelotvorno pomaganje, jer svi mi koji donosimo razne zakone, odluke i deklaracije vidimo da često ostaju samo ‘slovo na papiru’. Majka Terezija treba nam biti pokazatelj da možemo biti djelotvorni, na raspolaganju svima onima koji nas trebaju”, rekao je Mandić te poželio da Sveta Majka Terezija i njezin kip u Karlovcu budu inspiracija mnogima, da i oni budu takvi ljudi.

Mons. Šaško: Svi trebamo živjeti blizinu, osmijeh i ruke Majke Terezije

Nakon otkrivanja kipa i blagoslova, pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško poželio je da “svi živimo blizinu, osmjeh i ruke Majke Terezije”.

Ranije, tijekom mise rekao je kako je siguran da će kip Svete Majke Terezije, s rukama ispruženim za zagrljaj, biti poticaj mnogima da joj se obrate, tako malenoj i tako velikoj, poniznoj, koja je odbijala da ju se hvali i časti, da bi ih zagovarala na nebu, da bi osjetili blizinu Krista i da tu radost Kristove blizine znaju davati svim ljudima, posebno prijateljima.

Više govornika istaknulo je kako je na Veliki petak, 24. ožujka 1978. Sveta Majka Terezija s isusovcem i misionarom o. Antom Gabrićem posjetila Karlovac i crkvu sv. Josipa, što je i razlog da su članovi Zajednice Albanaca Karlovačke županije, uz financijsku pomoć Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, upravo u Karlovcu postavili kip Majci Tereziji kao sunarodnjakinji kršćanske vjere, dobitnici Nobelove nagrade za mir (1979.), koju je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženom 2003., a papa Franjo sveticom 2016. godine.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari