Pratite nas

Hrvatska

Penava: Baukova odluka o dvojezičnosti pucanj po Vukovaru prije odlaska s vlasti

Objavljeno

na

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) ocijenio je u petak kako je odluka ministra uprave na odlasku Arsena Bauka, kojom je zaustavljena primjena dijela odredaba Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta grada Vukovara i Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara od 17. kolovoza 2015., na tragu cjelokupnoga dosadašnjeg odnosa Vlade na odlasku Zorana Milanovića prema Vukovaru i Vukovarcima.

[ad id=”93788″]

“Dok zatvaraju vrata na odlasku, morali su još jednom zapucati po Vukovaru”, ocijenio je Penava, ističući kako od nove Vlade očekuje da “prihvati ono što joj govori grad Vukovar”. Dodao je kako je to očekivao i od Vlade Zorana Milanovića, ali uzalud.
Vladi na odlasku Zorana Milanovića zamjerio je loš odnos prema Vukovaru i Vukovarcima te je ocijenio da je mogla donijeti mnogo drugih odluka kojima bi olakšala život Vukovarcima.

“Mogli su donijeti odluku kojom bi teret poreza prebacili s grada Vukovara na Vladu, ili odluku o sufinanciranju špricanja komaraca, ali nisu. Donijeli su odluku kojom opet unose nemir u Vukovar”, komentirao je Penava.

Bauk je zaustavio primjenu dijela odredaba Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara, koja je na snagu stupila 1. siječnja, i zatražio je od Vlade da podnese zahtjev za ocjenu njezine ustavnosti.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić (HDZ) je mišljenja da je vijeće postupilo ispravno i u skladu s naputcima i preporukama Ustavnog suda,

“Uvjeren sam da će Ustavni sud, ako zahtjev dođe do njega, donijeti pozitivnu odluku koja će ići u našu korist jer mislim da smo Statut uskladili s preporukama i naputcima Suda”, rekao je Gavrić, dodajući kako ga odluka ministra Bauka nije iznenadila koliko činjenica da ju je donio na samom odlasku.

“Znamo da smo odluku o usklađivanju gradskog Statuta donijeli još 17. kolovoza 2015., što znači da je bilo dosta vremena da ministar reagira, ali je on očito čekao rezultate parlamentarnih izbora i formiranje nove Vlade, svjesno kalukulirajući”, ocijenio je Gavrić.

Predstavnici srpske manjine u Vukovaru: Bauk je odluku mogao donijeti ranije

Politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru su odluku ministra uprave na odlasku Arsena Bauka o obustavi primjene dijela odredbi vukovarskog Statuta ocijenili očekivanom, ali drže da je mogla biti donijeta ranije, a ne samo dan prije isteka mandata.

„Sada je kockica prebačena na novu Vladu koja treba pokazati što i službeno misli o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar. Isto tako očekuje se i od Ustavnog suda ocjena ustavnosti, to jest pravorijek je li sporni gradski Statut usklađen s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Mi tvrdimo da nije i vjerujem da će se to i potvrditi“, kaže predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragan Crnogorac.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković mišljenja je kako se odlukom ministra na odlasku Bauka sve vraća na početak.

„Ponovno je na Gradskom vijeću da donesu Statut. Činjenica je i da je ministarstvo takvu odluku moglo donijeti i samo i mnogo ranije. Činjenica je i da je ministarstvo takvu odluku moglo donijeti i samo i mnogo ranije, bez konzultacija s Ustavnim sudom, jer je sve jasno, ali očigledno je kako nisu imali snage za takvo što. Obraćanje Ustavnom sudu bio je samo politički manevar i kupovina vremena u predizborno vrijeme“, kazao je Milaković.

Ministar uprave u odlasku Arsen Bauk obustavio je u četvrtak primjenu dijela odredbi Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, koju je Gradsko vijeće donijelo u kolovozu 2015. a na snagu je stupila 1. siječnja, te je zatražio od Vlade da podnese zahtjev za ocjenom ustavnosti te odluke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

SAD Inženjerskoj satniji Hrvatske kopnene vojske donirao mehanizaciju vrijednu 7,8 milijuna kuna

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

U Vojarni “Kamensko” u Karlovcu u ponedjeljak je održana primopredaja šest kamiona i jednog kopača utovarivača, vrijednih 7,8 milijuna kuna, koje je vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Satniji za inženjerijsku potporu Hrvatske vojske.

Zahvalivši na šest kamiona “ford” i kopaču utovarivaču, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je ocijenio da je ta donacija potvrda “istinskoga i strateškog savezništva Republike Hrvatske i SAD-a”.

Podsjetivši da je SAD od 1996. godine do danas za opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske osigurao više od 500 milijuna dolara, posebno je istaknuo da slijedi donacija dvaju helikoptera “crni jastreb”, koji će znatno “promijeniti sliku Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u pogledu sposobnosti i tehnologije budući da uvođenje spomenutih sustava znači prelazak na zapadnu tehnologiju i ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku”.

Ministar Krstičević također je istaknuo koliko je važna suradnja i sudjelovanje hrvatskih časnika na američkim vojnim školama, i to na operativnoj i strateškoj razini.

“Kroz ove oblike izobrazbe dosad je prošlo više od tisuću naših najperspektivnijih časnika, a izobrazba na američkim vojnim školama omogućuje nam držanje koraka s najmodernijim vojskama svijeta i doprinosi usvajanju najnovijih doktrina i taktika modernog ratovanja”, rekao je te ocijenio da je u mirovnim misijama i operacijama Hrvatska “kontinuirano vrlo odgovorna saveznica te će nastaviti svoje sudjelovanje u djelokrugu definiranim odlukama Hrvatskoga sabora”.

“Naši su pripadnici trenutačno prisutni u operacijama UN-a u Indiji i Pakistanu, Libanonu te Zapadnoj Sahari.

Upravo je inženjerijska satnija odradila izvrstan posao u Libanonu, na čemu im čestitam, a osim u UN-u nastavljamo naše sudjelovanje i u NATO-misijama u Afganistanu, Iraku i Kosovu, u operaciji Inherent Resolve te NATO-aktivnostima ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i uskoro ponovno u Litvi”, zaključio je ministar Krstičević.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst izrazio je zadovoljstvo suradnjom dviju država te profesionalizmom Hrvatske vojske, dodajući kako vjeruje u daljnju suradnju dviju država na obostrano zadovoljstvo. Za konkretnu je donaciju rekao kako vjeruje da će Inženjerijskoj satniji pomoći u izgradnji i obuci za terenske inženjerijske sposobnosti i u potpori miru.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov također je zahvalio veleposlaniku Kohorstu, ističući da će ta “inženjerijska sredstva povećati učinkovitost i sposobnost te postrojbe, koja je već pokazala da je spremna na sve zadaće”. Zbog dosadašnje suradnje, istaknuo je, SAD je “najvažniji strateški partner u održavanju i razvijanju hrvatskih obrambenih sposobnosti”, a obrambena suradnja, dodao je, “predstavlja okosnicu bilateralnih odnosa SAD-a i Republike Hrvatske”.

Na kraju su ministar Krstičević, veleposlanik Kohorst i general Šundov razgledali mehanizaciju za građevinske radove, izgradnju mostova, pontonskih mostova, protuminske radove, miniranja i rušenja.

Krstičević je zahvalio zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske general bojniku Siniši Jurkoviću na doprinosu u mirovnim misijama i na pomoći domaćim civilnim institucijama, što je, rekao je, vrlo važna zadaća Hrvatske vojske.

Donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj omogućena je novcem Global Peace Keeping Operations Initiative (GPOI) programa.

Foto: MORH

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Guverner Boris Vujčić: Ljudi odlaze, nema radnika, treba povećati plaće…

Objavljeno

na

Objavio

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić poručio je u ponedjeljak da je nedostatak kvalificirane radne snage postao glavna prepreka rastu u mnogim zemljama, pa je tako nužno stvarati okruženje koje će poticati ostanak talentiranih pojedinaca, što između ostalog uključuje i podizanje plaća.

Vujčić je to poručio na otvaranju međunarodne konferencije “Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi”, koju HNB zajednički organizira s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Konferencija je usredotočena na tržište rada i demografske izazove, budućnost rada i politike potrebne za održiv gospodarski rast i dostizanje razine dohotka razvijenih zemalja zapadne Europe. Uz predstavnike MMF-a i HNB-a, na njoj sudjeluju i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, kao i petnaestak guvernera središnjih banaka i ministara financija iz srednje, istočne i jugoistočne Europe, predstavnici Svjetske banke, Europske komisije, Banke za međunarodne namire i drugih institucija, te ugledni stručnjaci sa sveučilišta Oxford, London i Tartu.

Vujčić je kazao da je razumijevanje veza između demografije, radnih mjesta i rasta tema koja je sve važnija za zemlje srednje, istočne i jugoistočne Europe (CESEE), budući da radna snaga, čiji se broj ubrzano smanjuje, potiče tendenciju smanjenja potencijala za hvatanje koraka s ostatkom Europe.

U isto vrijeme, kaže Vujčić, tema je relevantna i za mnoge druge zemlje koje su pogođene starenjem stanovništva, kao i ekonomskom migracijom.

Kako napominje, s obzirom na učinkovitije javne zdravstvene sustave i niže stope plodnosti, prosječni europski građanin danas je stariji nego ‘u ne tako dalekoj prošlosti’, pri čemu se srednja dob u EU od početka stoljeća povećala za 4,5 godina.

Za manje razvijene europske zemlje, izazov starenja stanovništva povezan je i s izazovom vanjske migracije, a ta kombinacija stvara im velike strukturne probleme, pri čemu ne samo da ugrožava održivost mirovinskih i zdravstvenih sustava, već može utjecati i na njihov potencijalni rast, upozorava Vujčić.

Tijekom posljednje produljene recesije u Europi su se dogodile značajne migracije, a radnici su se preselili iz zemalja koje su najviše pogođene krizom u one naprednije. “Danas, kada dolazi do gospodarskog oporavka diljem kontinenta, nedostatak kvalificirane radne snage postao je glavna prepreka rastu u mnogim zemljama. Prema istraživanju EIB-a iz 2018. godine, tvrtke u CESEE-u smatraju da je ograničena dostupnost kvalificirane radne snage jedna od najvećih prepreka ulaganjima”, ističe Vujčić.

U tom kontekstu, poručuje, stvaranje i očuvanje kvalificirane radne snage pojavilo se kao ključni cilj za kreatore politike u tim zemljama. Njegovo postizanje zahtijeva stvaranje okruženja u kojem će talentirani pojedinci biti motivirani ostati i raditi u svojoj domovini. Povećanje plaća do dovoljno visoke razine u tim zemljama je tek dio rješenja, s obzirom da je važan čimbenik i sigurnost zaposlenja, bez kojeg, unatoč i dovoljno visokoj plaći, brojni napuštaju pojedine zemlje.

Vujčić napominje da postoje i brojne mjere koje nadilaze politike tržišta rada i mogu pružiti prave poticaje za ostanak radne snage, a odnose se primjerice na priuštivo stanovanje, posebno za mlađe obitelji, kao i obrazovanje.

“Konkretno, provedba reformi za usklađivanje ishoda obrazovnog sustava s potrebama korporativnog sektora neće samo doprinijeti izgradnji vještih i motiviranih zaposlenika, već će također smanjiti vjerojatnost da će takva radna snaga dugo vremena ostati nezaposlena i tako postati očajna i obeshrabrena”, poručio je Vujčić, koji se osvrnuo i na prošlost, odnosno na Dubrovačku Republiku, njezino gospodarstvo i javne politike u području zdravstva, socijalne skrbi i obrazovnog sustava, kojima se nastojalo zadržati domaću radnu snagu i privući stranu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari