Pratite nas

Hrvatska

Penava: Baukova odluka o dvojezičnosti pucanj po Vukovaru prije odlaska s vlasti

Objavljeno

na

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) ocijenio je u petak kako je odluka ministra uprave na odlasku Arsena Bauka, kojom je zaustavljena primjena dijela odredaba Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta grada Vukovara i Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara od 17. kolovoza 2015., na tragu cjelokupnoga dosadašnjeg odnosa Vlade na odlasku Zorana Milanovića prema Vukovaru i Vukovarcima.

[ad id=”93788″]

“Dok zatvaraju vrata na odlasku, morali su još jednom zapucati po Vukovaru”, ocijenio je Penava, ističući kako od nove Vlade očekuje da “prihvati ono što joj govori grad Vukovar”. Dodao je kako je to očekivao i od Vlade Zorana Milanovića, ali uzalud.
Vladi na odlasku Zorana Milanovića zamjerio je loš odnos prema Vukovaru i Vukovarcima te je ocijenio da je mogla donijeti mnogo drugih odluka kojima bi olakšala život Vukovarcima.

“Mogli su donijeti odluku kojom bi teret poreza prebacili s grada Vukovara na Vladu, ili odluku o sufinanciranju špricanja komaraca, ali nisu. Donijeli su odluku kojom opet unose nemir u Vukovar”, komentirao je Penava.

Bauk je zaustavio primjenu dijela odredaba Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara, koja je na snagu stupila 1. siječnja, i zatražio je od Vlade da podnese zahtjev za ocjenu njezine ustavnosti.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić (HDZ) je mišljenja da je vijeće postupilo ispravno i u skladu s naputcima i preporukama Ustavnog suda,

“Uvjeren sam da će Ustavni sud, ako zahtjev dođe do njega, donijeti pozitivnu odluku koja će ići u našu korist jer mislim da smo Statut uskladili s preporukama i naputcima Suda”, rekao je Gavrić, dodajući kako ga odluka ministra Bauka nije iznenadila koliko činjenica da ju je donio na samom odlasku.

“Znamo da smo odluku o usklađivanju gradskog Statuta donijeli još 17. kolovoza 2015., što znači da je bilo dosta vremena da ministar reagira, ali je on očito čekao rezultate parlamentarnih izbora i formiranje nove Vlade, svjesno kalukulirajući”, ocijenio je Gavrić.

Predstavnici srpske manjine u Vukovaru: Bauk je odluku mogao donijeti ranije

Politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru su odluku ministra uprave na odlasku Arsena Bauka o obustavi primjene dijela odredbi vukovarskog Statuta ocijenili očekivanom, ali drže da je mogla biti donijeta ranije, a ne samo dan prije isteka mandata.

„Sada je kockica prebačena na novu Vladu koja treba pokazati što i službeno misli o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar. Isto tako očekuje se i od Ustavnog suda ocjena ustavnosti, to jest pravorijek je li sporni gradski Statut usklađen s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Mi tvrdimo da nije i vjerujem da će se to i potvrditi“, kaže predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragan Crnogorac.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković mišljenja je kako se odlukom ministra na odlasku Bauka sve vraća na početak.

„Ponovno je na Gradskom vijeću da donesu Statut. Činjenica je i da je ministarstvo takvu odluku moglo donijeti i samo i mnogo ranije. Činjenica je i da je ministarstvo takvu odluku moglo donijeti i samo i mnogo ranije, bez konzultacija s Ustavnim sudom, jer je sve jasno, ali očigledno je kako nisu imali snage za takvo što. Obraćanje Ustavnom sudu bio je samo politički manevar i kupovina vremena u predizborno vrijeme“, kazao je Milaković.

Ministar uprave u odlasku Arsen Bauk obustavio je u četvrtak primjenu dijela odredbi Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, koju je Gradsko vijeće donijelo u kolovozu 2015. a na snagu je stupila 1. siječnja, te je zatražio od Vlade da podnese zahtjev za ocjenom ustavnosti te odluke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ivan Anušić: Hvala našoj Vladi – Novom podjelom NUTS2 regija ispravit ćemo nepravdu koju je SDP nanio Slavoniji!

Objavljeno

na

Objavio

Napokon je došlo vrijeme za ispravljanje nepravde koju je još 2012. SDP-ova Vlada nanijela Slavoniji, Baranji i Srijemu, stavljajući nas u istu statističku regiju sa Zagrebom! Hvala našoj Vladi i predsjedniku Plenkoviću! – poručio je osječko-baranjski župan i član Predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić komentirajući prijedlog nove podjele prema kojoj bi slavonske županije činile zasebnu NUTS2 regiju, odvojenu od Zagreba, što će istoku Lijepe Naše omogućiti veći postotak sredstava iz EU fondova te time brži i kvalitetniji razvoj.

Ispravljena nepravda

Anušić je istaknuo da se Slavonija napokon oslobađa nepravednog stiska u kojem se našla mimo svoje volje:

– Ovu sam temu otvorio i 2015. godine, kada sam postao zastupnik u Hrvatskom saboru. Zbog takve statističke podjele, koju možemo „zahvaliti“ čudnovatoj SDP-ovoj Vladi, Osječko-baranjska i sve slavonske županije bile su zakinute za golemi iznos EU poticaja za poduzetnike i obrtnike te kod financiranja projekata iz fondova Europske unije.

U istoj regiji s Gradom Zagrebom, koji je razvijen iznad prosjeka EU-a, umjetno nam je podignuta razina razvijenosti (Slavonija je na 40% prosjeka EU-a – op. ur.), pa smo u manjem postotku mogli povlačiti europski novac! Novom će podjelom Slavonija i Baranja moći dobiti dvostruko veći stupanj potpora!

Više ulaganja i EU novca

Dodao je da je dosadašnji ustroj statističkih regija jedan od razloga zbog čega Slavonija nije mogla sustizati razvijenije dijelove Lijepe Naše.

– Jednostavno nismo mogli pratiti pozitivne trendove, nismo mogli parirati Zagrebu ili Varaždinu kada govorimo o investicijama i poduzetništvu.

Nakon što Slavonija, zajedno s dijelom središnje Hrvatske, postane zasebna statistička regija u razini našega stvarnog indeksa razvijenosti, očekujemo znatno bolju i kvalitetniju apsorpciju i sredstava iz europskih fondova, i subvencija za poduzetnike, i poticaja za investicije na istoku Hrvatske!

 

IVAN ANUŠIĆ: Rad i upornost uvijek donose rezultat!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Rugvica: Otvoren novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana te otkriven spomenik prvom predsjedniku RH

Objavljeno

na

Objavio

U Rugvici je u petak otvoren novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, rad akademskog kipara Ante Jurkića.

Trg su otkrivanjem spomenika otvorili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanica premijera i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i načelnik općine Rugvica Mato Čičak.

Obnova Trga dr. Franje Tuđmana, vrijedna više od 1,8 milijuna kuna, financirana je iz proračunskih sredstava Općine Rugvica i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pri čemu su putem natječaja tog Ministarstva osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 850.000 kuna.

Izrazivši zadovoljstvo što se Rugvica pridružila mnogim gradovima i općinama diljem zemlje koji već imaju spomenike podignute prvom hrvatsko predsjedniku, Jandroković je rekao da time žitelji Rugvice odaju počast i vrednuju djelovanje dr. Franje Tuđmana i njegovu političku ostavštinu, bitnu za hrvatski narod i državu.

“Svi ovi spomenici potvrda su poštovanja ali i izraz zahvalnosti hrvatskog naroda čovjeku koji ga je nesebično zadužio. Ti spomenici ujedno predstavljaju i simbol hrvatske slobode u koju nas je dr. Franjo Tuđman poveo. Slobode hrvatskog naroda za koju se dr. Tuđman pripremio, pripremao i živio čak i onda kada mu je ta sloboda bila oduzeta”, rekao je Jandroković.

Izaslanica premijera Gabrijela Žalac rekla je da je općina Rugvica zbog svog prometnog položaja i blizine Zagreba jedna od najrazvijenijih općina u zemlji. Istaknula je i važnost nove NUTS 2 podjele RH što će omogućiti jačanje gospodarstva okolnih područja Grada Zagreba.

Žalac je rekla i da je danas, zajedno s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, u natječaju koji se odnosi na poduzetničke zone potpisala odluku da općina Rugvica dobije poslovnu zonu u vrijednosti 15,6 milijuna kuna od čega je devet milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić kazao je da je ime prvog hrvatskog predsjednika utkano u temelje RH. “Energija, vizija, odlučnost ali prije svega ljubav prema domovini su ono što je krasilo prvog hrvatskog predsjenika i po tome ga se i danas prisjećamo”, rekao je.

Zadovoljstvo otvorenjem novouređenog Trga dr. Franje Tuđmana i spomenika prvom hrvatskom predsjedniku izrazio je i načelnik općine Rugvica Mato Čičak istaknuvši da su puno toga napravili kako bi njihova općina bila po mjeri svih njezinih stanovnika – općina obitelji, djece, obrtnika i poduzetnika te općina investicija .

Svečanosti su, uz Miroslava Tuđmana i stanovnike Rugvice, nazočili i saborski zastupnici Davor Ivo Stier, Dražen Barišić te, Božo Ljubić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari