Connect with us

Politika

Penava: Mjesta u koloni ima za svakog tko se dođe pokloniti žrtvama velikosrpske agresije u Vukovaru

Objavljeno

-

isječak/N1

Nakon što je Vukovar i ove godine bio predmet političkih previranja i prepucavanja, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je za N1 Televiziju da će u subotu, kada se obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, sve proći u najboljem redu.

“Što se tiče političkih prepucavanja, možemo to gledati iz tog kuta, ali boriti se za dostojanstvo ljudi koji su ginuli ovdje, za poginule civile, mislim da je to politika koju bi svi u ovoj državi trebali uvažavati. Što znači sutra odavati pijetet, ako dijelite ljude i ne priznajete svakom da njegov život ne vrijedi dovoljno a uložio ga je u temelje ove države”, rekao je Penava.

Penava se dotaknuo i onih koji drže da je on taj koji dijeli ljude. “To kažu oni koji su pogođeni činjenicom da smo HOS istaknuli u prvi red jer ih proganjaju i rade pritisak na njih. Vukovar je pun priča i ne možete pobjeći od istine. Na mjestu gdje je danas trebao biti bačen vijenac, a srećom nije, ubijen je branitelj HOS-a koji se priključio HOS-u nakon što mu je majka stradala. Srbin… Slušam ove priče o politiziranju i dijeljenju. Suzdržavam se iz pijteteta prema Vukovaru, ali na vrijednosti i žrtve grada Vukovar ne dam”, rekao je gradonačelnik Vukovara za N1.

Penava se prisjetio Vukovara i događaja iz 1991. godine: “Povodom ratnih događanja – konfuzija, strah, perspektiva koju ne možete sebi objasniti. Ne možete vjerovati da se to događa, čekate da vas netko probudi… Kako vrijeme prolazi, shvaćate da se svijet okrenuo i shvaćate da ne sanjate… Trebalo je puno godina da stvari legnu na svoje mjesto. Mnogima od nas to još nije leglo do kraja, nekima ni neće.”

Predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) ove godine 17. nisu bacili vijence u Dunav u Vukovaru. Domovinski im je pokret ranije poručio da će ih, ako to pokušaju napraviti, na licu mjesta dočekati “živi zid” i spriječiti u namjeri da odaju počast žrtvama.

“Neka (predsjednik SDSS-a Milorad) Pupovac poručuje što hoće, on je član vladajuće koalicije. Mjesta u koloni ima za svakog tko se dođe pokloniti žrtvama velikosrpske agresije u Vukovaru. Oni koji poput SDSS-a dolaze te žrtve dijeliti na Hrvate i Srbe – mi to nikad nismo radili. Mi smo jedino u Vukovaru znali i plakali za hrvatskim, srpskim, albanskim i bilo čijim žrtvama koji su stradali za obranu grada. Žalosno je ako Vukovar stoji sam na toj liniji, ako iza njega ne stoji cijela država i sve političke stranke u Hrvatskoj, a vidimo da ne stoje. Trebamo se zapitati iza kojih vrijednosti onda stojimo”, rekao je Penava.

Osvrnuo se i na poteze Vlade. “Vlada je radila podmukao posao: kontinuirano je radila na drugom plakatu, na otimanju logotipa, na krađi kolone. Bio sam smiren, i sutra ću dočekati Andreja Plenkovića i poželjeti mu dobrodošlicu, ali kako su se ove godine postavili prema Vukovaru je za osudu”, zaključio je Penava.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas