Pratite nas

Politika

Penava objasnio zašto se kandidirao na unutarstranačkim izborima u HDZ-u

Objavljeno

na

Vukovarski gradonačelnik, Ivan Penava, na konferenciji za novinare zajedno sa stranačkim kolegama iz HDZ-a, Mirom Kovačem i Davorom Ivom Stierom najavio je kandidaturu na unutarstranačkim izborima.

“Naravno da je u demokraciji poželjno imati svakakva razmišljanja, ali kad govorimo o HDZ-u, stranci koja je pokrenula cjelokupan hrvatski narod u vremenima kad je bilo najteže, koja se zato često kiti epitetom državotvorna, nepojmljivo je da je ta hrabrost u jednom trenutku, usudio bih se reći sa smrću prvog hrvatskog predsjednika, nestala i povukla se. Jer čak ni procese iz Domovinskog rata cijelo to vrijeme nakon rata HDZ nema učinkovit odgovor za rješavanje tih pitanja. Samo brojimo godine i vlade koje se izmjenjuju”, rekao je Penava, prenosi N1.

“Kad uzmete u obzir da prigodom prosvjeda u Vukovaru koji je bio prije godinu i pol, ne samo da nije bilo potpore u HDZ-u, nego je čak bilo pokušaja opstrukcije prosvjeda i jasno se onda nameće misao koja vodi ka jedinom logičnom zaključku – nedostatak vizije i hrabrosti da se nastavi putem na kojem je HDZ i osnovan. Onaj tko bježi i nema snage donijeti pravdu žrtvama rata, radi jasan otklon od bilo kakve državotvorne politike”, rekao je Penava.

“Treća tema, politički habitus kojem HDZ pripada. Skloni smo promišljati da je HDZ-ov politički habitus centar i desno, koliko god ne volim te termine, ali zbog jednostavnosti ih koristim. Kao najveća domoljubma stranka mi se već godinama, pa možda isto od smrti Tuđmana, ne ponašamo tako. Ne gradimo konstrukciju u tom smjeru, ne gradimo koalicijske partnere i ne dajemo potporu prijateljima u tom prostoru. Ne činimo dugoročno dobro HDZ-u, jer ne prepoznajemo taj smjer. U zadnjih nekoliko godina vrlo jasno smo detektirali upravo opcije desno od HDZ-a kao najveće protivnike. To je loš put i to je ono što nas sukladno nekakvom tijeku logičnog promišljanja dovodi do zaključka da nam je prihvatljiviji HNS i HSS kao partner umjesto stranaka na koje se prirodno naslanjamo”, rekao je Penava.

“Posljedice samo ove tri premise su jasne i neosporne koliko god se pokušavalo uljepšati. Evidentan je gubitak europskih izbora za HDZ s povijesno najlošijim rezultatom od osnutka hrvatske države i to na izborima na kojima se očekivala pobjeda nad SDP-om. Politički ambijent u kojem je do tad, do europskih izbora, HDZ vladao i upravljao državom bio je komotni ambijent dominacije. Nakon europskih izbora taj ambijent komfora i dominacije smo zamijenili buđenjem ljevice i potencijalom njihova rasta”, rekao je Penava.

“Potom dolaze predsjednički izbori i gubitak naše kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović. Koliko god se pokušalo umanjiti taj gubitak, mislim da je on jako velik i teško mi je osobno pao. Nikome tko je ozbiljan u stranci to ne može biti mala stvar.

Razlozi za taj poraz su otuđivanje od baze i politike podjela na tradicionalnom domobljubnom tijelu, od čega je sasvim jasno i nedbvojbeno profitirala ljevica, a posljedice negativnih trendova su jasne – HDZ ulazi u period utakmica koje su daleko od perioda komfora i dominacije i to je jasna poruka članstvu HDZ-a da taj pravac moramo mijenjati i danas smo zato ovdje. Imali smo dovoljno razuma i hrabrosti izaći sa svojim promišljanjima o pravcu kojim HDZ ide i naznačiti nužnost promjena”, rekao je Penava.

Podsjetimo, Miro Kovač je na tiskovnoj konferenciji objavio pet točaka kao razloge zašto se trojac odlučio zajednički kandidirati na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Miro Kovač: Moramo vratiti HDZ na Tuđmanov kolosjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Škoro: ‘Kako sam i obećao, osnovat ću politički pokret’

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Miroslav Škoro je na svojoj Facebook stranici objavio da do kraja mjeseca osniva politički pokret:

“Kako sam i obećao, do kraja veljače osnovat ću politički pokret koji će promijeniti Hrvatsku. Neće me zaustaviti ni virusi ni podvale.

Pratite sve uskoro uživo na mojoj Facebook stranici. Hvala vam na strpljenju i povjerenju”, napisao je Miroslav Škoro na svojoj Facebook stranici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Sukob interesa: Davor Bernardić dobio stipendiju Cotruglija samo zato što je u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Nije baš da mu je stipendija Poslovne škole Cotrugli od 263 tisuće kuna bila poklon, ali nije baš ni da ju je dobio po nekim drugim kriterijima osim po tome što je saborski zastupnik.

Doveo se tako predsjednik SDP-a Davor Bernardić, objavilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, “u odnos ovisnosti koja bi mogla utjecati na njegovu objektivnost kao dužnosnika pri donošenju zakona kojima se uređuje poslovanje privatnih visokih škola i fakulteta”.

Iskoristio je, kaže se u odluci Povjerenstva, “obnašanje javne dužnosti kako bi postigao osobni probitak”, što je protivno petom članku Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Ali upravo taj peti članak nije propisao mogućnost izricanja sankcija, pa Bernardić neće dobiti novčanu niti ikakvu drugu kaznu, piše Večernji list

Svejedno, odluka koju je Povjerenstvo objavilo prekjučer konačni je kraj sage o Bernardićevoj stipendiji, koja je počela još potkraj 2017. godine, kad se prvi čovjek SDP-a na Facebooku pohvalio diplomom spomenute poslovne škole i zvanjem “chief executive MBA”.

Netko ga je tada prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer, kao saborski zastupnik, smije primiti dar samo do vrijednosti od petsto kuna, a stipendija koju je primio bila je 262.500 kuna veća.

Postupak je potrajao jer Povjerenstvo, kako objašnjavaju njegovi članovi, nije odmah dobilo sve tražene dokumente, a potom je počela analiza jer je Davor Bernardić u svojem očitovanju kazao da mu stipendija nije bila poklonjena, već se obvezao, kako je rekao, na niz aktivnosti koje mora obaviti da bi je dobio.

“Činidba i protučinidba”, kako je to razložilo Povjerenstvo. Pa se predsjednik Partije ugovorom s PŠ Cotrugli, među ostalim, obvezao da bude zaštitno lice škole u promotivnim kampanjama te da 10 godina predlaže po jednog kandidata godišnje koji bi također trebao dobiti stipendiju.

Ugovorom se dužnosnik obvezao, bez naknade, odraditi i konzultantski, mentorski te istraživački rad u ukupnom trajanju od 120 sati u terminu koji odredi PŠ Cotrugli, na njezin poziv bez naknade prisustvovati promotivnim događanjima, djelovati kao aktivni ambasador škole te promovirati njezine vrijednosti primjenom akademskih postignuća i etičkim ponašanjem, kaže Povjerenstvo, koje je zaključilo i da je Bernardić 2014., u trenutku sklapanja ugovora o stipendiji, bio dužnosnik dulje od tri godine i nije se bavio strukom za koju se obrazovao, iz čega proizlazi da mu je stipendija ponuđena upravo u svojstvu zastupnika u Hrvatskom saboru.

Kad je lanjskog listopada Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravljalo o slučaju Davora Bernardića, on je kazao da “nije primio novac za stipendiju privatne poslovne škole, već samo znanje te da, i kad bi htio vratiti novac, ne zna kako bi to izveo jer novac nije ni dobio”.

Obvezao se, međutim, kao što je već rečeno, na promociju škole da bi, kako sam kaže, dobio “znanje”, ali zasad, barem sudeći prema internetskoj stranici te škole, Bernardić kao zaštitno lice nije joj posebno trebao, piše Večernji list

Ime predsjednika SDP-a nije, tako, ni na popisu alumnija te poslovne škole, koja se ponosi što su joj učenici iz svih sfera društva, a njegovo ime ne spominje se ni na događanjima u organizaciji te škole.

Silvana Oruč Ivoš: Netalentiranom Bernardiću smiješi se Vlada

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari