Pratite nas

Vijesti

Penava: Ohrabrujuća je Junckerovova poruka o Vukovaru

Objavljeno

na

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je u petak kako djeluju ohrabrujuće riječi predsjednika Europske komisije Jean Claude-Junckera da trebaju “bolje pomoći hrvatskoj vladi u njezinim naporima obnove, oživljavanja i pomirbe u Vukovaru”.

Juncker, koji boravi radnom posjetu Hrvatskoj na konferenciji za novinare u Banskim dvorima poručio je, među ostalim: “Moramo dati veću potporu hrvatskoj Vladi u naporima rekonstrukcije i modernizacije i obnove Vukovara”. Penava je novinarima rekao kako su to za sada samo riječi, a ne djela, ali da puno znači kada ih “izgovara prvi čovjek Europe i koji zna za Vukovar”.

Penava zahvalio Vladi i premijeru”Ova izjava govori da smo na dobrom putu i ja se zahvaljujem, ponajprije Vladi Republike Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću”, kazao je Penava. Nada se, kaže, i kako će se “u što kraćem vremenu doći do pozicije da se pretvore te riječi u djela kroz zakonsko rješenje koje će omogućiti višestruko povećanje investicija u Vukovar, otvaranje radnih mjesta te vraćanje gospodarskog statusa Vukovara koji je mao prije rata”.

Gradonačelnik Penava smatra i kako je sada potrebno vidjeti tko će biti novi predsjednik Komisije i tko će biti povjerenici, ali kako je “važno istaknuti da je ono što je o Vukovaru kazao Juncker politika europskih pučana i politika koja bi trebala imati kontinuitet u Europskoj uniji”. Za očekivati je stoga, kaže Penava, da Junckerov nasljednik, tko god bio, bude na tragu te politke i takvih izjava.

Penava je također rekao kako Vukovarci očekuju da se kroz novi Zakon o obnovi i razvoju grada Vukovara, čije se donošenje očekuje, uvaži barem razina rate štete, koju je Vukovar pretrpio u Domovinskom ratu. “I to je minimum koji očekujemo”, poručio je Penava.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Predsjednica RH o sabotažama u HDZ-u oko njezine kandidature za drugi mandat

Objavljeno

na

Objavio

Jutros je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala kratku izjavu novinarima nakon sudjelovanja na prvoj međunarodnoj konferenciji na temu domovinske sigurnosti “Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama” .

Nije htjela komentirati medijske napise o sabotažama u vrhu HDZ-a vezano uz njenu predsjedničku kandidaturu.

“Postala sam predsjednicom Republike Hrvatske zahvaljujući povjerenju građana, zahvaljujući radu članova HDZ-a na terenu, zahvaljujući mnogobrojnim volonterima. Ne razmišljam ni o kakvim sabotažama, piše N1.

Vjerujem da će, kako članovi HDZ-a, tako svi oni ostali koji vjeruju i cijene moj rad, izaći na izbore i dati svoj glas. Ja se osjećam pozitivno i optimistično i isto tako ulazim u razdoblje koje je pred nama,” rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Podsjećamo kako je jučer u središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice izjavu je dao premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

“Razgovarali smo o punoj i snažnoj podršci našoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović i maksimalnom angažmanu svih članova i članica HDZ-a. Također, razgovarali smo o pripremamam sjednica Saboru, smjeru u kojem vodimo Vladu i smjeru u kojem vodimo državu. Na sjednici je bila čvrsta i jasna potpora smjeru koji je osigurao političku stabilnost i snažnije europsko i međunarodno pozicioniranje Hrvatske”, kazao je jučer Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Predsjednica će tijekom puta u SAD posjetiti kćer, obavijestila je Povjerenstvo

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlazi u četvrtak u SAD na Generalnu skupštinu UN-a. No, predsjednica će dio putovanja provesti privatno i to u posjeti kćeri na Harvardu zbog čega je informirala i Povjerenstvo za sukob interesa, nežluzbeno doznaje N1 iz Ureda predsjednice.

Predsjednica je dopisom od 9. rujna 2019.g. izvijestila Povjerenstvo:

“…želim Vas izvijestiti da ću boraviti u Sjedinjenim Američkim Državama u razdoblju od 19. do 28. rujna 2019. godine. Službeni dio posjeta Sjedinjenim Američkim Državama završava 26. rujna 2019. te ću 26. i 27. rujna 2019. u Sjedinjenim Američkim Državama boraviti privatno.

Sve troškove prijevoza i smještaja, kao i sve ostale troškove u vrijeme privatnog boravka osobno ću podmiriti.
Dakle, trošak boravka nastao u tom razdoblju (dana 26. i 27. rujna 2019.) neće teretiti sredstva Državnog proračuna Republike Hrvatske, niti će mi se isplatiti dnevnica za te dane.”, navela je predsjednica.

Povjerenstvo je zahvalilo Predsjednici na dostavljenoj obavijesti te u svom odgovoru navelo da zaprimljena obavijest predstavlja primjer dobre prakse i postupanje u skladu s načelima obnašanja javnih dužnosti te Povjerenstvo smatra da bi bilo uputno da, u cilju podizanja razine transparentnosti te jačanja povjerenja građana u tijela javne vlasti, Predsjednica navedene informacije o boravku u Sjedinjenim Američkim Državama javno objavi na mrežnim stranicama svojeg Ureda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari