Pratite nas

Vijesti

Penava: Ohrabrujuća je Junckerovova poruka o Vukovaru

Objavljeno

na

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je u petak kako djeluju ohrabrujuće riječi predsjednika Europske komisije Jean Claude-Junckera da trebaju “bolje pomoći hrvatskoj vladi u njezinim naporima obnove, oživljavanja i pomirbe u Vukovaru”.

Juncker, koji boravi radnom posjetu Hrvatskoj na konferenciji za novinare u Banskim dvorima poručio je, među ostalim: “Moramo dati veću potporu hrvatskoj Vladi u naporima rekonstrukcije i modernizacije i obnove Vukovara”. Penava je novinarima rekao kako su to za sada samo riječi, a ne djela, ali da puno znači kada ih “izgovara prvi čovjek Europe i koji zna za Vukovar”.

Penava zahvalio Vladi i premijeru”Ova izjava govori da smo na dobrom putu i ja se zahvaljujem, ponajprije Vladi Republike Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću”, kazao je Penava. Nada se, kaže, i kako će se “u što kraćem vremenu doći do pozicije da se pretvore te riječi u djela kroz zakonsko rješenje koje će omogućiti višestruko povećanje investicija u Vukovar, otvaranje radnih mjesta te vraćanje gospodarskog statusa Vukovara koji je mao prije rata”.

Gradonačelnik Penava smatra i kako je sada potrebno vidjeti tko će biti novi predsjednik Komisije i tko će biti povjerenici, ali kako je “važno istaknuti da je ono što je o Vukovaru kazao Juncker politika europskih pučana i politika koja bi trebala imati kontinuitet u Europskoj uniji”. Za očekivati je stoga, kaže Penava, da Junckerov nasljednik, tko god bio, bude na tragu te politke i takvih izjava.

Penava je također rekao kako Vukovarci očekuju da se kroz novi Zakon o obnovi i razvoju grada Vukovara, čije se donošenje očekuje, uvaži barem razina rate štete, koju je Vukovar pretrpio u Domovinskom ratu. “I to je minimum koji očekujemo”, poručio je Penava.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Tomislav Panenić ide u utrku za Pantovčak

Objavljeno

na

Objavio

Bivši ministar gospodarstva i saborski zastupnik u Klubu Mosta Tomislav Panenić kandidirat će se na predsjedničkim izborima, izjavio je gostujući u N1 studiju uživo.

Panenić kaže da je tražio potporu Mosta, da je nije dobio, ali da će se bez obzira na to kandidirati na izborima za predsjednika.

“Most će imati svog kandidata, svatko će navijati za sebe”, kaže Panenić koji u tome ne vidi problem.

“Vjerojatno ćemo imati jedne od najživahnijih predsjedničkih izbora dosad, vjerujem da je čast biti u tome društvu i pokušati promovirati neke ideje koje nisam čuo dosad u javnom prostoru”, kaže Panenić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

UPRAVNI SUD REPUBLIKE SLOVENIJE – Zabrana Thompsonova koncerta u Sloveniji bila je protuzakonita

Objavljeno

na

Objavio

Dragi prijatelji, donosimo Vam nekoliko detalja iz odluke Upravnog suda Republike Slovenije koji je poništio odluku Mariborskih vlasti o zabrani Thompsonovog koncerta 2017. godine.

UPRAVNI SUD REPUBLIKE SLOVENIJE – Zabrana Thompsonova koncerta u Sloveniji bila je protuzakonita:

Tužba je utemeljena.

Svatko ima pravo organizirati javne događaje, priredbe i druga okupljanja, nitko nema pravo zabranjivati okupljanja, osim ako je zakonom drugačije odlučeno. To jasno navodi 39. član Ustava RS i Konvencija o ljudskim pravima.

Činjenično stanje je, da je organizator uradio sve što Zakonom o javnom okupljanju navedeno, da nije bilo nikakvog utemeljenog razloga, da se unaprijed zaključi, da će pjevač Marko Perković Thompson ili grupa gostiju počiniti krivično djelo.

Sud navodi i mišljenje Europskog suda u smjeru pluralizma i tolerancije.

Sud zaključuje, da nije jasno na osnovu kojih činjenica je Upravni organ Maribor tvrdio, da je koncert organiziran, kako bi se počinila krivična djela. Čak navodi neobrazloženu tvrdnju, da će izvođač potaknuti pojedince, da počine kažnjeno djelo. Takvih dokaza Upravni organ nije imao.

Policija ni Upravni organ nije s nikakvom odlukom država Austrije, Hrvatske, Kanada i drugih država dokazao, da su koncerti zabranjivani zbog veličanja ustaštva.

Sud se apsolutno slaže, da su radnje veličanja ustaštva po 297 članku Krivičnog zakona nedopustive i kažnjive. To u ovom slučaju nije dokazano. Nije bilo nikakvih simbola na kartama, ulaznicama i slično.

Sud napominje, da javno ročište nije potrebno, jer je u osnovi trebalo ovako odlučiti.
—————————————
Čestitamo našem prijatelju Milan Trol organizatoru neodržanog koncerta u Mariboru na ustrajnosti.

Management Marko Perković Thompson

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari