Connect with us

Politika

Penava: Povećat ćemo sredstva za suzbijanje komaraca

Objavljeno

-

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je u petak da Grad još od travnja ulaže napore u suzbijanje komaraca, ali vremenske prilike ne dozvoljavaju tretiranje i izvođenje postupaka, te je najavio dodatno povećanje sredstava za tu namjenu, iako to zakonski nije jednostavno.

“Ova je godina jako specifična i vremenski uvjeti uvelike pomažu razmnožavanju komaraca. Svjedočimo svakodnevnim oborinama i kontinuirano prisutnom vjetru, klimatski uvjeti nam često ne dozvoljavaju tretiranje i izvođenje postupaka suzbijanja komaraca”, požalio se Penava na konferenciji za novinare.

Iako to građanima neće puno značiti jer se bilježi i po sto uboda komaraca u 15 minuta, Penava Ističe da Vukovar za suzbijanje komaraca svake godine troši velika sredstva, tri puta veća od okolnih jedinica lokalne samouprave.

“Grad će kao i do sada činiti sve što može, pa i dodatno povećati sredstva za tu namjenu, što zakonski, iz aspekta javne nabave, nije jednostavno provesti u jedinici lokalne samouprave”, naglasio je vukovarski gradonačelnik.

Rekao je da su Vladi i županijama predlagali osnivanje službi koje će se baviti tom problematikom, službi s avijacijom, te ukazivali na potrebu da se problemu komaraca prilazi sa znanstvene razine.

“Kad bi htjeli imati maksimalno učinkovit sustav on bi počivao na znanstvenoj zajednici, na nju bi se trebao nasloniti sustav koji bi raspolagao operativom. Toga, nažalost, nema i mi smo kao gradovi prepušteni sami sebi”, kaže Penava.

Šota: Proglasiti elementarnu nepogodu

Direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota poručio je da treba proglasiti elementarnu nepogodu na području županije jer je u pitanju javnozdravstveni problem.

“U kolovozu očekujemo pojavu tigrastog komarca, koji izaziva bolest Zapadnog Nila kod ljudi i kod životinja, a ona može izazvati vrlo teške posljedice”, upozorio je.

Podsjetio je kako je Vukovar lani u rujnu, uvažavajući savjet struke, jedini u Slavoniji proveo dodatna dva larvicidna tretmana preventivne prirode, baš kako bi se izbjegla ovakva situacija.

“U prevenciji i suzbijanju maksimalno slušamo struku i znanost, koristimo maksimalne doze, no vrijeme nam ne ide na ruku”, pojasnio je.

Na temu aviotretiranja Šota ističe kako ih u Hrvatskoj radi samo jedna tvrtka “Air Tractor”. Prošle godine to je bila jedna jedina tvrtka s jednim avionom, a ove godine su nabavili još jedan avion. Kako bi došli do aviotretiranja, potrebno se naručiti dva tjedna prije, a nužan preduvjet su povoljne vremenske prilike.

“Za Vukovar smo naručili avione te se nadamo kako će nam vrijeme dopustiti da aviotretmane provedemo idući tjedan. Ne očekujemo idealne rezultate, no ulažemo sve moguće napore”, rekao je Šota.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari