Pratite nas

Hrvatska

Penava predstavio program ovogodišnje Kolone sjećanja u Vukovaru

Objavljeno

na

Foto: Hina

Vukovarski gradonačelnik Penava predstavio je program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.,18. studenoga, a hrvatske branitelje Vukovara i obitelji poginulih, ubijenih, nestalih i nasilno odvedenih pozvao je da stanu na čelo Kolone sjećanja od Križnog puta do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

„Također, pozivan sve sugrađane, sve građane Hrvatske, sve koji poštuju žrtvu Vukovara i žele na dostojanstven način odati počast da dođu u Vukovar ili se u svojim gradovima i selima priključe obilježavanju toga dana“, rekao je Ivan Penava na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Vukovaru.

Podsjetio je da se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, obilježava i u nizu drugih hrvatskih gradova, poput Splita i Zagreba, ali i u dijaspori u Munchenu, Zurichu, New Yorku, Chicagu i drugdje.

Dan sjećanja pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“

Pozvao je na mir, pijetet i primjereno ponašanje sve koji sudjeluju u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, podsjetivši da je prošle godine u Vukovar hodočastilo 65.000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i dijaspore te da se velik odaziv očekuje i ove godine.

Penava je istaknuo da se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i ove godine obilježava pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ kojega je 2013. godine predložio ondašnji Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

„A žrtva je ogromna, sada imamo i službeno popis sa imenima 2.717 žrtava agresije na grad“, rekao je Penava.

Naglasio je da je to bio agresivni, osvajački rat ogrnut u plašt velikosrpske agresije „…u kojem se mete nisu birale; svi su u Vukovaru bili mete bez obzira na dob, spol i nacionalnost“, rekao je gradonačelnik Penava.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. počinje uvodnim manifestacija već od ovog petka, 8. studenoga, stručnim skupom Hitne medicine, a do 17. studenoga bit će održano niz predavanja, izložbi, promocija knjiga, dokumentarnih filmova i drugih sadržaja.

17. studenoga znanstveni simpozij „Vukovarska bolnica 1991. – dr. Juraj Njavro“

Uoči središnjih događanja u nedjelju, 17. studenoga, među ostalim, bit će održan i znanstveno-stručni simpozij „Vukovarska bolnica 1991. – dr. Juraj Njavro“, upaljene svijeće na grobovima poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Vukovara.

Istog dana navečer bit će održana „Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara“ i upaljene svijeće u Općoj županjskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, a mladi Vukovarci predvodit će molitvu za žrtve srpske agresije na Vukovar 1991..

Središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara počinje u ponedjeljak. 18. studenoga, kada će u jutarnjim satima djeca vukovarskih osnovnih škola upaliti svijeće duž 5,5 kilometara duga Križnog puta od Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Program se nastavlja u 10 sati kada će u krugu bolnice biti održan prigodni program pod nazivom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“.

Pola sata potom započet će Križni put i krenut će Kolona sjećanja predvođena vukovarskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, ubijenih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara.

U Koloni sjećanja i ove se godine očekuje na tisuće onih koji će odati počast žrtvi Vukovara sve do Memorijalnog groblja, gdje će biti položene ruže na grobove poginulih i ubijenih branitelja i civila.

U 12,30 sati kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, predvodit će molitvu za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara. U 12,40 sati vijence kod Spomen-obilježja položit će predsjednica Republike Hrvatske te izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade RH, a potom i predstavnici vukovarskih branitelja te predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata msgr. Perić predvodit će u 13 sati svetu misu za sve žrtve Domovinskog rata.

Program obilježavanja dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavlja se u 17 sati „Svjetlosnom rijekom sjećanja“ gdje će u spomen na sve ubijene i nestale brvatske branitelje Vukovara niz Dunav biti puštene svjetiljke.

Tradicionalno 18. studenoga, u 18 sati pod geslom „I u mom gradu Vukovar svijetli“ u svim gradovima Hrvatske u njihovim glavnim ulicama ili ulicama koje nose ime grada heroja bit će upaljene svijeće.

19. studenoga obilježava se „Žrtva Borova naselja za domovinu“

U utorak, 19. studenoga, obilježava se „Žrtva Borova naselja za domovinu“ u sklopu koje će učenici u jutarnjim satima upaliti svijeće duž Križnoga puta od Borovo-commerca do crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju.

U 9,30 sati u Borovo-commercu kod ostataka nekadašnje bolnice i skloništa „Vukovarske majke“ održat će prigodni program da bi u 10 sati krenula Kolona sjećanja na žrtvu Borova naselje duž Ulice Blage Zadre i Trpinjske ceste, do crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa za žrtve Borovo naselja.

U 12,30 sati na obali Dunava u Borovu (selu) odat će se počast ubijenim braniteljima i civilima, zatim i u 13 sati kod Spomen obilježja na Farmi „Lovas“ i na kraju kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju u Sportskoj ulici.

U utorak 19. studenoga održat će se u 18 sati u Gradskoj knjižnici i 15. Novinarsko-književnički susret u spomen na novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari, pod nazivom „Grad – to ste vi“.

20. studenoga na Veleprometu sveta misa za žrtve srpskih koncentracijskih logora.

U srijedu 20. studenoga program obilježavanja dana sjećanja na žrtvu Vukovara počinje u 9,30 sati kod skladišta „Veleprometa“ gdje su u jesen i zimu 1991. godine srpski agresori napravili Koncentracijski logor, kroz koji je prošlo više tisuća Vukovaraca. Uz odavanje počasti i minutu šutnje bit će u „Veleprometu“ služena i sveta misa za žrtve srpskih koncentracijskih logora.

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u 10,15 sati sa Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata počinje mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari pod nazivom „Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga“, gdje će se u 13 sati održati prigodni program „Ovčara – vječna rana“.

U crkvi sv. Filipa i Jakova u 17 sati bit će služena sveta misa za sve žrtve s Ovčare, čime i završava ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. (Hina)

Ivan Penava: Opet ću za predsjednicu podržati Kolindu Grabar-Kitarović

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom

Objavljeno

na

Objavio

Izmjenom Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 0, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2244. Do sada su testirane 63682 osobe, od toga 1260 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju su 42 osobe. Od toga je na respiratoru 5 pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2046, što je 11 novoozdravljenih u 24 sata.

Ukupan broj preminulih je 101, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite. To je jedna osoba više nego jučer.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Karlovačka županija korona-free zona

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Karlovačka županija od danas je bez oboljelih od covida-19, deset dana nema novozaraženih, nitko nije u izolaciji, a broj testova bitno će se smanjiti, posebno na pacijentima karlovačke Opće bolnice, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Infektolog bolnice Luka Jerković najavio je da će se od sutra testirati samo osobe s pozitivnim epidemiološkom anamnezom i kliničkom slikom koja se uklapa u covid-19. Dodao je da je do danas testirano 2566 osoba jer su, osim pacijenata s respiratornim tegobama, testirani svi pacijenti koji su obavljali gastroskopiju, kolonoskopiju i bronhoskopiju, koji su išli na razne operacije ili se premještali u druge ustanove, što je bilo svaki dan po nekoliko desetaka ljudi.

Jerković je također rekao da je od 16. ožujka do 16. svibnja u Karlovačkoj županiji oboljela 31 osoba, među kojima se 12 liječilo u karlovačkoj bolnici, a deset njih imalo je upalu pluća te će ih pratiti pulmolog.

„Zasad se može reći da nitko od ozdravljenih nema simptome bolesti, ali će se daljnjom dijagnostičkom obradom utvrditi je li kod njih ovaj virus ostavio trajne posljedice i kakve“, rekao je doktor Jerković.

Načelnik Stožera Josip Ribar istaknuo je da je dosta testova obavljeno na inzistiranje Stožera, a na testiranje su ovih dana uputili i 33 radnika koji su se vratili iz Švedske te je utvrđeno da nitko od njih nije pozitivan na koronavirus.

„Došli smo do cilja, Karlovačka županija je bez oboljelih. To se postiglo zbog opreza i poštovanja mjera propisanih s nacionalne razine. Nisu baš bile popularne, ali se moralo“, rekao je Ribar i odgovarajući na novinarska pitanja najavio da će od srijede Nacionalni stožer vjerojatno dopustiti javne skupove do sto osoba u zatvorenom prostoru i do 300 osoba na otvorenome.

U vezi s pridržavanjem propisanih mjera, posebice je istaknuo doprinos profesionalnoga novinarskog izvještavanja i rad svih stožera gradova i općina, što se premalo spominje u uspjehu u savladavanju zaraze. Gradski i općinski stožeri od danas će manje raditi, a županijski će u koordinaciji s Nacionanim stožerom nastaviti rad do normalizacije stanja.

„Županijski stožer će raditi i dalje, sve dok sve izvanredne protuepidemijske odluke ne budu stavljene izvan snage“, rekao je Ribar.

Pročelnica županijskog Odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić Knežević podsjetila je da nije bilo prodora virusa u domove za starije i nemoćne s više od tisuću korisnika i oko 500 zaposlenika.

„U protekla tri mjeseca tvrdoglavo i uporno smo nad svakom starom i nemoćnom osobom s povišenom temperaturom provodili testiranje na covid-19, čak i kada su liječnici bili uvjereni da je temperatura izazvana nekom drugom konkretnom infekcijom“,  rekla je Vučinić Knežević i zahvalila svima u sustavu socijalne skrbi na upornosti i predanosti u borbi protiv zaraze. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori