Connect with us

Reagiranja

Penava: Prikrivanje i zapostavljanje blajburških žrtava ponovni je pucanj u njih

Objavljeno

-

Foto: Hina

Gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u nedjelju je u Vukovaru sa stranačkim izaslanstvom položio vijenac i zapalio svijeće u spomen blajburškim žrtvama te rekao da je “prikrivanje i zapostavljanje blajburških žrtava ponovni pucanj u njih”.

Sasvim je jasno, rekao je Penava, da je prikrivanje i zapostavljanje žrtava koje je komunistički totalitarni režim vršio nad Hrvatima i prije ’45., poglavito nakon ’45., ponovni pucanj u žrtve, a to je nešto što si Domovinski pokret i Hrvatska ne smiju dozvoliti.

”Mislim da te žrtve, nažalost, nisu našle svoj mir, da se mi kao moderna hrvatska država nismo na pravilan i adekvatan način ponijeli prema tim žrtvama, budući da se hrvatska država čak i odrekla prava da sahrani ostatke žrtava iz Hude Jame na svom teritoriju”, naglasio je Penava.

Dodao je i da ti zločini nisu istraženi, a žrtvama nije osiguran dostojanstven ukop “nego i dalje leže u nekakvim plastičnim gajbama” gdje su uopće počela istraživanja, no vrlo često u još uvijek neistraženim grobištima. “I to je odnos koji sebi moderna i slobodna hrvatska država ne može dozvoliti”, naglasio je.

Nakon što je izaslanstvo DP-a položilo vijenac kod Središnjeg križa na ušću Vuke u Dunav, Penava je rekao da su ovdje bili i prije nekoliko tjedana kad su odali počast žrtvama fašističkog terora te u ime Domovinskog pokreta ponovio kako prvo slovo abecede za sve u Hrvatskoj mora biti misao da “naša sloboda i demokracija počinju s 90-im godinama, Domovinskim ratom, Franjom Tuđmanom i hrvatskim braniteljima”.

”Sve druge totalitarne režime moramo osuditi, a prema žrtvama tih režima, i zbog žrtava tih režima, napraviti znanstveni pristup, istražiti što se dogodilo, i svim nevinim žrtvama odati pijetet”, zaključio je Penava u priopćenju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas