Connect with us

Politika

Penava primio izaslanstvo kosovskog grada Skenderaja

Objavljeno

-

Ivan Penava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava primio je u ponedjeljak izaslanstvo kosovskog grada Skenderaja i Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj i najavio potpisivanje povelje o prijateljstvu između ta dva grada.

“I Vukovar i Skenderaj prošli su sličnu sudbinu u ratu. Puno je tu bilo stradanja, ali naši građani od nas zahtjevaju da se okrenemo budućnosti i stvorimo pretpostavke za bolji život”, kazao je Penava nakon sastanka s izaslanstvom Skenderaja, grada iz središnjeg dijela Kosova.

Suradnja dvaju gradova razvijala bi se u kulturi, gospodarstvu i EU projektima.

“I jedan i drugi grad još potražuju oko 300 nestalih osoba iz rata i to su stvari koje ne blijede i ne mogu se zaboraviti, ali naši građani od nas zahtijevaju da gledamo u budućnost”, rekao je Penava.

Istaknuo je kako je na području Grada Vukovara u Domovinskom ratu poginulo šest Albanaca, u obližnjim Bogdanovcima 11 dok se 27 pripadnika albanske manjinske zajednice još vodi kao nestali.

Zamjenik gradonačelnika Skenderaja Sami Lushtaku izjavio je kako su Vukovar i Skenderaj prošli, ne samo sličnu, nego gotovo identičnu ratnu sudbinu.

“Pripadnici albanske manjine dali su značajan doprinos obrani Hrvatske u Domovinskom ratu, integrirali su se u hrvatsko društvo i daju svoj doprinos njegovom razvoju kroz osnivanje tvrtki, obiteljske biznise i zapošljavanja ljudi”, rekao je Lushtaku.

Naglasio je da Republika Hrvatska daje puno nacionalnim manjinama koje u njoj žive, te da bi se na nju trebale ugledati i susjedne države.

Tijekom boravaka u Vukovaru izaslanstvo grada Skenderaja iz Republike Kosovo položit će vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i obići Vukovarski vodotoranj.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari