Pratite nas

Politika

Penava: Samo u Hrvatskoj popis stanovništva politička kategorija

Objavljeno

na

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je u petak kako je samo u Hrvatskoj popis stanovništva politička kategorija kao i da bi krajnji cilj popisa trebao biti točan broj jer je riječ o statističkoj kategoriji u kojoj ima mjesta samo za metodologiju, profesionalnosti i hladnu objektivnosti.

„Samo u Hrvatskoj svjedočili smo kroz sve dosadašnje popise stanovništva, a po prošlotjednom dogovoru tako će biti i s onim iz 2021. godine, da je popis stanovništva politička kategorija, a sudeći po koalicijskom dogovoru i kategorija manjinskih prava“, rekao je Penava na konferenciji za novinare na temu Zakona o popisu stanovništa kojeg je prošlog tjedna usvojio Sabor.

Glasovanje o tom zakonu ‘zapelo’ je već tjedan dana prije njegova usvajanja jer su manjinski zastupnici srušili kvorum uoči glasovanju s obzirom da nisu prihvaćeni amandmani njihova kluba da se u popisu građanima omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika te da se poštuje manjinska kvota među popisivačima.

Penava je citirao saborskog zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine Vladimira Bileka koji je u Saboru rekao da „…dogovor predstavnika nacionalnih manjina i ostalih partnera u koaliciji će se provesti kroz obavezne upute Državnom zavodu za statistiku“.

Miješanje politike u struku

Vukovarski se gradonačelnik upitao tko je taj tko daje upute i tko će reći Državnom zavodu za statistiku koga treba popisati, na koji način, a koga ne te ocijenio da je riječ o izravnom miješanju politike u struku.

Smatra da zahtjev predstavnika nacionalnih manjina predstavlja iskaz nepovjerenja u državni sustav kojega su dio, „…a ako je tome tako, i ako na svoju sramotu ne vjerujemo vlastitim institucijama da nisu sposobne obaviti popis stanovništva, onda smo to trebali prepustiti strancima“.

„Popuštanje političkim pritiscima i dogovorima daje naslutiti da mjerodavni nisu na visini zadatka jer potkopavaju struku i njenu profesionalnost, a na taj način i državu te u pogledu utvrđivanja stvarnog broja stanovništva nastavljaju kontinuitet politike kaosa na štetu svih naših građana“, rekao je Penava.

U cijeli proces uključiti DORH, Ustavni sud i SOA-u

Kako se temeljem popisa ostvaruje čitav niz prava, Penava je pozvao da se u cijeli proces uključi DORH, Ustavni sud i SOA jer ih se to tiče i jer ih se cijelo desetljeće, kako je rekao, u Vukovaru suočava s dokazima poput dostavljenih „…imena više stotina osoba s lažnim prebivalištem i adresama na kojima žive u Srbiji i BiH, s lažnim adresama i fiktivnim kućnim brojevima u Vukovaru“.

Istaknuo je primjer Ratarske ulice u Vukovaru u kojoj je zadnji kućni broj 50, a na broju 84 ima prijavljenih stanovnika Vukovara. Podsjetio je na 2016. godinu kada je po podacima Ureda države uprave trebalo u Vukovaru u prvi razred osnovne škole upisati 420 djece, a upisano je 240 te istaknuo da je „nedostajalo 180 djece“.

Dodao je da u sve osnovne škole u Vukovaru ide 17,4 posto djece pripadnika srpske nacionalne manjine iako bi ih po logici popisa stanovništva iz 2011. godine trebalo biti 30 do 35 posto.

Po tom popisu Vukovar je imao 27.683 stanovnika no po evidencijama gradskih tvrtki u Vukovaru je bilo samo 22.100 žitelja.

„Kada treba pumpati popise radi ostvarenja prava onda nas ima više, a kad treba živjeti u Vukovaru i plaćati račune onda nas ima koliko nas ima“, istaknuo je Penava te zaključio da je sređeno stanje u popisu stanovništva interes svih  koji teže dobrom upravljanju, transparentnosti, čistim poslovima i odnosima, a pri tom su ime, stupanj obrazovanja, nacionalnost i spol popisivača u potpunosti nebitni.

Nije važno tko popisuje, nego koliko nas ima

Nije važno tko popisuje, rekao je, već je važno koliko nas točno ima, kako u Vukovaru, tako i u Benkovcu, Kninu i Vrgorcu, a nesređeno stanje odgovara tek određenim interesnim skupinama i etno biznismenima.

„Grad Vukovar je iznimno zainteresiran za objektivan i točan popis stanovništva jer nam je red u popisu preduvjet za red u svim drugim segmentima života“, rekao je Penava i ustvrdio da se u prošlosti manipulacijom s popisom stanovništva u Vukovaru stvarao kaos na štetu svih Vukovaraca.

Stoga, rekao je, u cilju transparetnosti i točnosti grad Vukovar je spreman popis stanovništva i sufinancirati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Restart koalicija predstavila gospodarski program

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Čelnik Restart koalicije i predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je predstavio gospodarski program te ustvrdio da je HDZ-ova vlada pobjegla od odgovornosti za krizu i gurnula Hrvatsku u izbore jer nije sposobna ponuditi i provesti potrebni gospodarski i društveni oporavak.

“Današnja je Hrvatska ispod naših stvarnih ljudskih, prirodnih i gospodarskih razvojnih potencijala”, ocijenio je Bernardić.

Dodao je da je i prije krize Hrvatska gospodarski zaostajala, rast je bio usporen, nisu se koristili svi postojeći potencijali rasta i razvoja, a pandemija COVID-19 drastično je pogoršala sve makroekonomske pokazatelje.

“BDP će ove godine pasti za gotovo 10 posto ili 40 milijardi kuna, manjak u državnom  proračunu bit će oko 25 milijardi kuna, dug države će narasti na nikad do sada zabilježenih 315 milijardi kuna, a već sada imamo 42.000 nezaposlenih više nego što je to bilo prošle godine u isto vrijeme“, podsjetio je Bernardić.

Naš je cilj, rekao je, u što kraćem vremenu izvesti Hrvatsku iz krize, pri čemu krizu vidimo kao priliku za novi početak.

Bernardić: Kad u pogon stavimo tisuće malih poduzetnika, znat ćemo da smo prevladali krizu

“Reindustrijalizirat ćemo zemlju, digitalizirati i automatizirati procese, povećati udjel ICT sektora, kao i ulaganja u istraživanje i razvoj jer novce za to imamo u neiskorištenim sredstvima europskih fondova i Fonda za R&D koji ćemo uspostaviti. Državnu imovinu koristit ćemo kao investicijski potencijal, a ne kao vrijednost za zatvaranje proračunskih rupa”, naveo je Bernardić.

Državna poduzeća, rekao je, neće biti mjesta za uhljebljivanje stranačkih ljudi nego subjekti koji racionalno i učinkovito upravljaju državnim resursima u korist građana i razvoja gospodarstva.

Naglasio je da će ojačati poslovnu klimu, smanjiti porezni i administrativni teret  te olakšati poslovanje, osobito za tisuće mikro i malih poduzetnika te obrtnika koji su najveće žrtve aktualne krize.

“Kada njih uspijemo ponovo staviti u puni pogon, znat ćemo da smo prevladali krizu”, ocijenio je.

Obnovit ćemo teško stradali turistički sektor, ali paralelno razvijati i nove industrije poput digitalne i zelene ekonomije i kreativne industrije kako bi smanjili ovisnost naše ekonomije o turizmu, a posebnu pozornost ćemo posvetiti ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju jer želimo smanjiti ogromnu uvoznu ovisnost u tom strateškom sektoru, najavio je.

Bernardić je rekao i kako u koaliciji žele iskoristiti  puni potencijal  EU fondova jer je, dodao je, Hrvatska s 30-ak posto isplaćenih sredstava iz EU fondova zadnja u EU.

Grčić: Prioritet nam je zaštititi radna mjesta

U iscrpnom predstavljanju koalicijskog gospodarskog programa, predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić istaknuo je, među ostalim, da im je prioritet na zaštiti radnih mjesta zbog čega su predložili Zakon o skraćenju radnog vremena, što je Vlada odbila, da bi sada ušla u taj projekt i o tome pregovara sa sindikatima i poslodavcima.

“Drago nam je da nas kopiraju i prepisuju jer je to u interesu naših radnika i poduzetnika”, kazao je Grčić.

Među prvim potezima njihove vlade najavio je i uvođenje jednogodišnjeg moratorija na kredite i obaveze po leasingu te osiguranje novca za oporavak ekonomije kojeg, istaknuo je, u bankama ima, ali ne dolazi do građana i poduzetnika.

Predsjednik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo Josip Tica najavio je uvođenje pravednijeg poreznog sustava ‘koji će odisati socijaldemokracijom’.

Član SDP-ova Središnjeg tima za gospodarstvo Zvonimir Mršić istaknuo je njihovu ambiciju u 10 godina udvostručiti vrijednost poljoprivredne proizvodnje sa sadašnjih 17 na 30 milijardi kuna kako bi u tom resoru bili samodostatni, ali i izvozili.

Među prioritetima koalicije je i Zakon o obnovi Zagreba kojeg Mršić vidi i kao priliku za povećanje BDP-a. Jedan od ciljeva je, kazao je, i jačanje poslovne klime te ući u prvih 20 na Doing Business ljestvici. Jedan od autora SDP-ove strategije digitalne transformacije Marko Rakar nužnim je naveo rasterećenje investitora i regulatorno rasterećenje obrtnika, mikro i malih poduzetnika.

Lalovac: Daljnje porezno rasterećenje i povećanje neoporezivog dijela dohotka

Potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac istaknuo je daljnje porezno rasterećenje i povećanje neoporezivog dijela dohotka s četiri na pet tisuća kuna te ukidanje poreza na dobit poduzećima ako je reinvestiraju. Istaknuo je da u bankama ima 40 milijardi kuna koje se moraju dati u gospodarstvo pa je onda izlazak iz krize moguć već iduće godine. Predsjednica SDP-ova Savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy najavila je donošenje Lex cannabis u prvih mjesec dana vlade te Strategije održivog razvoja kao i Strategiju kružne ekonomije 2021-2031.

Predstavljanju programa prisustvovali su i čelnici stranaka Restart koalicije Krešo Beljak, Silvano Hrelja, Anka MrakTaritaš i Goran Aleksić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Anušić Beljaku: Vi ste zadnji koji može nekome reći da je lopov

Objavljeno

na

Objavio

Tek je nešto više od mjesec dana do izbora za 10. saziv Sabora. Što nude glavni politički akteri, moći ćete doznati u nizu sučeljavanja koje organizira Nova TV, a prenosit će se izravno na portalu dnevnik.hr.

U prvoj je bilo žestoko. Zaratili su na temi ustaša i partizana.

Mislav Bago, urednik i komentator sučelit će ključne političare stranaka koje pretendiraju na vladajuću poziciju u državi. U prvoj debati sudjeluju Ivan Anušić iz HDZ-a, predstavnik Restart koalicije, čelnik HSS-a Krešo Beljak, Hrvoje Zekanović iz Domovinskog pokreta i predsjednik Mosta Božo Petrov.

Slučaj Rimac i uhićenja – je li to borba protiv korupcije ili unutarstranačka borba?

Anušić: Nema govora da se radi o unutarstranačkoj borbi. Situacija je neugodna za sve, ali pravosuđe je radilo svoj posao i došlo je do toga da se to trebalo dogoditi.

Beljak: Pripremamo se za što bolji rezultat na izborima, da se izvučemo iz blata. Svakodnevne su afere iz HDZ-a Ovo što se događa je tužno i sramotno, ali navikli smo na to. HDZ nije politička stranka, nego uhljebnička.

Zekanović: Plenković je sjajno izvukao situaciju i rekao neistinu. Svi uključeni u aferu su HDZ-ovci koje je Plenković postavio na funkciju. Djelomično je riječ o unutarstranačkom obračunu, uoči slaganja lista.

Petrov: Jezivo je kad vidite koliko je ljudi premreženo, koliko ljudi koriste poziciju za vlastite interese.

Anušić: Nije lijepo ni kulturno govoriti da smo uhljebnici. Vi ste zadnji koji može nekome reći da je lopov.

Beljak: Kad nemaju što drugo izvlače stvari koje uoće nisu istinite. Nije vam lako, cijela stranka je na optužnici.

Anušić: Nemojte generalizirati stranku, ima puno poštenih. Prestanimo generalizirati HDZ kao leglo korupcije.

Petrov: Zabavno mi je gledati predizborni karneval već 20 godina da se SDP i HDZ čereče. Želim čuti rješenja.

Da se protiv vas otvori istraga, biste li odstupili?

Beljak: Istu sekundu

Anušić: Da

Zekanović: Naravno

Petrov: Da

Tko je kriv za curenje transkripata?

Zekanović: To su uobičajene situacije u Hrvatskoj, ali nikad nema odgovornih. Nikada Plenković nije Božinovića pozvao na razgovor.

Petrov: Naš je pravosudni sustav izbušen kao švicarski sir. Ljudi odlaze iz Hrvatske zbog gubitka nade.

Beljak: Sustav ne funkcinira. Govorimo o tajnim službama koje to nisu. Čudi me Petrov koji je dvaput doveo HDZ na vlast. Ja 12 godina govorim da ta ekipa ne valja i da to treba mijenjati. Gospodin Zekanović bio na listi HDZ-a.

Anušić: Treba netko odgovarati. Imaju problem da im iz svake istrage izlaze dokumenti van. Nije na meni tko će odgovarati, ali ne izgleda dobro.

Zekanović: Gospodine Beljak, skinut ću vam kapu jer ste odolijevali Plenkoviću da idete u koaliciju. Ne slažem se s vašim stavovima o Drugom svjetskom ratu. Ja sam napustio vlast.

Beljak: Ma koji su to moji stavovi? Ja sam branitelj iz Domovinskog rata, napustio sam fakultet da idem u rat, za razliku od Plenkovića.

Zekanović: Neki heroji u ratu mogu biti kukavice u miru.

Beljak: Pa ja sam bio u HOS-u. Franjo Tuđman je rekao da se HOS mora ukinuti. Vaš je interes da se Hrvatska uspoređuje s ustaškom državom.

Petrov: Most je pokazao da postoji drukčija politika, za razliku od onih koji se prodaju kao žetončići.

Anušić: Imali ste ministra policije, imao je priliku to napraviti. Gospodine Zekanoviću, ne biste vidjeli Sabor da nije bilo HDZ-a.

Bago: Stanite, dečki. Gdje ćete vi?

Petrov: Pokazali smo obraz i čast.

Anušić: Tko u politici može doći i reći ja ću baciti kamen na svakoga, a na mene nema pravo nitko baciti kamen. Zašto ste doveli do toga da se moramo razići? Ja bih vas razriješio prije nego što je to premijer.

Zekanović: Postoji spin iz HDZ-a, očito im smeta Domovinski pokret i Suverenisti, pa ponavljaju da ja ne bih ušao u Sabor bez HDZ-a. Kad je moj otac stvarao HDZ, Plenković je bio u Savezu komunista.

S kim od ovih opcija nikako ne biste mogli koalirati?

Anušić: Restart ne dolazi u obzir, Most smo već probali, Domovinski pokret je nešto novo, stavovi su nam slični, ali poruke su otežavajuće.

Beljak: Neće biti potrebno, dobit ćemo povjerenje građana. Dobit ćemo apsolutnu većinu. 6. srpnja počinjemo raditi.

Zekanović: Žao mi je što Most nije s nama. Ne vidim s HDZ-om ideološke sličnosti, a vidim između HDZ-a i SDP-a.

Petrov: Najčišće prema građanima je položiti građanima račun za ono što smo radili protekle četiri godine.

Anušić: Mantra je da su HDZ i SDP isto.

Zekanović: Je li vam stav različit od Beljaka o Istanbulskoj konvenciji?

Anušić: Konvencija je zaštita žena od nasilja, zaštita obitelji. Što se smijete? Ne govorim gluposti. Istanbulsku konvenciju je i Karamarko imao u programu. Bila je u programu. Niste to vidjeli, a išli ste s nama. Kvazidesničara mi je dovde.

Zekanović: Da, ništa se nije promijenilo. Nasilje nad ženama nije smanjeno.

Anušić: Donijeli smo interpretacijsku izjavu. U čemu je problem? Zašto ste bili na našoj listi?

Zekanović: Nisam znao da je to u programu HDZ-a. Zašto vi niste slušali biskupe? Ako ih ne slušate, ispišite se iz Crkve.

Je li predsjednik Zoran Milanović neutralan ili će navijati u kampanji?

Zekanović: Sve što je izašlo iz njegovih usta je neprihvatljivo. Njegove su izjave sramotne, ja sam htio da predsjednik bude Miroslav Škoro.

Petrov: Moglo se vidjeti kako skreće pozornost na neke stvari bacanjem ploča s nekim imenima ljudi koji su prolili krv. Apsurdno je da neće izaći na izbore. Savjetujem mu da je bolje da šuti.

Beljak: Predsjednik je neutralan, kolege s desnice se ne mogu pomiriti s tim da je Hrvatska izabrala Milanovića.

Anušić: U kratko vrijeme uspio je pokazati da sve ono što je govorio nije. Nadao sam se da će biti kohezivni faktor. Izjava iz Jasenovca je dno dna.

Beljak: Anušić je radio kampanju Kolindi koja je pričala da je ZDS stari hravtski pozdrav, bacila bistu…

Zekanović: Zanimljivo je gledati da bivši HOS-ovac brani Milanovića. Kao branitelj branite skandalozno ponašanje.

Beljak: Za dom spremni šteti Hrvatskoj. U HOS-u sam bio i otišao.

Anušić: Josip Broz Tito je zaslužan za nebrojen broj nevino pogubljenih Hrvata, žena i djece… Nažalost, to je njegova ostavština.

Beljak: Nemate pojma što bi se dogodilo da nije bilo Tita, četnici Draže Mihajlovića bi oslobodile Zagreb. Ustaše i četnici su bili saveznici.

Anušić: Ne zanimaju me ustaše i četnici.

Koja je razlika između ustaškog i partizanskog pokreta?

Petrov: Ne znam zašto bih o tome raspravljao. Hoće li ljudima zbog toga biti bolje?

Bago: Nemojte mi držati predavanje, pitao sam o predsjedniku Republike, a vi ste završili na ustašama i partizanima.

Anušić: Partizani i ustaše me uopće ne zanimaju. Ta tema budi emocije u ljudima, pa se krenemo o toj temi boriti i klat… Ne zanima me to, zanima me budućnost Hrvatske.

Beljak: Suludo je da ljudi koji bi revitalizirali ustaški pokret govore da nema razlike. Ima razlike.

Zekanović: O svim temama se treba razgovarati, ljevica se uvijek vraća na te teme. Tito je međunarodni ratni zločinac, kad ljevica to prizna, zavštit ćemo s temom. Neka odu na izlet u Hudu jamu.

Petrov: Drago mi je, gospodine Anušiću, da je Vlada prihvatila mjere Mosta za saniranje koronakrize.

Je li prihvatljivo da će samo neki sektori (turizam, transport, inudstrija zabave) od srpnja dobivati potpore?

Beljak: Nije prihvatljivo, žao mi je što smo sad išli na izbore. Svi trebaju dobivati potpore.

Anušić: I poljoprivreda treba dobivati potpore, jer smo sad uvidjeli koliko je bitna.

Petrov: Kad čovjek Anušića, da ne zna da je iz stranke koja je zadnjih 30 godina vodila poljoprivredu, složio bi se s njim. Nisu problem poticaji, problem je inspekcija koja ne radi posao i problem je strategija poljoprivrede.

Zekanović: To je smiješna odluka Vlade. Zanemariti poljoprivredu i industriju govori o nepoznavanju sustava.

Anušić: Ministarstvo poljoprivrede je dugo vodio HSS, i tu ću stat. A i Most je imao ministra poljoprivrede. Država nije pred kolapsom. Sva sreća pa je bila u suficitu, uspjeli smo uštedjeti, pa smo se mogli nositi s ovom situacijom.

Beljak: Otkud novac? Isplatili ste iz nekih drugih fondova.

Petrov: Da ste bili produktivni kao mi, bilo bi nam bolje.

Smiju li djeca dužnosnika pohađati privatne škole i vrtiće?

Anušić: Nema potrebe. Ako može priuštiti, zašto ne.

Zekanović: Ne vidim problem.

Petrov: To je njihov izbor, ali je bolje da zbog socijalizacije da idu s drugom idu u školu.

Beljak: Slažem se.

Kad biste znali da je vaš protukandidat preljubnik biste li to iskoristili u kampanji?

Anušić: Ne. Znam i gore stvari o protukandidatima pa to ne komuniciram s medijima.

Beljak: Ne

Petrov: Ne bavim se time.

Zekanović: Osobni život je osobni život.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari