Connect with us

BiH

Pendeš: Bošnjaci su se pozvali na vitalni nacionalni interes kako bi onemogućili hrvatski kanal unutar javnog RTV sustava

Objavljeno

-

Izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenica predsjedatelja Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze Doma naroda PSBiH Marina Pendeš sudjelovala je danas na Parlamentarnoj online konferenciji o temi “Javni medijski servisi u tranziciji: aktualni izazovi i put naprijed”.

U svome obraćanju izaslanica Pendeš prezentirala je svoje viđenje stanja u oblasti Javnog radiotelevizijskog sustava Bosne i Hercegovine (JRTVS BiH), zahvalivši se organizatoru na mogućnosti da čuje mišljenja i stavove svojih kolega iz regije.

“1999 Visoki predstavnik Carlos Westendorp je donio Odluku o restrukturiranju JRTV sustava u Bosni i Hercegovini, kojom je predviđeno osnivanje RTV FBiH i RT RS, a spomenuta Odluka je predviđala i osnivanje kanala na hrvatskom jeziku unutar RTV FBiH. Započeti proces restrukturiranja je Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch svojim Odlukama iz 2001. i 2002. godine izmjenio na štetu hrvatskog naroda i time Hrvatima kao konstitutivnom narodu onemogućio osnovno ljudsko pravo da se informira i kroz medijski servis prezentira svoje nacionalne, kulturne i vjerske vrijednosti“, istaknula je Pendeš.

“Izazov za Parlament BiH svakako će biti usvajanje novog Zakona o JRTV sustavu, koji bi omogućio kanal i na hrvatskom jeziku, čime bi se osigurali standardi predviđeni dokumentima UN-a, Vijeća Europe i Europske unije o uporabi službenih jezika s ciljem osiguranja slobode izražavanja što uključuje slobodu primanja, traženja i širenja informacija bez ogranjičenja. Još jedan od izazova je uspostaviti funkcionalan, učinkovit i samoodrživ sustav, koji to trenutno nije. Prema Izvješćima, kako Izvješću o radu tako i financijskom, postoje veliki financijski gubici i rukovodstvo nema odgovarajuće prijedloge za prevladavanje nagomilanih problema“, naglasila je izaslanica Pendeš.

“Smatram da se medijski prostor i JRTV sustav ne smije upotrebljavati kao alat i sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima. Ne smije se spriječavati iznošenje činjenica niti spriječavati sloboda govora. Ne može sloboda govora biti samo po receptu jedne političke stranke. Kao primjer navodim da su se političke stranke bošnjačkog naroda pozvale na “vitalni nacionalni interes” kako bi spriječili usvajanje zakona kojim bi se omogućilo i Hrvatima, naglašavam, i Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, da ima kanal na hrvatskom jeziku, kako to imaju i Srbi i Bošnjaci, zaključila je Marina Pendeš, izaslanica u Domu naroda PS BiH.

Na kraju svog izlaganja izaslanica Pendeš najoštrije je osudila teroristički napad koji se sinoć dogodio u Austriji te izrazila duboku sućut obiteljima nastradalih i narodu Austrije.

Na Konferenciji su sudjelovali parlamentarci iz BiH, Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije, a organizirala ju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSVE) uz podršku Europske radiodifuzne unije (EBU). Također, na Konferenciji su sudjelovali članovi Odbora za kulturu, znanost, obrazovanje i medije PSVE, te međunarodnih stručnjaci iz Europskog parlamenta, EBU-a, europskih medijskih regulatora i javnih RTV servisa.

Konferencijom je predsjedavao glavni izvjestitelj o medijskim slobodama i sigurnosti novinara, član Odbora za kulturu, znanost, obrazovanje i medije PSVE i zastupnik u Parlamentu Austrije Stefan Schennach. (parlament.ba)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari