Connect with us

Ukrajina

Pentagon potvrdio da je Kijevu već ranije poslao projektile ATACMS

Objavljeno

-

Foto: EPA /ilustracija

Na dan kad je američki predsjednik Joe Biden potpisao zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu vrijednom više od 60 milijardi dolara, Pentagon je potvrdio da su Kijevu još početkom travnja poslani dalekometni projektili ATACMS čiji je domet 300 kilometara, no to je do jučer držano u tajnosti.

Zakon o nacionalnom sigurnosnom paketu, odobrila su ga oba doma američkog Kongresa, iz kojeg je 61 milijarda dolara namijenjena Ukrajini, Joe Biden možda jest potpisao jučer, ali zeleno svjetlo za dostavu balističkih projektila većeg dometa, dao je još u veljači.

Kijev ih je već koristio! Prvi put u ranim jutarnjim satima 17. travnja, lansirani su na ruski aerodrom na anektiranom poluotoku Krimu, udaljenom oko 165 kilometara od linije fronte. Zatim i u napadu na ruske snage u okupiranom lučkom gradu Berdjansku tijekom noći na utorak. Potvrdio je to savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

– U veljači je predsjednik naredio svom timu da Ukrajini osigura značajan broj ATACMS projektila za upotrebu unutar Ukrajine, njezinog suverenog teritorija. Te su se pošiljke počele kretati u ožujku kao dio predsjednikovih ovlasti, koje je on odobrio 12. ožujka. I te su rakete stigle u Ukrajinu, rekao je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće. prenosi HRT.

SAD je prethodno isporučio Ukrajini inačicu srednjeg dometa Army Tactical Missile Systemsa – ATACMS-a, ali opirale su se slanju bilo čega moćnijeg. Dijelom zbog mogućeg ugrožavanja spremnosti američke vojske, dijelom zbog straha od eskalacije sukoba, jer bi ih Ukrajinci mogli upotrijebiti za napad unutar ruskog teritorija.

– SAD su izravno uključene u ovaj sukob, na putu su povećanja dometa sustava koje isporučuju. To neće moći bitno promijeniti ishod specijalne vojne operacije, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Bliski saveznik ruskog predsjednika, njegov bjeloruski prijatelj i kolega, najavljuje “apokalipsu” upotrijebi li Rusija nuklearno oružje kao odmazdu za akcije Zapada.

– Na moje inzistiranje, a ne zato što su ovdje htjeli uspostaviti bazu za nuklearno oružje – i vratili nam određenu količinu – neću navoditi točne brojke, nekoliko desetaka, isključivo modernog nuklearnog oružja, bombi i projektila – raspoređeno je u Bjelorusiji, istaknuo je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Posljednjih mjeseci Kijev je pojačao svoje pozive za zapadnom pomoći. Njegove vojne snage patile su od nestašice streljiva i protuzračnih obrambenih sustava, a ukrajinski dužnosnici za gubitak života i teritorija okrivili su kašnjenje vojne pomoći iz SAD-a i drugih zapadnih saveznika.

Sve pretpostavke za Krimski most su tu…

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas