Connect with us

Politika

Peović i Spajić: Hrvatska realnost su male plaće, a ne izvještaji premijera

Objavljeno

-

Foto: Hina

Saborski zastupnici Katarina Peović (RF i HSS) i Daniel Spajić (DP) upozorili su u petak da su male plaće radnika u javnom i privatnom sektoru i teški uvjeti rada hrvatska realnost, a ne ono što piše u godišnjem izvješću Vlade koji je “pun rupa, laži i obmana”

”Javio mi se jedan poštar koji se žali na uvjete rada. Njegova plaća, s gablecima, putnim troškovima i 34 godina staža, iznosi 876 eura, pokazao mi je platnu listu”, rekla je Katarina Peović u slobodnom govoru saborskih klubova.

Zbog malih plaća Hrvatskoj pošti nedostaje radnika kojih, ističe Peović, ima toliko malo da ne mogu svi otići na godišnji odmor kad požele. ”Nije čudno da, u takvim uvjetima rada pošta kasni u nekim mjestima. Znamo da pošta traži radnike ali nema ljudi koji bi radili za te plaće, osnovna plaća je oko 700 eura”, napomenula je.

Mnoge su firme od 1991.godine opljačkane i uništene kazao je Daniel Spajić (DP) koji je podsjetio na nekadašnju šećeranu Viro čiji su radnici završili na cesti nakon 30 godina staža.

”Nekome je do mirovine falilo 7, nekome 5 godina. Nitko ih nije pitao što će, gdje će se zaposlit, od čega će živjet. Oni koji su se snašli su otišli van. To je realnost hrvatske države, plaće najgore na kugli zemaljskoj”, kaže i dodaje kako se premijer više bavi Domovinskom pokretom nego problemima radnika.

”U Hrvatskoj se non-stop prodaju šuplje priče, pogotovo od Andreja Plenkovića i njegovog izvještaja koji je pun rupa, laži i obmana”, rekao je.

Problemi onkoloških bolesnika 

Osim radnika, sa socijalnim problemima suočeni su i mnogi onkološki bolesnici, istaknula je SDP-ova zastupnica Andreja Marić. Zbog produženih bolovanja često gube posao a naknada za dugo bolovanje je minimalac od 550 eura, pa mnogi postaju socijalni slučajevi.

Upozorila je i na nedostupnost psihološke pomoći i prevelike razlike u dostupnosti liječenje raka. ”Mnogi bolesnici nemaju stalnog onkologa, postoje problemi s fizikalnom terapijom i kvarenjem uređaja za radioterapiju”, kazala je.

Mostov zastupnik Marin Miletić pozvao je premijera Plenkovića da navede što je sve učinio kako bi pomogao pripadnicima Bad Blue Boysa koji se gotovo 3 mjeseca nalaze u grčkim zatvorima zbog sudjelovanja u masovnoj tučnjavi u Ateni. Ponovno je taj slučaj usporedio sa slučajem Zambija.

”Plenković je tada zvao koga god je mogao. Lobiralo se plaćao se na sve načine ne bi li se hrvatske građane dovuklo doma. Nemam problema s time da se ljude dovuče dome, pa neka im se u našem dvorištu sudi ako su se ogriješili o neki zakon“, kazao je Miletić.

Zastupnik HDZ-a Luka Brčić u svom se govorio osvrnu na najave sinjskog gradonačelnika Mire Bulja o osnivanje straža koje će pratiti stanje s migrantima na granici.

”Ja živim na relaciji Sinj-Trilj-otok Dicmo, nije tamo bilo nikakvih ekscesa, zazivati neke straže je čisto politikanstvo. Imamo hrvatsku policiju, ona je jamstvo naše sigurnosti”, poručio je Brčić.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas