Pratite nas

Kultura

Peran-Vrhovski: mediji trebaju biti u službi dostojanstva svake osobe

Objavljeno

na

UZ MEĐUNARODNI DAN SLOBODE MEDIJA

Današnji dan, 03. svibnja slavi se kao Međunarodni dan slobode medija. Prema riječima predsjednice Hrvatskog društva katoličkih novinara dr.sc. Suzane Peran-Vrhovski potrebito je govoriti o slobodi medija.

– Svim kolegicama i kolegama novinarima, ljudima od medija, korisnicima medija, čestitam Svjetski dan slobode medija uz želju da ta sloboda doista zaživi. Sloboda od političkih, gospodarskih i drugih pritisaka na novinare, kao i sloboda od senzacionalizma, lažnih i nekvalitetnih vijesti, površnosti, kako bi mediji bili u službi dostojanstva svake ljudske osobe i u službi izgradnje mira i napretka među ljudima i narodima. O medijima se uz današnji dan govori na različitim tribinama i skupovima. Studenti komunikologije Hrvatskih studija po deseti puta su organizirali simpozij “Mediji na drugi način” na kojemu su studenti, profesori i profesionalci iz svijeta medija govorili o medijima, kaže dr. Peran-Vrhovski i ističe kako Hrvatsko Društvo katoličkih novinara u Hrvatskoj djeluje od 1989. godine.

-To društvo okuplja novinare katolike, koji djeluju u crkvenim i ostalim medijima. Cilj mu je promicati u skladu sa crkvenim dokumentima o medijima dostojanstvo novinarskoga poziva, profesionalnost i etiku u medijima. Za Crkvu su mediji čudesna sredstva koja trebaju služiti zajedništvu i napretku. Katolička Crkva slavi Svjetski dan sredstava društvene komunikacije na sedmu vazmenu nedjelju. U poruci koju je za taj dan papa Franjo uputio još u siječnju na blagdan zaštitnika novinara, sv. Franje Saleškoga, govori se o lažnim vijestima nasuprot istini i novinarstvu mira.

Upravo novinare i medije Papa vidi u službi promicanja dijaloga u društvu, novinare kao čuvare istine i vijesti čiji posao je poslanje a ne samo zanat. Novinare poziva na promicanje novinarstva mira, koje je istinito, protivi se lažima i senzacionalističkim naslovima, koje je je u službi svih ljudi posebno onih koji su bez glasa u javnosti te koje istražuje uzroke i upućuje prema rješenjima. Takvo je novinarstvo alternativa buci i verbalnome nasilju, kazala nam je predsjednica Hrvatskog društva katoličkih novinara dr.sc. Suzana Peran-Vrhovski a u povodu Međunarodnog dana slobode medija.

Anto Pranjkić/ Kamenjar.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

MOJ HRVATSKI

Objavljeno

na

Objavio

zaplakao sam hrvatski
progovorio hrvatski
hrvatski govorim
šapćem hrvatski
šutim hrvatski
sanjam hrvatski
i na javi sanjam hrvatski
volim na hrvatskom
volim hrvatski
pišem hrvatski
kad ne pišem ne pišem hrvatski
sve mi je na hrvatskom
hrvatski mi je sve

Pajo Kanižaj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Hrvatskom se jeziku želi isključiti moć

Objavljeno

na

Objavio

Književnik i sveučilišni profesor Antun Lučić smatra da se materinski jezik želi reducirati, odnosno da mu se želi isključiti ona organska moć sporazumijevanja.

”Obzirom na političku poziciju hrvatski mediji u BiH nisu u mogućnosti promicati hrvatski jezik u onoj količini koliko bi trebali”, komentirao je za Bljesak.info profesor hrvatskog jezika i književnosti Marko Tokić položaj hrvatskog jezika u Bosni i Hercegovini.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, međunarodni dan materinskog jezika obilježava se svake godine 21. veljače s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Današnji položaj hrvatskog jezika u višenacionalnoj i višejezičnoj Bosni i Hercegovini profesor Tokić ocjenjuje zadovoljavajućim i boljim nego u prijašnjim vremenima, ali naglašava da uvijek ima prostora za napredak.

”Problem je što medija na hrvatskom jeziku nema dovoljno, a za one koji postoje valja postaviti pitanje koliko uspijevaju voditi brigu o jeziku”, ističe Tokić i objašnjava da je najveći problem novac koji onemogućava zapošljavanje lektora u redakcijama.

”Mediji bi trebali imati lektore koji bi upozoravali novinare na greške koje svakodnevno čine”, kaže Tokić.

Drugi mediji, prema njegovim saznanjima, funkcioniraju drugačije zahvaljujući financiranju iz državnog i federalnog proračuna, dok nijedan hrvatski medij nema takve izvore novca.

Tokić također ističe da se često unutar tekstova u hrvatskim tiskovinama i portalima može pronaći priličan broj nehrvatskih izraza, što objašnjava činjenicom da je jezik u dodiru sa drugim kulturama, te da je isto tako velik utjecaj hrvatskog jezika na druge jezike bliskih kultura.

Školovanje na hrvatskom jeziku omogućeno je svima od najranije dobi do završnog školovanja, i zato je, kako kaže profesor Tokić, na prosvjetnim djelatnicima i Crkvi da rade ustrajnije na njegovanju hrvatskog jezika.

Književnik i sveučilišni profesor Antun Lučić smatra da se materinski jezik želi reducirati, odnosno da mu se želi isključiti ona organska moć sporazumijevanja.

”Ako je ta reduciranost nužnost, pribojavamo se da će doći do šifriranosti, a time jezik gubi onaj ‘materinski’ osjećaj”, objašnjava profesor Lučić.

Prema njemu upravo su izloženost viškovima ili šumovima, obilatost slikama, brzina i forsiranje engleskih riječi i ostalih tuđica jedni od najvećih problema potiskivanja materinskog jezika.

”Izazovima ovog doba možemo jedino odgovoriti kroz opću jezičnu kulturu i narodnu baštinu”, zaključio je profesor Lučić.

Međunarodni dan materinskog jezika obilježava se od 2000. godine, a UNESCO-v dokument kaže da materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.

Prema procjenama, gotovo svakodnevno u svijetu nestane po jedan jezik, a najugroženiji su jezici s malim brojem govornika.

Inače, prema popisu stanovništva iz 2013. godine u BiH, hrvatski jezik koristi 515.481 građanin, što je tek 14,60%, od čega 36.857 građana ne živi na području Federacije.

Hrvatski jezik, prema popisu, najviše se koristi u Županiji Zapadnohercegovačkoj – 98,83%, što je 93.783 građana. Općina u kojoj najveći broj stanovnika govori hrvatski jezik je Posušje.

U Hrvatskoj se svake godine u ožujku obilježavaju Dani hrvatskoga jezika. Taj je spomen-tjedan utemeljen odlukom Hrvatskoga sabora 1997. u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, a obilježavaju ga i pojedine škole u BiH koje rade po hrvatskom planu i programu.

Na Međunarodni dan materinskoga jezika, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava početak Mjeseca hrvatskoga jezika, manifestacije koja počinje 21. veljače, a završava 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari