Pratite nas

Politika

Perković definitivno putuje…

Objavljeno

na

Konačno je razrješena i posljednja pravna dvojba koju javnosti podmeće branitelj udbaških šefova. ‘Nobilo se poziva na potpuno krivi članak Ustavnog zakona o Ustavnom sudu u kojem nema nikakve privremene mjere obustave izvršenja’, tvrdi odvjetnik Veljko Miljević dodajući kako najnoviju pravnu raspravu u javnosti i medijima u slučaju Perković vode neznalice. Prema njemu, Ustavni sud može, do donošenja konačne odluke, privremeno obustaviti izvršenje pojedinačnih akata ili radnji samo kod ocjene ustavnosti zakona ili drugog propisa, ali ne i kod ustavne tužbe. I točka. Znači Ustavni će sud samo potvrditi odluku Vrhovnog i Perković definitivno putuje.

[dropcap]J[/dropcap]e li stvarno došao kraj višemjesečnom pravnom cirkusu oko izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj? Naime, nakon današnje i službene odluke Vrhovnog suda kojom će se potvrditi odluka Županijskog suda u Zagrebu, rješenje o predaji Perkovića Njemačkoj postaje pravomoćno i kao takvo treba biti predano onima koji će provesti završni dio operacije izručenja – Ministarstvu unutarnjih poslova. MUP zatim s njemačkim pravosudnim i policijskim tijelima dogovara način, vrijeme i mjesto predaje.

Prema Europskom uhidbenom nalogu predaja mora biti obavljena bez odgode ili najkasnije deset dana od pravomoćnosti rješenja. Može se privremeno odgoditi samo zbog ozbiljnih razloga poput opasnosti od očitog ugrožavanja Perkovićeva života ili zdravlja. Iako je dio medija instruiran braniteljem Antom Nobilom uvjeravao javnost kako i Ustavni sud može privremeno odgoditi izručenje na temelju ustavne tužbe koju je Nobilo već pripremio i koju će predati čim dobije rješenje Vrhovnog suda o predaji, to ipak nije točno. Naime, jedan od najvećih hrvatskih pravnih stručnjaka Veljko Miljević kaže kako Nobilo cijelo vrijeme govorio potpuno krivo.

Ante Nobilo se poziva na potpuno krivi članak Ustavnog zakona o Ustavnom sudu u kojem nema nikakve privremene mjere obustave izvršenja’, tvrdi odvjetnik Veljko Miljević dodajući kako najnoviju pravnu raspravu u slučaju Perković vode uglavnom neznalice. Prema njemu, Ustavni sud može, do donošenja konačne odluke, privremeno obustaviti izvršenje pojedinačnih akata ili radnji samo kod ocjene ustavnosti zakona ili drugog propisa,ali ne i kod ustavne tužbe.

Naime, Miljević tvrdi da je Nobilovo pozivanje na članke od 63. do 80. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu potpuno pogrešno jer iz njih ne proizlazi nikakva mogućnost privremene mjere obustave izvršenja. “Nešto što po suštini i definiciji odgovara onome ne što se Nobilo poziva, nalazi se u članku 45. Ustavnog zakona”, kategoričan je Miljević. Međutim on predviđa da se privremena mjera obustave izvršenja odnosi samo povodom ocjene ustavnosti nekog zakona, dok za ustavnu tužbu tako nešto nije moguće. I točka. Nažalost očito da u hrvatskoj javnosti ima vrlo malo ljudi koji to uopće razumiju, zaključuje Miljević.

Dakle, Nobilo još jednom pokušao obmanuti hrvatsku javnost interpretacijom (ovoga puta) Ustavnog zakona onako kako to njemu i njegovom branjeniku odgovara. Jasno o svemu će se još očitovati i Ustavni sud, no jasno je kako će se i oni morati “uklopiti” u 10-dnevni rok u kojem Perković treba završiti u Njemačkoj, jer nemaju pravne osnove za ništa drugo.

Podsjetimo. Ustavni sud je već u više navrata zauzimao stajalište glede “dvostruke kažnjivosti” za 32 kaznena djela za koja unutar EU vrijedi poseban pravni režim pa nema ni ocjenjivanja zastare. U postupcima pokrenutima ustavnom tužbom, Ustavni sud se u pravilu ne upušta u ispitivanje činjenica, jer njegova zadaća nije bavljenje pogreškama o činjenicama ili o pravu, osim ako te pogreške mogu povrijediti ustavna prava.

O samoj zastari se Ustavni sud izjasnio prošle godine na jednom primjeru u kojem je bila dvojba treba li na okrivljenika primijeniti važeći zakon ili onaj koji je povoljniji za njega jer je po njemu nastupila zastara. Tada je Ustavni sud prihvatio pravno shvaćanje Kaznenog odjela Vrhovnog suda od 10. studenoga 2006. prema kojem se novi zastarni rokovi na okrivljenika ne mogu primijeniti samo ako je po starom zakonu već nastupila zastara. Dakle, jednom za uvijek – zastare u slučaju Perković nema, a što se tiče Nobilovog tumačenja kako Perković u Njemačkoj ne bi imao fer suđenje, na tako nešto se nijedan sud u Hrvatskoj i Europi vjerojatno nikada ne bi mogao pozvati.

[quote]Posljednja slamka spasa na koju se eventualno Perkovićev “žestoki” branitelj može uhvatiti je teška bolest, no vidjeli smo da je Nobilov klijent cijelo ovo vrijeme bio izvrsnog zdravlja pa bi takvo novo izigravanje pravde vjerojatno naišlo na još žešću osudu ne samo hrvatske javnosti.[/quote]

dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Politika

HDZ: ‘Plačljivko Maras pobjegao sa saborskog odbora!’

Objavljeno

na

Objavio

Gordan “Stalker” Maras je u maniri najprofesionalnijeg tjelohranitelja danas kao sjena pratio predsjednika Vlade Andreja Plenkovića saborskim hodnicima i dvoranama. Razlog?

Smislio je, barem je tako mislio, dobro, provokativno pitanje u svom stilu i lovio svijetla reflektora!

Iako nije član saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, u nekoliko minuta verbalnih eskapada nije uspio postaviti suvislo pitanje (štoviše, nije postavio nikakvo pitanje!), pa je uvrijeđen odgovorom premijera na svoja lupetanja plačljivo napustio sjednicu Odbora kojem ni ne pripada.

Stalker i plačljivko uspio je u svom naumu – još jednom završio je u medijima, makar po cijenu vlastitog integriteta i ugleda. Ali, neka njegovih istupa što više, svakim novim svojoj partiji izbije nešto glasova, piše  HDZ – Hrvatska demokratska zajednica

Plenković Marasu: Ako želite plakati, možete izaći vani i plakati

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Miro Kovač: Za pobjedu na izborima potrebna je rekonstrukcija HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Za pobjedu HDZ-a na idućim izborima potrebna je rekonstrukcija stranke, izjavio je u petak predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač (HDZ).

“Danas ćemo birati nove ministre. To je važno za funkcioniranje Vlade. Posao u državi treba obaviti za ljude i za narod koji u Hrvatskoj živi”, rekao je Kovač novinarima u Hrvatskom saboru.

“Imamo rekonstrukciju u hrvatskoj Vladi, a za pobjede HDZ-a na sljedećim izborima nama je potrebna nadasve rekonstrukcija u HDZ-u”, istaknuo je Kovač koji nije htio odgovarati na daljnja pitanja.

Kovača se ubraja među oponente predsjedniku HDZ-a i premijeru Andreju Plenkoviću u toj stranci, a u medijima se spekuliralo da bi se mogao kandidirati i za novog predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima koji bi se trebali održati iduće godine.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari