Pratite nas

Pregled

Perković i Mustač bit će prebačeni u Hrvatsku

Objavljeno

na

U Njemačkoj osuđeni bivši čelnici jugoslavenskih, a potom i hrvatskih tajnih službi, Josip Perković i Zdravko Mustač uskoro bi, prema očekivanju obrane, trebali biti prebačeni na odsluženje kazne u Hrvatsku, no hrvatski sudovi još nisu dobili dokumentaciju o presudi na doživotni zatvor zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića koju treba prilagoditi domaćem zakonodavstvu.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da je taj sud još u lipnju od Njemačke zatražio dokumentaciju o presudi Perkoviću.

Nikakvi dokumenti nisu došli ni na velikogorički sud, nadležan za Mustača. „Kada dobijemo zatraženu dokumentaciju imamo rok od 90 dana da se presuda podvede pod hrvatske zakone i sankcije“, kazao je Devčić Hini.

Podsjetio je da su Perković i Mustač Njemačkoj i izručeni pod uvjetom da kaznu služe u Hrvatskoj. Njemačka to mora poštivati, unatoč različitom zakonodavstvu i činjenici da u Hrvatskoj ne postoji doživotna kazna, rekao je Devčić.

Ističe da bi se na Perkovića i Mustača pritom trebala primijeniti najveća kazna po za njih najpovoljnijem zakonu, što je bilo upravo u vrijeme ubojstva zbog kojega su osuđeni.

U razgovoru za Hinu Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo ustvrdio je da bi hrvatski sudovi trebali odrediti kaznu od 15 godina.

Za to, ustvrdio je Nobilo, postoje dva razloga. „Prvi je što im je Njemački sud uručio dokument prema kojemu, unatoč deklaratornoj doživotnoj kazni, Perković treba biti pušten 20. siječnja 2028. dakle za 15 godina pa hrvatski sud ne bi smio biti stroži“.

Osim toga, u Hrvatskoj je najveća kazna u vrijeme Đurekovićeva ubojstva bila također 15 godina, jer se ona 20-godišnja izricala isključivo kao zamjena za smrtnu kaznu.

No, Nobilo je uvjeren da će cijela presuda pasti nakon njegove tužbe Europskom sudu za ljudska prava, u kojoj će ukazati na „povrede prava na nepristrani sud i pošteno suđenje“.

„Prema praksi tog suda možemo očekivati da će ukinuti presudu. U tom trenutku Perković i Mustač bi izašli van i počelo bi ponovno suđenje sa slobode“, kazao je Nobilo.

Spornim smatra što je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster sudio suizvršitelju Krunoslavu Pratesu u prethodnom postupku za isto kazneno djelo.

„Na tom je suđenju Dauster u potpunosti stekao predubjeđenje o krivici Perkovića i Mustača, a prema stavu suda u Strasbourgu sudu s predubjeđenjem ne može ući u slučaj. Čak ni suci koji odlučuju o pritvoru gdje govore o osnovanosti sumnje kasnije ne mogu suditi u raspravnom vijeću“, kazao je Nobilo.

Dodao je i da su, osim toga, otkrili da je i predsjednik drugostupanjskog vijeća sudjelovao u suđenju Pratesu.

(Hina)

 

Perkoviću i Mustaču potvrđene doživotne kazne zatvora

Što vi mislite o ovoj temi?

Pregled

Crvena zvezda osudila napad kod Knina, a zaboravila spomenuti nasilje svojih navijača koje se odvilo istog dana

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je u srijedu navečer u selu Uzdolje kod Knina skupina maskiranih huligana upalau kafić i napala ljude koji su gledali utakmicu Zvezde u play-offu Lige prvaka protiv Young Boysa, oglasila se i Crvena zvezda.

”FK Crvena zvezda je duboko razočaran činjenicom da su njegovi navijači u mjestu Uzdolje kod Knina napadnuti dok su pratili utakmicu našeg kluba s Young Boysima. Crvena zvezda je klub koji se uvijek zalagao za fair-play, a samim tim da svakom navijaču bude dozvoljeno da iskaže navijačku pripadnost. Naš klub ovim putem šalje podršku svom ozlijeđenim navijačima i nudi svu neophodnu pomoć, a od nadležnih organa traži da što prije budu otkriveni i procesuirani počinitelji ovog kukavičkog napada”, stoji u priopćenju.

Jasno je da nasilju nema mjesta i svako nasilje treba osuditi, ali ta ista Zvezda koja osuđuje jedno nasilje ne spominje huliganski ipad svojih navijača koji se odvio prije utakmice.

(Narod.hr/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Lete MiG-ovi, moguće probijanje zvučnog zida

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Borbeni zrakoplovi i ovoga će tjedna provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da će Eskadrila borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 20. do 23. kolovoza u vremenu od 10 do 15 sati provoditi redovite letačke aktivnosti.

Letovi će se provoditi na području teritorija istočne i kontinentalne Hrvatske na visini od 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari